Branič

492

Б Р А Н И Ч

број 13 и 14

може да шкоди малолетницима. У том случају треба, дакле, оставити породичном савету да се он гхобрине о интересима малолетниковим и оставити му власт, да одреди услове односно руковања трговачкњч пословима или да по потреби то руковање повери каквом нарочитом администратору, ако би имао уверења да старалац нема довољно искуства за ове специјалне интересе." ')

ИЗ СУДНИЦЕ XVI Тумачеае тачко 1 I 359 кривичног законика (ОД.1УКА ОПШТЕ СЕДНИЦЕ КАСАЦИОНОГ СУДА) Иследна полициска власт спровела је суду на осуду: Ђорђа, Миладина и Ранка, што су прва двојица 24 и 25 Јануара 1887 г. лажно и за корист сведочили против Радосава, као да је овај био хајдуцима јатак, зашто је Радосав и у притвор стављен био и овог се тек 26 Јаиуара 1887 г. оелободио, кад је доказано, да су оптужени против њега — Радосава — лажно сведочили, а трећи, што их је на лажну сведоџбу наговорио. Тражила је, да се Ђорђе и Миладин по \ 270 а Ранка по § 272 крив. законика казне.

х ) Члан 8 белгијског трговачког законика поред одредаба наведених у овом рапорту има још и ове: а., Одлуку иородичног савета ваља да одобри надлежни суд. б., Породични савет може и опозвати дато овлашћење, но овако је решење извршно тек по одобрењу суда. Члан 12 италијанског тргов. зак. гласи : (( Отац, који родитељску власт врши и старалац не могу трговати у интересу каквог малолетника, ако нису на то овлашћени и то први од грађанског суда а други одлуком старатељског савета, одобреном од стране суда. )} — «И ова се овлашћења имају предати јавности у Форми, која је прописана чл. 9 овог законика. );ј На нослетку нека нам буде дозвољено на овом месту примешти, да би у нас ваљало обратити много ввЋу пажњу на малолетне трговце, што је до сада превелики број истих радио без ичијег одобрења. Писац ових редака имао је прилике, да се као судски чиновник лично о овоме увери приликом последњег расписа о протоколисању трговачких Фирама. Шему је ваљало неколико младића, који су без пкаквих препона већ по две године трговали, упугити, да уз молбу за протоколисање своје Фирме поднесу и овлашћење за вођење тргов. послова, онако како је то прописано § "2 трговачког законика.