Branič

2*

Број 2.

„Б Р А Н И Ч"

Страна 31

За овим председник је дао реч првом потиредседнику г. ЈБубомиру В. Стефановићу да прочита свој предлог о изменама и допунама у правилима Удружења. По томе питању отворила се дискусија за све предложене измене и допуне а нарочито поводом одредбе, којом се омогућава рад на оснивању адвокатског савеза. О томе су питању износили своја супротна гледишта г. г. Чеда Костић, Мирослав Стојановић, Миливоје Петровић и др. Г. Љуб. Стефановић као известилад и референт, образложавајући предлог, износио је детаљно разлоге који налажу предложене измене и допуне многих одредаба досадашњих правила. У дискусији је учествовало више говорника, међу којима председник г. Обрад Благојевић, г. г. Милутин Поповић, Павле Тодоровић и други.

36ор најзад усваја предложене измене и допуне правила са неким малим преиначењима. Измењени су и допуњени: чл. 1., 2., 6. који постаје 7., 7. који постаје 8., 8 који постаје 9., 9. који постаје 10., 10. који постаје 11., 15., 18. који постаје 23., 19. који постаје 24., 20. који постаје 25., 21. који постаје 26., 24. који постаје 28., 25. који постаје 29., 23. који постаје 31., 26. који постаје 32. и 27. који постаје 33. Унето је и 7 нових одредаба, и то: чл. 4., 17, 18., 19., 20., 21. и 27. У својој редакцији су измењени: чл. 3., 6., 12. и 17. који постаје 22. Остали су неизмењени : чл. 4. који постаје чл. 5, чл. 12. који постаје чл. 13, чл. 13. који постаје чл. 14, чл. 16. и чл. 22. који постаје чл. 30. Измењена и допуњена правила гласе:

ПРАВИЛА УДРУЖЕЊА ЈАВНИХ ПРАВОЗАСТУПНИКА ЗА СРБИЈУ И ЦРНУ ГОРУ Од 15. јуна 1909. год. са изменама и допунама од 8. јула 1924. год. и 26. децембра 1926. год.

Задатак Удружења Члан 1. Удружењу је задатак: 1) да уздиже и чува углед и да штити интересе правозаступничког реда у Србији и Црној Гори, као и да ради на реформи закона о адвокатима; 2) да гаји и развија другарство и солидарност код јавних правозаступника; 3) да негује и усавршује правне науке, прати и потпомаже развитак законодавства; 4) да ступа у везу или заједницу са друштвима и установама у земљи и иностранству са истим или сличним циљевима, и 5) да се по могућству стара о материјалном помагању редовних чланова, на случај болести, и њихових породица, на случ"ај смрти. Члан 2. Удружење свој задатак постиже иостварује: 1) издавањем свога органа „Бранич"-а, повременог часописа за правну науку, судску и административну праксу и издавањем правних књижевних радова; 2) конференцијама, јавним предавањима и дискусијама; 3) оснивањем читаонице и библиотеке; 4) одржавањем сталне везе и додира и дописивањем са сличним друштвима и установама у земљи и инострансгву, као иучешћем на земаљским и међународним конгресима правника и њихових разних организација; 5) оснивањем фонда за потпомагање својих редовних чланова и њихових породица.

Седиште Удружења Члан 3. Управа Удружења је у Београду Печат Удружења Члан 4. Удружење има свој печат у коме је исписан назив : „Удружење Јавних Правозаступ ■ ника за Србију и Црну Гору". Чланови Удружења Члан 5. Чланови су Удружења: редовни, помагачи, утемељачи, добротвори, дописни и почасни. Члан 6. Редовни чланови су адвокати, наши држављани, који се обавежу да ће Удружењу редовно плаћати годишњи улог. Редовни чланови плаћају по 240 дин. на име годишњег улога. Чланови помагачи су они, који годишње помажу Удружење са 600 дин. Чланови утемељачи су они, који положе једном за свагда 1000 дин., а чланови добротвори су они, који Удружењу положе најмање 2000 дин. у виду поклона, легата и т. с. Дописни и почасни чланови су они, које збор на предлог Управе за такве изабере. Они не плаћају никакав улог.