Bosanska vila

БОСАНСКА ВИЛА 1902.

Отр. 19

монографија о Петру |, (ев. Петру), коју је написао професор Лазар Поповић, Књига има 14 табака. Цијена је 80 новч. или 2 динара.

Добротвор чешке Школске Матице, Прашки грађанин архилехта Јоспф Кандерт најбоље је васвје-

дочио евоју љубав чешкој проевјети својим завјештајем.

од 200.000 круна њиховој Школској Матици Тијем новцем великога добротвора, покојнога Јосифа осниваће се нове чешке народне школе у мјестима гдје их нема и помагаће фонд Коменскога у Бечу, који је намијењен такође за оснивање чешких школа. Ово износимо као лијеп примјер Србима ових српских земаља, којима је једнака, ако не и гора судбина, него браћи Чесима.

Српска Домаја. Дионичарско друштво „Рад“ за издавање српских књига и новина у Руми покренуло је од нове године српски књижевни лист „Српска Домаја“, који излази у Новоме Саду. Власник је само друштво, а уредник др. Славко Милетић. Лист је поглавито намијењен српској породици. За то поред радова пз лијепе књижевности, доноси чланке о васпитању, из науке о чувању здравља и начелима модерне хигијене. „СОрпека Домаја“ излази сваке недјеље. Годишња претплата 8 круна.

Руска академија у Паризу. Концем прошле године отворена је у Шаризу руска академија, који је нашла добра одзива међу младим Русима у Паризу. Њу је створило руско одјељење међународног удружења за развитак науке, умјетности и васпитања. На челу су академије профгеори КЕ Менчиков, Е. Роберти и Коваљевеки. У тој се академији предају опште природословне науке, филозофија, историја свијета, историја умјетности и лрквена историја. Почасни пресједник академије јесте гроф Лав Толети. |

Добротвор српске трговине У Биограду је умро при крају лањске године српски трговац Никола Радојковић, који све своје имање од «00.000 динара завјештао у корист српске трговине. Новац ће се капитализирати све дотле, док не достигне суму, за коју се може подићи зграда за српеку академију трговине. Имаљем управља нарочити одбор, који је именовао покојни Радојковић. Још ће се из фонда издавати награде најбољим ђацима садашње трговачке академије, а доцније академије трговине. Шрва је награда 200, друга 100, а трећа 50 дин. (доцније 300, 200 и 100). Још ће одбор издавати сваке године 500 дин. награде за трговинско-књижевну или какву другу дијељ у корист трговинске образованости. Послије подизања зграде за академију трговине, пола прихода трошиће се на трговинску просвјету, а пола се капиталише до 1,000.000 динара, па онда се све троши на трговачко образовање. Слава му и Бог да га прости и помилује!

Балканска царица на маџарском. Лањске смо године јавили да је Љубен Грујић, чиновник у Митровици превсо на маџарски чувену драму кнеза Николе „Балканеку царицу“. Сада читамо по новинама да је тај превод у стиховима и да је врло добар. По препо: руци А. Хаџића, управитеља ерпеког новосадског позоришта, кнез је допустио преводиоцу да може штампати превод и приказати га на маџарској позорници.

Српска краљица добротвор српске књиге. Њезино Величанство српска краљица Драга концем прошле године примила је у азудијенцију уредника „Кола“ Дан. А. ЖЖиваљевића Краљица му је тада изразила особито допадање односно уређивања листа и обећала му је сталну мјесечну помоћ и осим тога почасне

награде, које ће се давати писцима и сарадницима. Тако је „Коло“ сјајно започело нову годину.

Преустројство руских средњих школа. У Русији се живо ради на преустројетву средњих школа. Према новом устројству учење у евима средњим школама трајаће седам година. Од класичних језика задржаће се латински у четири горња разреда гимназије, а грчки ће сасвим изостати; За то ће се већа пажња скренути материнском и другим модерним живим језицима, природним наукама и познавању домовине. Џо једна чисто класична гимназија остаће у Петрограду, Кијеву, Варшави и Дорџпату.

Књига за младеж. Наш врли сарадник, калуђер и управитељ манастира озрена о. Џетар Ст. Иванчевић написао је и штампаће наскоро књигу за српску младеж: Стеван Твршко 7. краљ титоме Босне тоносне. Садржај је: Увод. Шта је историјаг Срби и земље у којима они живе, Босна и Херцеговина (у кратким потезима). Владаоци Босне до Стевана Твртка 1187. —18358- Стеван Твртко 1. (1853.—1891) Владаоци Босне послије Стевана Твртка (1391. —1468.) Савременици Отевана Твртка [. из главне српске лозе Немањића (1159.—1371). Књига је посвећена покојном митрополиту Николајевићу, за то ће на почетку бити његова слика и слика манастира Милешева. КЕњижица ће бити згодна за поклоне о испитима, те је унапријед препоручујемо српским општинама и школским одборима.

Покрет, Неколико млађих књижевних снага у Биограду сложило се заједно и покренуло од нове године нов књижевни лист „Покрет“, Овај нови лист, вели се у огласу, неће имати сврху да стане у ред осталих српских књижевних листова, нити ће тежити да својом садржином допуњује њихову садржину, него ће имати засебан правац и садржину У „Покрету“ ће радити млађе и најмлађе српеке књижевпе снаге, којима други листови слабо, или никако не уступају мјеста. Поред тих млађих писаца „Покрет“ ће доносити по штогод и од старих и опробаних књижевника и тиме хоће да створи заједницу између писаца ес именом и почетника. (Он ће бити школа за почетнике, историја пера, која се развијају. Он ће окупљати п чувати све конце, из којих ће се временом засновати књижевност једног времена. „Покрет“ ће излазити сваког 10. 20. п 30. у Биограду на два табака. Цијена је листу годишње 12 динара. Ко је уредник не каже се.

Књига за војнике. Коста Јокић, пјешадијски пуковник у Биограду штампао је нову књигу: „Офи цирска настава по пуковима“, са 350 задатака за рјешавање. Ова ће књига добро доћи српским офицприма,

Листићи српских мелодија за тамбуре. Пера #К. Илић у Биограду покренуо је музичку библиотеку под истакнутим натписом. Сваког мјесеца излази по једна свеска „„Листића српеких мелодија за тамбуру“. У једној су свесци 1— 8 партитуре, које су удешене тако, да сва тамбурашка друштва ма по којој школи учили — свирају све гласове природно према строју инструмента. Код тамбура за пратњу исписани су акорди према лежању жица, који служе по општој тамбур. теорији, а слова над акордима и бројеви поред акорда служе за она друштва, која уче. по „фаркашевој теорији — и то: велико слово означава дЧит, мало тпој, велико слово и поред њега брај (0 7) значи акога 5ерштеп, а бројеви поред појединих акорда — означавају по Фаркашевој теорији степен на тамбурици. Имена инструмената исписана су по