Bosansko-Hercegovački Istočnik

Стр. 40

Б.-Х. ИСТОЧНИК

Исправак.

У чланку „Часовп 1обожног размишљања," осим маљих, поткрале су се и сљедеће веће погрјешке: Св. УП. и УШ. стр. 258. ријечи ; „погато се човјек не брине," треба избрисати, а уметнути ријеч „а неки" Св. IX. стр. 309 мјесто „инсиективно" треба „инстиктивно." Св. X. стр. 345. мјесто „степене" треба „теореме," стр. 346 мјесто „експрементадном" треба „експрементадиом," мјесто „буна" треба „бина;" стр. 348 мјесто „Ренен" „Ренан:" мјесто „Клопистока" „Клопштока; мјесто „Мистана" „Мплтана;" мјесго „прогреса" у 2. алинеји 4. редку оздо, треба „регреса," стр. 349. мјесто „Рете" треба „Гете,,

и при закључку чланка 3 редак оздо, мјесто „прогресу" треба да стоји „регресу." — У латинским цитатима на 344. стр мјесто „ирс1рре" треба да стоји „(|И1рре" м. „ћапго" ћото, м. ^иое" „Г [иае" м. „ргаскпр^" „ргаес1рћ и , м. „иг(Јез" „игћез",м. „ДезМаШт" АевЉи^ат"; м. „цие" „^иае"; м. „тгетгапск>" „јигејигапс1о"; м. „васНДсе(;" „засгШсе1;"; м. „уМћ". У XI. св. уз омање погрјешке треба на стр. 398. пред наслов ^Социјализам и комунизам" метнутп број „3" на 403. стр. у примједби под 3) мјеето „Вг. Ј. 1Мг"... треба да стоји: „Бг. Ј. ХМзЈппап" и на стоји страни м. „Сегтошас", треба „Сгегтап^ае"

Поштованим читаоцима на знање. Његово Високопреосвештенство АЕ и Митрополит ДаброБосански Госп. Нпколај, извољело је одобрити, да „Б.-Х. Источпик и на даље може излазити, и то за сад оваки, као што је и досад био, а касније даће му се други облик и радиће на љему и професори рељевског богословског училншта са члановима конзнсторијалним. Источпик. са срећом, улази у једанаесту годнпу свога опстанка. Какав је он био, и јели што год користио нречаспом свештенству, то ће цнјељенн читаоци најбоље просудити моћи. — Свештепство ове Архиднјецезе обвезано је лист држати, а пошто се у њему објелодањују све паредбе овдашње Митрополи је, на цркву одиосеће се, то би требале и све наше срп. правосл. црквено-школске оиштине, да се претплате на њ. Свештеиство нека похита са претплатом за I. полгође, а попттовапп сарадницн, нека изволе и даље потпомоћи Источник са својим цијењеним радовима црквено-моралног садржаја. Учитељи и ђаци, добпјаће лист у пола цијене, а сарадници, према раду 7 неки у пола, а неки и забадава. Члапцн треба да су краћи, тако, да највшпе, у два броја пзлазитп могу. Умољавају се и високославне управе Вворничко-тузланске и мостарске Емархпје, да лист изволе и своме нодручном свештепству п црквеним одборима препоручити, шаљући нам извјегатаје и из својих Епархија. Уредништво „Б.-Х. Источника".

Прва српска штампарија Ристе Ј. Савића у Сарајеву.