Bodljikavo prase

ПОШТАРИНА ГШАћЕНА У. ГОТОД У

Уродништво и администрациЈа Београд, Косовска 39/111 ПРИМЕРАК 3.— ДИНАРА Претплату прима »Преса« за продају новииа и часописа, Београд, ВпаЈкваићеаа 8. Претппата, тромесечно 36,— дии., поругодишње 72.—, годишња 144 дииара.

вро; « _ гвд. к

ИЗЛАЗИ СУБОТОМ

ДИРЉИВА ПРИЗНАЊА Лондон, фебруара. — Енглески л\инистар за информације Брендан Брекен, расплакао се, у свом последњем говору, оптуживши генерала Време да је без разлога напустио савезнике и да ће без њега бити тешко изву^и читаву кожу. После овога дирљивог говора, поведена је акција да се скупе новчани прилози и подмити Време да се врати некадањим господарима, али све више преовладава уверење да је воз неповратно отишао. ДУЕЛ МОРИСОН БЕВЕРИЏ Лондон, фебруара. — Поспо говора мииистра Морисона у коЈем |е индискретно напао Бевермџов план, дошли су секунданти Бевериџа у стан Морисона и бацили му рукавицу с речима: — До сада је Енглеска примила један део теталитарног система, а ви предлажете да сасвим копирамо оне, против којих ратујемо. За чега се онда боримо! Морисон, сав црвен од беса, добацио је: —- Примам двобоЈ, . али знајте да *>е Американци и ову прилику искористити да нам подупру куку одозго,

Спремају ражањ а зец у шуми

Лондон, фебруара. — Енглези треба по захтеву свога нежељеног ортака Стаљина да створе други фронт. Али то нису устању, зато покушавају да то забашуре. Зато сада нуде Стаљину мале народе на Балкану и источну Е-

вропу да би га овим разговорима заварали. Енглези су заборавили на ону стару пословицу да не треба правнти ражањ док је зец у шуми. Видеће шта ће пролеће донети на фронтовима, а осим тога да преброје колико ће им пађа до-

Америка и пролетаријат

вести намирнице и сировине. Јер док они хо*е да одлучују о будућности Европе, на догледу је време када Ие Европа да одлучује о енгпеској судбини.

Математичка тачност „Вашингтон Пост" пише да се прорачун Рузвелтове победе базира на раду једног америчког одбора који са најбољом машином за рачунање обрачунава шан с математичком тачношћу.

НЕ МЕЊАЈУ ПОЗУ

Јенки: — За твоју заставу Једна звезда, за моЈу много звезда. У твоме џепу један долар, у мојем џепу много долара. Здраво, идејни друже!

Алжир, фебруара. — Америчким трупама у Северној Африци најбоље одговара кибицерски положај зато не мисле да мењају позу. Британци су прво извели Французе на сцену, али ови нису одговорили очекивањи-

САВЕЗНИЧКО МИНИРАЊЕ Њујорк, фебруара. — У њујоршкој луци укрцане су у бродове велике мине са сузним гасовима, које су упувене у Енглеску ради изазивања суза код савезника Енглеза, како не би видели оно што им се спрема од Јенки-а. Ове мине упаковане су у фине обланде од чоколаде, како Енглези лакше загризли.

ма и зато они сад мора да претстављају, а то им се не ради, нарочито у туђој режији. Зато се претстава лаже док се не нађу глумци.

однови НОВЕ МЕТОДЕ 4 Сиднеј, фебруара. — Холандски адмирал Хелфрих, командант целокупне ратне флоте — од три разарача — дао је сензационалну изјаву: ■ Ја сам до сада држао да ке Јапанци добровољно напустити освојене области у Источној Индији, али сада видим да нису џентлмени. Ништа нам не преостаје, него да се боримо — песимизби јмом, кад већ оптимизам није по|могао. ЕНГЛЕЗИ ИЗГУБИЛИ

Лондон, фебруара, — Преко свих енглеских листова расписана Је велика награда ономе, који пронађе изгубљени енглески ратни циљ. Овај малср догодио се Черчилу, коме је Рузвелт, баш кад Је био у највеЂем поспу, извадио из џепа идеје због којих се води рат. Ову савезничку успугу Рузвелт Је учинио из чисто идеалних разлога, пошто има најбољу вољу да наследи Британско царство.

РДДИО-НзУООРК ЈДВЛаД! ПРБТСЕДНИК РУСЗВЕЛТ ОЕ ОДЛИКОВДО свогд синд орденом оа РДТНЕ СЗДСПУГЕ .

е

«ЗЕ ПИ, СИНЕ Д ШТО ТЕ БОПИ РУКД ?

1

РАТНИ ЦИЉ

НИЈЕ ИМ ХИТНО Вашингтон, фебруара. — 'Американци су требали ове недеље да пошаљу два конвоја за Европу, али пошто ниједан конвој није могао до сада да изврда подморницама они су обавестили Енглезе да немају бродовља, зато иека Енглези пошаљу празне бродове да се натоваре у Америци. На ово је Лондон одговорио: Свв наши бродови су реквириранп од Бога Нептуна и палазе се иа дну мора. Зато нека вам цудотворац Кајзер произведе једно 100 комада за 24 часа, као што Је обећао~."