Bosansko-Hercegovački Istočnik

С!тр. 172

Б.-Х. ИСТОЧНИК

Св. 5

највећим успијсхом и успије 1 ). ИгњатиЈе- би]аше' већ једном ногом у гробу, кад папа пошаље на њега анатгму, јер не доби ни од њега Бугарске. Сад император » епископи увидјеше, да је цркви врло потребит Фотије, јер видјеше, да су папи много зкртвовали. Тек што старац Игњатије умрије Фотију долажаше посланик за послаником, увје равајућп, да треба да прими црквену управу 2 ). Али је требало сазвати сабор, да се поправе погрјешке самољубља и ниских страсти, а у једно и да ее не шире нове смутње. 879. г. 383. епископа признаше Фотија за законитога и пастира црквеног; папа Јован, који је дично познавао достојанство Фотијево, писмом п то легатима .објавп на сабору, да се све пређашње одлуке ватиканске протпв ФотпЈа укидају и сабор прогласп, да се они, које је Фотије осудио, држе и код .Јована за осуђенс и обратно. Под Фотијевим пресједништвом, сабор много што-шта корисно по цркву установи, а од свега је најважније, што.одредшпе, да се ништа ме додаје никео-цауиградском символу

*) Фотије иосвједочи иред сабором 879.: ,,Док живљаше блажени Игњатије . . . ми не хтједосмо примити пријестола, мл да су нас многи нато упућивали . . . Ми смо се бринули, да с њиме у миру живимо; за то зна двор. Кад нам је дошао иадосмо један другоме иред ноге, молисмо један другога за онроштење. Послије тога 7 кад је он пао у посте.Бу од болести и иожелио нас видјети, ја га посјетих више пута; ,чесго, ко.1ико могох, тјеших га у мукама; ако је ријеч од утјехе могла колико било помоћи, лијечих га и тиме. Најпослије потпуно се увјерио у нас, те је нреноручио, да се бринемо за његове" . . . Нагскп Аппа1. Р. 6. р. 254. О. 2 ) Фотије иред тим сабором 879. г.

вјере;' Бугарске папа не доби. 3 ) Рим се према пошљедњем владао као и нрије, јер нагаљедници Јованови по ново бацигае анатему на Фотија, но тим се тако јавно показало властољубље, да га је ваљало чим било покрити. За нашљедника ВасилијеваЈ ЈГава, тајни помоћници папини опањчу Фотија императору 3 да му спреме сплетке и Лав, васпитаник Фотијев, који га је спасао, да га не :ослијепи Василије због сумње, зафали (886 г.) своме учитељу тиме, што га збаци с катедре 4 ) те страдалац исте године испусти измучену дугау у армонијском манастиру. 3 )Рад саборски изд. Бев&реџије. — Рапс1ес1;а Т. 2. р273. 293. — 307 ср. правдање о катедрама 267.—290. Потпун рад овога сабора издао је најприје Хардуин т 5. ^ото копсН. р. 214 —343., послије епискон Антим: ХОЈХО^ уосрас, 8У 0) ос1 гтиатоАас Фсохсоо — % $у1сс. оЈхоијлг■ о:хгј есрооу] вбуобос х. х. 'Еуех. осфе. О Јовану гл. доље писма Јованова Фотију и рад саборски из дјела. Векова у Моск. синод. рук. сох 324. У латинском тексту: Јоћашш ' 8 ер1б^. 250- а(1 Р1)о1тт друто ер181. 251. ас1 1трега1. с1а 1а ј Аи^пб! тЛгШ XIII. [880], у нрвом је речено: са с{пае рго апб 1иае те&Шп&отб бппос1аН (1ееге1о Сопб1гп1;тороН тбегесог(Шег ас^а бт^ гесШптб. Бароније ас! ап. 879. X. 73. Белармин Ве сопсНГ 1!Б. 1. с. б. говораху, да је цио сабор — измислио • Фотије, а Аљације ]ЈЗе- осСауа 8упос1о РћоШ. Котае 1064: . с1е есеТ. е4 осск1. сопбеп- р. 591.] издаваше то свечано као сумњиво, али та је борба с историјском истином узалудна : Јосиф Бријеније писаше у окт. 1411. г., да ,,ручни потписи, њихови (папиних посланика) до сад се сачувапге у великој цркви као доказ" Аосрос ерстс хрсабо^: Врог7\>со1) х. гбргЗ-г^ха. I. в. 139. г. 4 ) .1ав пожури, да обрадује папу вијешћу о новоме патријарху, али осјећајућ да се Фотије нема чиме окривити, писаше, да јз ,,Фотије добре воље оставио катедру, а није стјеран." Како је Фотије Лавд спасао, Лав Граматек, Јован : Скилица, Зонара и Констаптин Сар. 69. Нримјер Георгија, никомидијског митрополита, кога је једино Фотије уставио, да. се не захвали на катедри, показује, да се Фотије слабо освртао на своју личност.

(Наставиће се.

Древиа слнка св. Борпса и Гљеба. Приоићио узминеј Вид. вит. Вулетић-Вукасовић. (Наставак).

Граждан? же, кеск чнн 'к д\"окики1 и лирСКШ, ШЕДШЈ Г0 К0ЈСТК1, ВЗАШЛ Т'!ч'ЛС ГТрЛСТСтбрическоЕ: псзнлша бо ккгги онсе клдгок-кр' ндгш кмача /И8р0 /искдгш г /1 'ккд 8 <1ДДИ/И1рОКИЧа на толгк. лј ^сг-к оукУеннагад, (( пјшнесшс чтнш кс грдд г к, полојкишд тое к г к и,еркки (пролог-к

Кл1л кд)» ео показл оугодникд скоего СЛДКНД с ,И0ЛА1Н1 \и'к. лкожј 1ШСифи >кк1 кшсти иногда шдктлмт\и'к. СЗ кланн кш же скато» 1|6лК г 1\ј НЕ ДОКОЛНГК БК1СТК КрОКЕ ДК0И^ г К КрЛ% т'ш стк!\;к стрлстот{јШЦЕК г к кориса и Г/гкка, но поогшнЈи т '1<\"к, лк 'п простре оукшстшж^н?