Bosanska vila

Бр 15. и 16.

26. јулија генералу панчевачком: покорњејшт слуга М. Обренович, — а 85. августа генералкоманди Темшшварској: јесам високославне Генералкоманде милостивјејшег господина Команд. Генерала «сени= жајши слуга, вертовни Сербији Књав Милош Ооренович с прочим старјешинама народа сероскаго.

27. јудија Петру Добрњцу: Милош Обреновић вожд. Е 96. јулија митрополиту нишком: јесмо твој покорви народ и наш старештна Милош Обренович, — а после пет дана пстоме: вержовни Сербији књаз Милош Обреновић. |

99. августа Марашли-али-паши: покорњејши твој раб и вјеран Милош Обренович с прочим народом, — а после два дана: твое свјетлости тпокорњеуши раб вертовни Сербији књав Милош Обренович.

ж 5

У писму Вујице Вулићевића (Грађа ШП. 109) тише: кнез Милош и проте кнезови п кметови...

Читула оних, којима се дани павршише пре времена. Док погубим...

| 1. Карађорђе.

М. Обреновић пштпе 26. јунија 1817. године кнезу Милисаву и »брат Ристи« ово:

Јавити вам се не пропушта за овдашња обстојатељства да сљеде благополучно. Судбина божија довела. је овде к нама опет убитеља рода сербскаго, Карађорђа, који је у смедеревској нахији »еколико дана у тајности живио. Спротшњски плач и суве уфатише га и убише и главу му јошт с једном његова друга, који је био шњим дошао, у Београд мени послаше, које ето са согласијем честаитаог везира шиљу се обе одеране у Цариград. Зато вам препоручујем у овом мом писму от данашњег дана да устанете што боље можете и да узмете себи слободу, силу и дерановенее код Порте за народ што је потребно просити, зашто у садашњем овом срешњем случају имамо најбољу прилику просити. Писмо то што пишем на бинаемина овдашњег, који је скоро одавде тамо отштпао, сами му однесите и прочитајте му и извијестите га извјестно:) и за свашто ми почесто јављајтез). ;

А у почетку пстога месеца своме »великоме досту« Хаџи Али-аги:

„Ево сад најглавнију ствар от које је пајвећа_

сумња била советинлисмо. Карађорђеву главу чрез везира превисоком Девлету шаљем, и со тим засвједочавамо да наш народ више ни у каквој прилици побунити се не ће).

) Ваљада да је дописта глава Карађорђева 2

2) Грађа П. 181.

8, Шта је Милош говорио и како се „у овом сретњем

случају“ препоручивао везиру у Београду, о томе историја не може ништа казати.

1904. БОСАНСКА ВИЛА 1904.

Стр. 298

2. Станоје Главаш.

После несрећне 1813. и Главаш се био предао Турцима... Али је Скопљак-паша послао био из Београда свога човека да како убије Главаша... У то доба находио се у Београду кнез Милош“).

_ 8. Петар Молер.

1816. сваде се Милош и Молер јако, па Милош

устане п рекне кнезовима: »Ја сам вам, браћо, до

сад био старешина, а одсад ето вам Молера«. Палша заповеди те Молера ноћу удаве5).

4. Капетан Радич.

Кад је паша други пут запитао Вујицу Вулићевића за капетана Радича, Вујица му одговори, да онш не ће да знају за њега, него нека чини с њим што му драго).

5. Мелентије Никшић.

Ово крвно дело, које ће увек бити камен спотицања у суђењу о кнезу Милошу, извршено је ноћу 16. јуна 18167),

6. Џавле Цукић.

Г. 18.9. кад је кнез Милош, примивши се народног устанка у Такову, почео путем треговарања

старати се да народу обезбеди правице, које би се.

морале иначе само мачем задобити, онда се један од војвода — Павле Цукић — одупре таком поступању, одвоји се од Милоша, затвори у град Манасију... Равзумна беседа Вујице Вулићевића смирила је бујнога П. Цукића, и ствар се изравнала без икаквих жртава).

Војвода Вујица, послан од кнеза Милоша, после мале чарке, склони га на предају и одведе на Белицу кнезу Милошу хоји му то мије нишлаа, замерио...

У то га позове опет муселим у Крагујевац, а одатле га опреми е писмом у Београд Марашли Алипаши. Цукић узјаше на коња, а ноге му закују испод коња у букагије“).

7. Кнез Сима Марковић.

Кнез Милош ухвати кнеза Симу Марковића па пошље њега и капетана Драгића у Београд, где их Турци погубе на Мученике, 9. марта 1817.10).

83. Младен Миловановић.

У околини се прича да су га убили Симо и Лека Ковач, момци Мићићеви, и бацили у Звекару, у Очкој Горит).

У М. Б. Милићевић, Срб. 142.

5) Тђ, на стр. 894.

5) Стр 80.

1) На етр. 671

8) На стр 1. и 101.

9) У истој књизи на стр 284. Види у Грађи Ц. 167, 175. по) (тр. 883.

1') Стр. 264. Исто и на стр. 611,