Bosansko-Hercegovački Istočnik

Св. 2

В .-Х. источник

Стр. 69

По дану ил' ноћи, била узор евему, И она ту бјеше баш онога часа, Када донесоше свевишњега Спаса.

По Јерусалиму славила је Бога Јер посјети Господ Израиља свога. Рсдољуб.

КРАТКЕ МОЛЕВ на броју их 24 које се изговарају сваког Дневи: 1 (часа) Господе, не лиши ли ме небесних твојих добара. 2. Господе, избави ме од вјечнијех мука. 3. Господе, ако сам што умом или помишљу или ријечју или дјелом сагријешио, прости ми. 4. Господе, избави ме од сваког незнања, заборавности и малодушности, да не будем као камен, који ништа не осјећа. 5. Господе избави ме од сваког искушења. 6. Господе, расвијетли моје срце, које ми помрачи лукава јака жеља моја. 7. Господе, ја као човјек погријеших, но Ти као Бог дарежљиви, спаси ме, видећи немоћ душе моје. 8. Господе, пошљи благодат твоју у помоћ мени, да прославим име твоје свето. 9. Господе, Исусе Христе, забиљезки ме, слугу твога, у „књигу животну" н даруј ми свршетак благ. 10. Господе Боже мој, ако и никакво добро неучиних пред тобом, но дај ми по благодати твојој постићи почетак благ. 11. Господе, ороси моје срце са благодатном росом твојом. 12. Господе, неба и земље, спомени се (сјети се) грјешнога слуге твога, срамнога и нечистога у царству твоме. Амин.

НЕ МОЛИТВИЦЕ посебног часа дневн и ноћи (на срнски). Ноћи: 1. Господе, као покајника прими ме. 2. Господе, настави ме. 3. Господе, избави ме од напасти. 4. Господе, дај ми мисао благу. 5. Господе, дај ми са сузама, сјећање смрти и раскајање за учињено зло. 6. Господе, дај ми помис'о да исповједим и признам гријехове моје. 7. Господе, дај ми смиреност, невиност и послушност. 8. Господе, дај ми трпљивост, великодушноет и благост. 9. Господе, усади ми корјен страха твога у срце моје, 10. Господе, удостоји ме, да те љубим од све душе моје и помисли, и да извршујем у свему вољу свету твоју. 11. Господе, закрили ме од људи лукавих, од бјесова, од страсти и од сваке неподобне твари. 12. Господе, ти знаш, што чиниш и волиш, да буде воља твоја и у менп грјешном, јер си благословен у вјекове. Амин. Прибиљежио: Висарион А. П.

ПРИСТУПНА БЕСЈЕДА

својим парохијанима од Стевана. С. Иоповића свештеника, коју је држао приликом свога доласка на парохију Виочане (у прњавор. протопрезв.) 24. јула 1894.

Лравославна бграАо! Ево у име Божије — ја вам се данас на овом св. мјесту, одређено за проповиједање слова Божијег приказујем први пут, као нов ваш евештеник, поздрављајући вас свију својом пастирском ријечи: „/Ииртч ксблпЈ." И прва ријеч бесједе моје међу вама, нека буде ријеч: „благодарности!" Благодарим у првоме реду, Господу Богу, што ме је по својој великој милости сподобио, да сам постао смјерним служитељем овога св.

храма Његовог; што ме је благодаћу Својом призвао, да будем учесник при светој и тајаиетвеној трпези Његовој, и што ме је удостојио, да по слабим силама својим будем тумач свете воље Његове, и проповједник Његове светиње, љубави, правде и истине! Као Богу свемогућему, молим му се смјерно и скрушено, да ми дарује моћи, снаге, мудрости и знања, да могнем узвишено дјело, свештеничко, на славу св. имена Његовог, а на душевну корист вас снију, успјешно и ваљано извршивати!