Branič

628

б р а н и ч

број 17 и 18

Но ја ћу се на то опет вратити кад доцније о том догађају будем причао. За сада само ћу испричати цео ток ствари од Септембра 1687 и како се на погрешан пут наишло. За то морам у следећим одељцима да опишем онда.лњи Париз и кућу са њеним становницима у старој улици »Кие Коуа1е,« близу порушене Бастиље 1789 — на сто година доцније. (НАСТАВИЋЕ СЕ)

КЊИЖЕВНОСТ

У Бугарској, у Софији , покренут је правни часопис » Јуридическо Сиисаније .« Издају га П. Данчов, Г. Згурев и А. Каблешков. То је први правни часопис на бугарском језику, а судећи по устаоштву Бугара у сваком њиховом предузећу, нема сумње да ће л Јуридическо Списаније« заузети видно место у словенској правној књижевности. Ми желимо новоме другу успешан и трајан рад. *

Б Е С Н И К

Прокламација Бзговог Величанства Краља. — »Српске Новине« у бр. 225 од 14 о. м. обнародовале су Прокламацију Његовог Величанства која гласи : СРБИ! Идуће 1889 године навршује се пет векова, од како је на Косовом пољу пропала стара српска држава.' Божијој промисли угодно је било да у данима тако светих и свечаних успомена, на обновљеноме престолу славних Неманића седимо Ми из племена народне данастије Обреновића. Велики Милош, неумрли Михаило створили су и на чврст темељ поставили живот препорођене српске државе. Ми се преко шеснајест година усрдно трудимо да њиховим стопама сљедујемо. Благодарећи пожртвовању Нашег верног народа успели Смо да Србију напред поведемо. Тиме Смо 10-ог Августа 1872 године задатој му речи одговорили.