Bosansko-Hercegovački Istočnik

Лречасним •,аротоирезвитврским и парохијалним уредима, и црквеио-школским одоорима сриско-православног сшановништва Дабро-босанске еиархије.

Десило се негсолико разних случајева, да су по неки свештеипци, одбори и проте иоднијели у позамашнијим предметима конзисторпји своје преставке и извјешћа, на темел.у којих је духовиа власт у увјерењу, да су ти подаци потпуно истинити, учшшла даље сходие кораке, у тој тежи.и, да смјер преставкн и пријава постигне такав резултат, који би био у стању задовољити. Ну, па жалост, нспитивањем и разбирањем, дошло се до тог увјерења н оскједочења: да садржај тијех прнјава ннје посве иа истини основан, и да је коизпсторији престављепо у таком облпку, какап одиста није оправдан, нити је и могао да буде, кад је стајао у опрјецн са истином.

Због овакнх, истини супротних пријава, пекн су пријавптељи искусили немилих пошљедица својег некоректног поступка. Да се то не бн и у будуће депгавало, Конзисторнја је прпнуђена, да овом окружппцом опомене протопрезвитере, свештенике и одборе, да при званичном извјештавању само оно и онолшго јављају, у колнко је то све на истинском стању основано, и у Килпко би се евсптуалном истрагом доказати и посвједочити могло, а да не прекорачују граппце разборитог суђења п паметног обзнра; јер само се за чисту истнну сваки човјек, па и власт заузнмати може, а да не исгсуси рђане пошљедице својег хотнмичпог прецјењц-

Ј БОСАНСКО- г

МЈесечни духовни часопис за црквенопросвјетне потребе српско-православног свештенства.

Свеска IX. Сарајево, Септембра 1893. Година VII.

Власник: АЕМ. Консисторија. Уредник: Ђ. ПетровиЋ, протопрезвитер.

Српско-православна АЕ и М. Конзисторија Дабро-босанскаВ 1 Ш Ј 1809 - Окружница