Branič

116

БЕРПЕР

АЛ а. Распростирање не мора бити објављивање. Држава има да изагна блудност не само из јавности, већ мора спречити, да се иста потајно шири и обухвата масу. С тога је законодавац намерно одузео „распростирању" обележје јавности. Као врста распростирања су наведенн продајн и давање ипак само као пример. А<1 б. Објављивање не мора бити распростирање. Прикривање или излагање мора бити извршено на местима, која су приступачна свету, али не мора имати за последицу растурање примерака; појам дела чак је и тада испуњен, кад је приковани или обешени примерак остао неопажен. 1 3. Пошто закон не спомиње непажњу, то се захтева с1о1из т. ј. знање о блудној природи предмета. 4. Ако треба да се постигне превентивни циљ нашег закона, то морају што пре да нестану блудни предмети. Брзо узапћење и одузимање су отуда овде од највеће важности. Пошто законодавац о овим двема мерама није ништа казао у § 184., то се примењују опште одредбе казн. зак. и зак. о штампи. Према томе овакав је поступак. а) Узапћење штампаних ствари примењује се у случају § 184. и без судиЈског наређења (зак. о штампи § 23. бр. 3). б) Предмети који су одређени за извршење дела или су за то употребљени могу се одузети, бар тада кад су сопственост кривчева или његовог саучесника (казн. зак. § 40). За извршење дела употребљавају су нарочито изложени за извршење дела одређени, на тај начин објављени примерци као залиха на продају. 2

1 Ц. С. од 18 октобра 1886: „Излагање какве објективно блудне штампане ствари постоји само тада, кад свет може дознати њену садржину, дакле не тада, кад је излагање с погледом на неблудни наслов књиге извршено у каквом, свету неприступачном, излогу.

2 Белгијскп казн. зак., чл. 384, кажњава и направљача: „Бапа 1е саз ргеуи раг Г агИс1е ргесМеп!, 1' ап1еиг <3е 1' есг11, <1е 1а Н§иге ои (1е 1" јта§е се1ш 1ез аига јтрптез ои гергос1иН8 раг ип ргосе<Зе агМвЦдие ^иеЈсопдие, зега рипГ <3'ип етрпзоппетеп!; <Ј'ип то!8 а, ип ап е! с1'ипе атеп<1е <1е ст^иапке 1гапс8 а тШе Јгапсз." У стварп само се овим путем у основу може помоћи. Наше немачке одредбе су недовољне', а особито оне које се тичу узапћења и одузимања. — Види даље тачку 5. у тексту моје допуне, које су израђене с обзиром на измењено законодавство. Преводилац.