Branič

Страна 146

„Б Р А Н И Ч"

Број 3

новом систему, који би затворе претворио у школе и болнице за васпитање и лечење несретних и анатемисаних, место у мучиониде које не поправљају, већ убијају. Особиту пажњу заслужује онај део књиге, који описује све мере у циљу поправљања осуђеног и сва настојања да у изгубљеном створењу опет пронађу човека. Али поред ове човечанске жице бруји и друга: најсуровијег израбљивања радне снаге осуђеника, која је са првом увек у дисхармонији. Писац даје слику и четвртог типа казнених завода, чије је главно обележје самоуправа осуђеника. Овај тип је нова појава, везана за заводе у којима малолетници издржавају казне. Спајење овог типа са свим васпитним мерама американских завода, а уклањањем сурове експлоатације из њих тежња је американских хуманиста и правника. Више слика освежавају излагање овог интересантног дела, неопходног за све оне који се интересују стањем и реформама казнених завода. Др. Рад. Вук.

„БРАНИЧ" ИЗЛАЗИ ЈЕДАНПУТ МЕСЕЧНО Доноси актуелне чланке из теорије свих правних наука, саопштења из судске и управне праксе, домаће и стране — са коментарима, чланке којима је смер заштита интереса адвокатског реда и ширење професионалне свести, службена саопштења адвокатских комора, које ^Бранич" имају за свој орган. Власник и издавач „Бранича" је Адвокатска комора у Београду, коју претставља претседник Обрад Благојевић. Уредник „Бранича" је претседник Адвокатске коморе у Београду Обрад Благојевић.

„Бранич" се шаље адвокатима. Члановима Коморе бесплатно. За нечланове претплата стаје 120.— дин. годишње; за адв. приправнике и судијске приправнике 60. дин. годишње; ноједини број 10. дин.