Bodljikavo prase

ПОШТЛРИНА ПЛАЋЕНА У ГОТОВУ

ОДУШЕВЉЕЊЕ У ИНДИЈИ

Уредништво и Админиорација. Београд, Јакшиђева 4-а/|| ПРИМЕРАК 2 ДИНАРА Претппату прима »Преса« за продају новмна и часописа, Београд, Впајковићееа 8. Претплата, тромесечно 20.— дин., полугодишње 40.—, годишње 80 динара.

АКЦИЈЕ НА КИЛО ПА ИПАК НЕМА КУПАЦА Лондон, марта. — После пада Мапаје и осталих острва у Тихом Океану, на лондонској берзи пале су и акције цинка, бакра, калаја и осталих руда са Далеког Истока, тако ниско да се продају на кило али ипак се не налазе магарци да их купују. Стога је управа Ситија решила да покупује све те акције и да потпали с њима ватру, како би се у ове хладне дане бар једанпутс њима добро огрејала. ПРОМЕНА МЕСТА Сиднеј. — Када је аустралијанска влада сазнала да се њене трупе враћају у домовину са Либијског, Малајског и Рангунског фронта, запитала је команданта тих трупа: — Колико нових кзсзрна да спремимо? Сутрадан су добили телеграфски одговор: — Спремите двадесет болница, четири мртвачнице и неколико инвалидских домова. НЕМОГУЋ ПОСАО Њујорк. — Код најчувенијег овдашњег јувелира претседник Рузвелт је донео круну Енглеске империје, коју је добио на поклон од Черчила приликом последњег сусрета, и замолио јувелира да некако причврсти главни драги камен круне који претставља Индију, и коју у последње време прети да испадне. После дугог разгледања, јувелир је изјавио да нема тог Американца који тако нешто може да учини. КАКО ДА МУ ВЕРУЈЕШ? У почетку енглеске офанзиве у Либији било је 750.000 војника у енглеској ар.мији. Ову изјаву је дао лично Черчил. После крахиране офанзиве, Черчил је дао изјаву у Парламенту: ■— Никад у Либији није било више од 45.000 енглеских војника. Поставља се питање, који Черчил лаже: онај први или овај други? У сваком случају један од њих двојице лаже. ' :

Њу-Делхи, марта (Рајтер). Поводом најновијих вести да су Велика Британија и Сједишене америчке државе послале ових дана неколико хиљада тона симпатија и осталих моралних потпора као и исто толику количину обећања о слободи и везависности, настало је у народу велико одушевљење. БрДтанска полиција била је принуђена да ухапсн неколико стогина Индуса, јер су у свом одушевљењу премлатили двојицу енглеских полицајаца. ДИНАСТИЈА КАГАНОВИЋА НА ДЕЛУ Јафа, марта. — Именовањем Кагановића за члана вишег војног савета у Совјетској Унији, Стаљин је морао да подлегне своме тре&ем тасту из палестинске лозе. Ова игра с отвореним картама прхмљена је одушевљено међу палестинским Јеврејима и у знак одушевљења приређене су овде веЈЈИке манифестације за »Словенску Русију«. И РАЈСКА ОСТРВА МЕЊАЈУ ИМЕ Калкута, марта. — Из канцеларије вице-краља Индије послат је влади јг Лондон предлог да се острва у Тихом океану, уместо ранијег имена »Рајска острва« промене у »Ђавољд острва«, јер на њима сада за Енглезе влада прави џакао. СВИ СЕ РЕДОМ ИЗРЕЂАШЕ... Велики енглески генерали: Глад, Блато, Зима, Мраз и Пустиња, пошто су се изређали на војној команди одлазе сада у позадину, не успевши да туку непријатеља. Генерал Пролеће, велики непријатељ Енглеске и савезника, који долази на ред имаће ускоро реч, од које се ве-Ц сада многима у Москви и Лондону јежи кожа. У ЕНГЛЕСКОЈ СУ АЈ<ТУЕЛНИ САЛОНСКИ КОМУНИСТИ Лондон, марта. — Последњом реконструкцијом енглеске владе, Черчил је увео у владу познатог салонског иомунисту Крипса, интимног поијатеља Стаљина. У добро обавештеним кругозима сматра се, да је Черчил овкм актом учинио велику помоћ Совјетској УниИ ИЗЛАЗИ СУБОТОМ

ЧЕРЧИЛ: — Да ми је само да се сетим ко нам беше полажајник, кад нас оволики баксуз бије!

НЕК СЕ МАЛО ПРОШЕТАЈУ Каиро. — Кад је Очинлек хтео да преузме офанзив_у у Либији, енглеске трупе из Индије укрцале су се у бродове и пошле на Блиски исток, као појачање. Одмах после тога је дошла опсада Сингапура, и те трупе су се са пола пута вратиле ка Малајима. Како је у међувремену пао Сингапур а Очинлек добио у Либији жестоке батине, трупе су се поново са пола пута вратиле према Блиском истоку. Тада је дошла офанзива на Рангун, а трупе се поново враћају и плове према Индији. Пошто се команданту тих трупа смучила ова шетња тамо амо по Индиском Океану, упутио је телеграм влади, тражећи разлог тог сеиања. Из Лондона је добио одговор: — Море, шетајте се докле год можете и уживајте, јер су ваши бродови једини који то још кратко време могу да чине без опасности од немачких подморница.

КРАТАК ОДГОВОР Мека. — Један новинар је посетио неку угледну личност из арапске државе Хеџас и упитао: — Шта вас*је натерало да прекинете дипломатске односе са Силама осовине? Арабљанин је кратко одговорио: — Енглеске трупе. УТЕШНА ВЕСТ Сзн Франциско. — Овдашња штампа са задовољством констатује да за последњих десет минута ни један јапански авион нити једна јапанска подморница нису бомбардовали варош. ХИТНИ ТЕЛЕГРАМ Лондон. — Синоћ је овде стигао хитан телеграм из Кјубишева са следећом садржином: — Молим вас јавите нам хитно за наше радио слушаоце које смо село заузсли синоћ.

СВЕЈЕДНО МУ ЈЕ Лондон. — На питање претставника стране штампе, у коме правцу мисле Јапанци да ударе, после пада Рангуна, претседник Черчил је резигнирано одмахнуо руком: — Нек ударе куд год хоће, јер, где год ударе, по нама ударају... ИМА И ТОГА... Сурабаја. — Приликом своје офанзиве на Холац,рску Индију, јапански војнР извештачи констатују са чуђењем да су тамо наишли чак и на једног Холанђана, који није ни енглески поданик нити претставља неку енглеску компанију... ПОМОЋ ЈЕ СТИГЛА Горки. — Најзад је стигла прва пошиљка ратног материјала из Енглеске за црвену армију. То је било комплетно издање говора са радио Лондона за друга Лозсвског који се у последње среме и сувише изадутирао у проналажењу нових успеха *