Bosansko-Hercegovački Istočnik

Св. 1

Б.-Х. ИСТОЧНИК

Стр. 37

Данил ,јеврејски суд божији. Димитрије, грчки плод земљи. Јеврем, јеврејски растећ. Јоан, јеврејски дар бовкији. Јакоб, јеврејски сплеткар. Илија, јеврејски снага божија. Игњатија, грчки ватроро^ени Константин, латински при изласку супце. М1арК0, латински увиђајући. Максим, латински превелики. Николај, грчки побједа људи. НауМ, јеврејски утјеха. Павел, латински мали. Петр, грчки опак као камен.

Сазва, арапски Невоља. СтеФЗН, грчки вјенац. СимеОН, јеврејски чувени. СпириДОН, грчки кошница. ТрИФун, грчки разкошап. Тоша, јеврејски близнак. Фц /1ИП, грчки коњољубац. Женска: Екатарина, грчки истинита Надежда. Је/ена, грчки Изабрана. Марија, грчки упорна, или горда. Пелагија, грчки Морска. СОФИЈа, грчки Премудрост. Ово су само неколико имена разтумачења за доказ, дакле у будуће недајимо дјеци туђа имена код нашије лијепијех имена.

Р а з Родољубиви дар. Впсокопреосвештени митрополит дабро-босанеки г. Тоорђе Никодајевић, одредио је не давно 10.000 фор. српској општини у Варцар-Вакуфу за обезбеђење тамошње српске школе. Наш архијереј осигурао је тиме опстанак српској шкоди у поменутом мјесту. Нека је слава митроносном добротвору српском! У своје вријеме донијећемо у листу и закладно писмо о овој фундацији. Просвјет.чи биџе за Босну и Херцеговину. „Учитсљ" саопштава: „За 1892. г. на просвјетну струку у биџеу састављена је сума од 488.650 фор. За ту годину у бш.теу је 68.000 фор. вигае, него што је ове године било. Вишак тај долази: на трговачке школе: 3.600 фор. — на техничку средњу школу: 11.800 фор. — на учитељску школу: 5000 фор. — на опште основне школе: 10.000 фор. — на вј ерозаконске школе: 35.400 фор. — на стипендије: 27.000 фор." Нова доброчинства проте Стевана Анђелића. Јављају нам, да је познати српски добротвор г. Стеван Анђелић, протојереј и парох митровачки, који је српском народу учшшо велику задуисбину саградив трошком од 165000 фор. велељепну зграду за гимназију и богоеловију у Кардовцима,

II О. — даровао 20. декембра 1891. на св. Игњатија Богоносца опет знатне своте на добротворне цијељи, и то: 5000 фор. као закладу, од чије ће се камате набављати и попуњавати нрпродописна и физикална збирка; и даље 10.000 фор. као закладу, од које ће се приход трошити на оправку исте гимназије. Обје ове закдаде предао је даривач Нзеговој Светости као врховном патрону кардовачке гимназије. — Том приликом пздао је протојереј г. Стеван Анђелић формално даровно писмо, којим велељепну гимназијску зградду предаје у властитост патроната српске православне гцмназије карловачке са дозволом, да патронат може исту зграду на име срп. прав. вел. гимназије ср. карловачке грунтовно укњизкити. — Најздан, нстога дана даровао је овај народни меценат и српској православној црквеној општини митровачкој 20.000 ф. на црквене и просејетне цијељи. Нека је слава и хвала штедром добротвору! Прилог цркви. Васо Стојановић, врли Србин и вриједни Христијанин, трговац из Санског Моста, из чпсте побожности и осјећању прама сиромашном стању, ггриложио је 300 ком. квадратне цигле за патосање св. олтара у срп. прав. цркви у Кључу.