Branič

стр. 430.

б р а н и ч -

број 9—18.

За доручак им се даје трећина од леба, који цео има 700 грама, и по једиа кашика чорбе, најчешће »ајннрен супе (( — чорбе добро запржене брашном. За ручак добију цео један лебац од 700 грама, једну кашику чорбе с кризом или пиринчом или кромпиром и т. д. и по једну кашику јела од каквог поврћа. Свега три пута месечно добијају по 50 грама меса. Кујна, у којој се јела готове, веома је чиста. У њој на средини има осам узиданих великих казана, четири с једне а четири с друге стране. Казани су затворени папиновим заклопцима. Заклопци су тако чисти, да се на њима може човек огледати. Греју се паром. Сваки казан има своју славину од водовода, који стоји у непосредној близини. Да би нам се преставила са њима лака и брза манипулација, један је ашчија — а сваки стоји пред својим очишћеним казаном — насуо у казан од прилике око десет литара воде, поклопац спустио, мало га ушраФио и пару отворио. За иепуни минут вода је у казану врила кад је каиак дигнут. То јасно иоказује како се у њима може брзо скувати ручак. Овакви казани вредели би за многе наше нарочито прилење домаћице. Осуђеници, који заједнички издржавају затвор у време доручка и ручка долазе један за другим у примерном реду у кујну и добију свој део јела и 'носе га у собу, где заједно за дугачким столовима једу. После јела иду опет у реду да оперу порције из којих су јели, па их онда на своје место остављају, одакле су их и узели. Међу тим, осуђеницима по самницама носи се јело на ноге. Кад је време доручку и ручку дежурни стражар звони у самој згради где су самнице, тако, да сваки осуђеник може чути. На глас тога звона сваки осуђеник мора стати код врата и чекати јело, које му се протура кроз отвор на вратима, кога сам раније описао. Ако који од ових осуђеника не буде код врата у означено време, кад ашчија храну доноси, ашчија одмах његова врата пролази и носи јело даље, такав осуђеник тога пута храну не добија за казну, што ашчију није сачекао. До- кујне налази се парна лебарница. Брашно се не сеје. Леб се меси од тројаког брашна: пшеничног, кукурузног и ражног, и то кад се сва три заједно помешају. Пече се у пећима, које се загревају паром. Увек