Bodljikavo prase

ИЗЛАЗИ СУБОТОМ

Уредништво и Ддминиорација. Београд, Јакшићева 4-а/М ПРИМЕРАК 2 ДИНАРА Претплату прима »Пресаа за продају новина и часописа, Београд, Вла|ковићева 8. Претплата, тромесечно 20.— дин., попугодишњс 40.—, годишње 80 динара.

БР. 17 — ГОД. N

Калкута, марта. — Велике рвзерве лаворовог лишћа, које је овде убрано још прошлог века и спремљено за наше „заштитнике", почеле су да вено и нагло да се суше. ИЗМИЧУ ДА БИ ИХ УМОРИЛИ Делхи, марта. — У циљу постигнуКа оперативних циљева, Енглези су пустили Јапанце да напредују у Бурми, да би их на тај начин заморили, а после кад се од напредовања заморе и падну, да би их покупили по земљи као крушке. Од овог енглеског оперативног плана очекује се огроман успех. СИТУАЦИЈА АУСТРАЛИЈЕ ЗАШПИЦЕНА СиднеЈ, марта. — После пролвска јапанске флотв поред аустралиске обале, ситуација Аустралије сматра се у службеним круговима да се све више кристализује. У Аустралијско-америчком генералштабу подељена су мишљења. Док једни мисле да се ситуација зашпицава, дотле други мисле да је ситуација округла па на ^оше. ЈЕДНО САОПШТЕЊЕ Калкута, марта. — Енглези су у Индији издали следеће саопштење; — Ми кемо помоку вас победити насртљиве Јапанце и очи-' стити Индију од тих освајача и експлоататора индијског народа. НЕМА ЗИМЕ , Њу-Делхи, марта. — Јуче је једна група новинара посетила генерала Вавела и интересовала се о ситуацији на Далеком Истоку. Вавел је изјавио: — Ситуација је добра. За мене нема зиме. Новинари се зачудише и један од њих упита; — Како то тумачите, генерале? — Па овде влада тропска вруКина. ЛОНДОН ДЕМАНТУЈЕ Лондои, марта (Рајтер). — На тврђење европске штампе, да енглеске трупе увек бивају до ногу потучене, агенција Рајтер овлаш^ена је с меродавне стране да изјави следе^е: — Ово тврђење је смешно и неосновано, јер да су нам ноге потучене, чиме би ми изводили наша славна повлачења...

ЛАВОРОВО ЛИШЋЕ СЕ СУШИ

САВЕЗНИЧКЕ ПУСТЕ ЖЕЉЕ

Њујорк, марта. — Совјети желе активно ангажовање Енглеза на западном фронту. Енглези и Американци желе образовање новог совјетског фронта против Јепана. Аустралијанци желе дз офанзиву против Јапана покрене генерал Вавел, који опет жели да Аустралијанци што дуже вежу Јапанце и скрену са налета против Индије. А сви скупа желе да се извуку из оеога соса и да неко други вади кестење из ватре за њих. Али ке и ове изукрштене савезничке жеље остати само пусте жеље. ОЧЕКУЈУ СЕ УСПЕСИ Багдад, марта (Рајтер). — Генерал Вавел долетео је у Багдад

на састанак са генералом Очинлеком. Велики се значај придаје састанку ових чувених стратега повлачења. У међународним круговима, после овог састанка очекују се нови енглески, масовни успеси у — повлачењу. НОВИ ХАЏИЈА Делхи. — Јављају да ^е сер Стафорд Крипс у хауилук у Индију, да би се поклонио тамошњим светитељима, у овом случају живим, Гандиу, Нехруу, Џинахи и другима. Ови му припремају свечан дочек хладном водицом у коме је и тачка пошкропљења сер Крипса хладном водицом из Светога Ганга.

САД ЈЕ И ЕНГЛЕЗИМА БИБЕР ПАПРЕН Краљ бибера у Енглеској, лорд Сноу изјавио је на једној „фајф о клок" — покер седељци: — Увек сам мислио да је бибер сладак, јер на њему је падала слатка пара — могло се да клопне по два милиона на вагону — а сада ме ови проклети Јапанци уверише да је бибер заиста папрен, па и љут, просто дз се човек загрцне од њега. ДЕГРАДИРАН... Локдон. — Високи војни суд је, на свом последњем заседању, како јавља агенција Рајтер, извео на саслушање геИерала Зиму под оптужбом за издајство и после краћ-ег већања деградирао га у чин каплара у резерви.

РАЈТЕР ДЕМАНТУЈЕ Њу-Делхи, марта (Рајтер). Од пре извесног времена почели су да круже гласови како северној Индији прети опасност од глади због несташице жита. Ово је савршено нетачно из два разлога: — Прво, Индуси ре знају шта је жито јер оем шаке пиринча дневно, друго ништа нису јели. А друго, кад би им дали жито, како би се наши лордови пунили парама? ЗА САД ЈЕ ДОБРО Сиднеј, марта. — Гувернер Холандске Индије Ван Мук пошто се сместио у Аустралији на сигурно место, изјавио је: — Богами, лепо је водити овако рат. Кад наиђеш на чврсто, а ти у авион, па беж где је мекше. Само ако силе тројног пакта овако продух<е са напредовањем, за нас хероје бењања и повла^ења више неће бити места на кугли земаљској.

Изгубљена партија

НЕИЗВЕСНОСТ Калкута, марта. — У Калкути сазвао је Вавел савет војних стручњака, да ве+> једном реши

питање: да ли и после три месеца рата Јапан мисли заиста да иде истим темпом или *.е да >а успори. На ову идеју Вавеп је дошао због Индијаца, који су необично »одушевљени и загрејани« за овај рат у којем су Енглези бржи од Јапанаца.

САОСЕЋАЊЕ Њујорк. — Иако није право пролеће многе су се даме појавиле у црвеним шеширима. Тиме би желеле да укажу „моралну помоК" Совјетима. Шта више, у многим баро*има Бродвеја чује с* нови шлагер „Црвен фесик".

ПАД БУРМЕ — ОЛАКШИЦА ЕНГЛЕЗИМА Лондон, марта. — Један војни стручњак иначе намештеник радио Лондона, изјавио је да пад Бурме претставља велику олакшицу Енглезима: — Док смо имали Бурмански пут, вели он, морали смо преко њега да снабдевамо Кинвзе пиринчем и оружјем. Сада кад је он пао и када је скоро цела Бурма у рукама Јапанаца скинули смо ту бригу с врата. Зар то није олакшање?

— Какогод одиграм — добићу мат!