Bosansko-Hercegovački Istočnik

Стр. 400

Б.-Х. ИСТОЧНИК

Св. 10

На Петковици , (кот. требпњскл) обновљена црква, храм свете Параскеве, освјештана 24. јула 1894.

У Кришсвљанима , (кот. невесињски) новосазидана црква, храм Успенија пресв. Богородице, освјештана 15. августа 1894.

РУК0П0Л0ЖЕНИ

Михајло ВучковиЋ, свршени богослов рељевски родом из Јагодића, прп освећсњу ново-саграђених цркава у граду Јајцу и Дабру, 8. и 11. септембра о. г. рукоположен јс од Митрополита Николајевића за ћакона и свештенпка, и предата му је у адмпнкстрацију упражњена парохија Лодрашница у Варцар-вакуфском протопрезвитерату. Стојан Врањешевијј, свршени рељевски богослов и учитељ српско - православне основне школз у Чађавици, 'при освештању звона грађених цркава у Дабру и Јелашиновцима дана 11. и 14. септембра о. г. рукоположен је за ђакона и свештеника од Нзеговог Висококопреосвеште.нства Митрополита Ђорђа Николајевића, и

предата му је у администрацнју парохија Добрљин, у косгајничком протопрезвитерату. коју ће примити тек концем ове школске године — почетком мјесеца јула 1895. Ђорђе Павић, ђакон и питомац завода богословског у Рељеву, 6. октобра о. г. рукоположен је у чин презвитера. У оскудици професора свештеничког чина, обвезан је служити у заводној цркви. При свршетку наука богословских, биће постављен на једну од унражњених иарохија. Љубомир Николи +1, свршени рељевски богослов 6. и 16. октобра т. г. рукоположен је од Митрополита Николајевића за ђакона и свештеника и постављен за трећег свештеника парохије града Сарајева.

ПРОИЗВЕДЕН. Миле X. ПопадиЂ, парох и надзи- | тембра ове годиие иропзведен је од Виратељ кључког протоирезвитерата на I сокопреосвештеног дштрополита Ђорђа служби Архнјерејској у Кључу 22. сеп- I Николајевића за протопрвзвитера.

Број 2867. СЛУЖБЕНА ОПОЖВНА. Опи протоирезвитерп и надзиратељи иротопрезвптерата, као и подручни нм свештенпци, који исказе о броју православпих ученика у српско-православнпм вјеропсповиједним и народним (комуналним) школама за прошлу школсгсу годипу 1893./4. поднијели нијесу -— позивају се да исге у смислу к<•нзисторнјалне окружннце од 22. јануара 1887. број 115, а према формуларима истој окружници приложеним, до 30. новембра т. г. овој духовној власти поднесу, како би се до конца ове 1894. године статистички првглед школн у овој епархији попунпти могао. У Сарајеву, 7. октобра 1894. АЕ. М. Конзисторија Дабро-босанска.

Прва ерпека штампарија Ристе Ј. Оавића у Сарајеву.