Bosansko-Hercegovački Istočnik

Стр. 242

Ов. 7 и 8

Одликоваи., Његово Внсокопреосвештепство АЕ. , стратором онамошњег протопрезвитерата Митрополит дабро-босбнски господин Ди- ■ — благоизволио га је одликовати и доколај. именују ћи ТвОДОСИЈу ПопОВИ^а стал- ; зволити му, да. може несити угасито-црвени пим парохом у Сребреници и админи- ј појас надзиратељски.

ПостаВеТБен. Иоста БожиЂ, парох Лужачко-Пала- ј надзиратеља Јевте Гашића у Травнику, начке парохије, котара Санског Моста, | уз уживање иоловице прихода парохипостављен је за личног помоћника пароха ј јалних и катихетских.

Умировљен. Си8У10 Ј0ВаН06И$ј, масловарски парох, ко- ; уживање половице иарохијалних прихода. тара Котор-варошког, као болестан, непис- Парохију ће да администрира новорукомен и неспособан за иарохијске и црквене положени свештеник Ђор^е Јањић, парох дужности, стављен је у стање мира, уз | шолајски, у истом иротопрезвитерату.

Врој 1765

Реф. IV бр. 4в7. ОкрЈжница. Пречасном српско-православном свештенству и народу дабро-босанске епархије. Сваки православни хришћанин-дома | српском књижарницом, да чисто правоћин жели да у својем дому има свештену ј славне, по изради и стилу укусне и уоквиикону заштитника дома и племена свога рене иконе за православне парохијане

својега крснога имена. Руковођен том побожном жељом, он и набавља такове иконе, али не знајући разликовати тип правословни од негхравославних, добија такове, које су већином туђе, које учењу и смислу, какав се иконама у православљу приписује, не одговарају. А има их и такових, које ми не можемо одобрити и у иравославним кућама трпити. Да би се жељи народа православног удовољило, олакшица пружила и правилност икона што јачој пажњи подвргла:

наоави. С тога би требало да сваки православни дом нма поред иконе Христа Спаспаситеља и свете Вогородице и икону свога крснога имена. Пречасно свештенство нека обрати овом предмету своју озбиљну пастирску т пажњу, те савјетом и упутом нека поради код подручнијех својих парохијана, да потребне иконе за своје домове, сваки преко иароха свога набави. Свака поједина икона стала би са

АЕМ. конзисторија уговорила је с једном ј оквиром по 1 фор. 20 новч на комад.