Bosansko-Hercegovački Istočnik

Свеска VIII.

Сарајево, Август 1892.

Година VI.

Власник: АЕМ. Консисторија.

Уредник: Ђ. ПетровиЂ, протопрезвитер.

0 преустројству српско-православног богословског завода у Рељеву код Сарајева. Земал>ска влада за Босну и Херцеговину Број 60 290 I Високопреосвештеном господину Архиепископу и Митроподиту Ђорђу Иласолије-впЛ у посједиику велекрста Фрање Јосигта 1. у Са/рајвву.

Позивом на тамошње цијењене дописе број 106 од 26. аирила (8. маја) 1890. те број 132 од 23. јапуара (4. фебруара) 1892. има земаљска влада част Вапгем Високопреосвештенству саопћити, да је преустројство богословпјв у Рељену са превишњим ријешењем од 21. јуна 1892. одобрено, сходно предлогу ове земаљске владе са којим се је и Ваше ВисокопреосвештеистЈ!о у заиисиичком додатку од 15./27. априла т. г. сиоразумним изјавило. Дотична наредба изашла је већ у зборнику закона и наредаба иод бројем 53. дне 1. августа 1892. те се Вашем Високопреосвештенству у прнлогу под

А шаље један примјерак исге наредбе за сада на њемачком језику, дочим ће сенздање на земал>ском језику касније припослати. Ватпе Високопреосвештенство се умољава, да изволите ресположити да се ова наредба кад Вам у преводу стигне, одштампа и у Бос. Херц. „Источнику". Овом приликом се уједно Вашем Внсокопреосвештенству до знања ставља, да се подједно расписује натјечај за попуњење упражњених 11 питомачких мјеста у првој години већ преустројеие богословије. Овај натјечај има земаљска влада част у прилогу под Б. приложити те Вас умољава, да га изволпте објавитн у Б. X. „Источннку".