Bosansko-Hercegovački Istočnik

Стр. 216

Б.-Х. ИСТОЧНИК

Св. 4 и 5

Сад ја незнам баш управо, који изказ мисли преч. г. Д. Руварац, али држим да мисли изказ у „Шематизму" од 1886., а у томе изказу не каже се, да је Венијамин био Краљевић, нити да је Венијамин био епископ при патријарху Калинику; него се

каже, да је при митрополиту Калинику, био епископ Венедикт Краљевић. Због тога молим за одговор. У Хргама 15. Априла 1891. В. Стакић.

Земаљска влада за Босну и Херцеговину.

Број 24.022/1.

Почетком идуће школске год. 1891/2. (20. августа до 1. септембра 1891.) попуииће се на српско-православној богословији у Рељеву 20 питомачких мјеста, и то 10 за припаднике дабро-босанске, 5 за припаднике херцеговачко- захулмске и 5 за припаднике зворничко-тузланске архидијецезе. Молбеницама ва.ва приложити сл.едеће свједоџбе: 1. Крсни лист по којем је доказато, да је молител. православне вјере и да је навршио 15. годнну. 2. Школске свједоџбе по којима треба да се искаже, да је довршио барем основну школу са добријем успјехом. 3. Свједоџбу надлежне политичке области и парохијалног уреда, да му је владаше непорочно и да је неожењен. 4. Лијечничку свједоџбу, да је потпуно здрав, тјелесно и умно, и да су му урезане оспице. Тако обложене молбенице, имају се овој земаљској влади, преко дотичне архиднјецезалне власти, најкашње до 8. (20.) јула 1891. ужутиши. Изабрани кандидати за та мјеста, која се имају да попуне, морају се прије ријешења питања о примању као питомци богословпје, подвргнути пријамноме испиту и то:

Распис натјечаја. а) Из пространог катихизиса (цијело градиво учевно, о вјери надежди и љубави); б) из библијске повјести (приповијетке старог и иовог завјета); в) из црквено-словенског језика (читање и писање); г) из српског језика (читање, писање, основне именске п глаголске, промјене и разазнавање иојединијех врсти ријечи); д) из аритметике (декадски бројни систем и четири врсте рачуна са неименованијемиименованијем цијелијем бројевима н разломцима); е) из црквеног појања, оно знање, што га прописује наставнн план за српске нјероисповједне основне школе; ж) на посљетку мораће се кандпдати подврћи поновном лијечничком прегледању. При ријегиавању тшања о мримању кандидата као иитомаца у завод, узимаЛе се особито чрнзрење на оне молитеље, који су осим основне школе свршили са добријем усијехом 4 разреда на гимназији, или учитељску или трговачку школу. Сарајево, дне 3.(15.) априла 1891. За поглавара земаљске владе: Грађански доглавник; Кучера.

Прва српска штампарија Ристе Ј. Савића,