Bosansko-Hercegovački Istočnik

Св. 3

В .-Х. источник

Стр. 135

несрећној једној жени. 6. Нешто о манастиру Хилендару. 7. Народно здравље и народно светтенство. 8. Храбри проповједницн. 9. Домаће молитве. — 10. Бесједе непознатога проповједника. — И- Како треба светковати недјељу. 12. Шта налазимо у Исусу. 13. Праведни Јов. 14. Четрдесето-годитњица Ник. Ђ. Вукичевића. 15. Кијевска духовна академија. 16. Кајање и молитва. 17. Домаће љекарство. 18. Сенатори, слика из доба римских мученика. 19. Брст и молитва. 20. Вијести из црквеног свијета. 21. Приче с поукама. 22. Божанска љубав. 23. Кратка факта. Биоград штампарија Петра К. Танасковића 1894. На четвртини 52 стр. „Светога Јована Златоуста шест књига о свештенству", са грчкога језика превео и примједбама пропратпо протопрезвитер Јован БучковгЉ, професор богословије и прив. ректор иравославног богословског училишта карловачког. У Новом Саду, издавачка књижарница и штампарија А. Пајевића 1894. године. Књига је на великој 8-ини са 152 стране, гдје је и садржај. Цијена јој је 1 фор. 20 нов.

Браћи свештенинима најтоплије препоручујемо да набаве ову „златну књигу", коју треба сваки да је прочита, јер у њој наћн ће правилно схваћање великог позива свог. Српски пчелар. II. свеска. Цијело дјело у три свеске стоји 1 фор. 60 нч. Претплату ваља упутити на књижару Луке Јоцића у Новом Саду. И ову другу свеску препоручујемо свештенству и свима онима, који се баве пчеларством. Ова друга евеска као и прва занимљива је а написана је разговјетно тако, да је сваге може разумјети. Пети годишњи извјештај учитељске и с њом спојене 1. народне основне дјечачке школе као вјежбаонице у Сарајеву, објављен на крају школске године 1892. 93, Сарајево. Земаљска штампарија. 1894. Учитељски приправника на крају шк. год. 1892./93. било је: у првом годишту 16 и то: 4 мухамеданца, 6 источ. православних, 6 римокатолика; у другом годишту 16, и то: 4 мухамед., 6 источ. правосл., 6 рим. катол.; у трећем годишту 15,. и то: _5 мухамед., 4 источ. правосл. и 6 рим. катол.

ЧИТУЉА.

| Васо Јовичи^, парох Црвички у протопрезвитерату Сребреничком.

Након дужег боловања, преселио се у вјечност овај служитељБожјег олтара 18. фебруара 1894. г. Покојник је рођен у еелу Црвици 20.

декембра 1833. године. Рукоположен је за ђакона н светтеника 14. и 15. априла 1857. године у Сарајеву од Дабро-босанског митрополита Дионисија V. Послужио је цркву п народ вјерно и поштено. Ђог да му душу прогти и вјвчна му памјат !

МОЛБА*).

Већ одавна осјека се у нашем свештенству потреба добре ручне књиге , која би имала да буде правим руководством при иравилном и једнообразном оитрављању свештеноелужитељских и иастаирских дужносши. Ја сам ево прихватио понуду некоје браће и пошао да задовољим и же.љи њиховој и потреби општој.

И ако имам за тај посао прилично и ваљаних извора, нужно је да прикупим што више пгггања за одговор. Па сам овпјем слободан замолити браћу свештеннке, да ми преко уредништва својих духовних часописа, донесу каква хоће и знаду иитања из иастирске и црквене ира ксе. да књига што потпунија буде.

*) Молим п. н. уредништва наших листова, да ово прештампају. .