Branič

Број 6

„Б Р А Н И Ч"

Страна 327

правична. Никада се правно схватање нашег народа неће моћи помирити са оваквом пресудом, то је моје уверење. Оваква пресуда не одговара ни нашем менталитету, јер се ми Словени не можемо похвалити са педантношћу, што, у осталом, може бити и наш малер, а позната је ствар да се менталитет једног народа не може изменити законима, већ зато постоје друга средства, — васпитање које треба да се врши генерацијама *). Оваква пресуда не одговара ни нашим саобраћајним, економско-привредним и културним приликама. Јер, неправично је захтевати од парничара, под претњом изрицања једне овакве строге пресуде, да тачно у заказини час и минут дође у суд, ако нема довољно развијених саобраћајних средстава, ако се нема економске могућности за употребу тих средстава, тамо где ових има, и ако се свет, у једној огромној већини, због изложених прилика, ке може и не уме да оријентише у тачном мерењу времена, на сате и минуте, нити зато има економске могућности. Али то ипак г не значи да је се требало остати при старом стању ствари, и када се неко зове на рочиште за девет часова, да има права доћи у дванајест, — што није било без смисла и логике. Но, у сваком случају последице изостанка са рочишта, нису смеле бити овако строге, управо, катастрофалне по недошавшу странку 2 ).

Ј ) Ја сам о истој теми говорио опширније у своме реферату на скупштини Судијског удружења одржаној, 5 и 6 јуна 1933 г., у Београду, који је објављен у „Правосуђу" бр. 6 (1933 год.) и у . Саоменици " скупштине удружења судија Краљевине Југославије (Београд 1933 год.), под насловом: „Шта треба учинити или изменити, па да се суђење убрза, олакша и смање трошкови". 2 ) Из књиге Егп&1 ОИкаН-а „Јер они знају шта чине", на нашем језику, у издању предузећа „ Нолит " у Београду, преносим неке ставове, који се односе на пресуду због изостанка, у немачком правосуђу.

— Једна се жена несигурно прогура кроз гомилу адвоката и странака што чекају до судијског стола. — Ко сте Ви ? — Лансинг. — Покажите Вашу позивницу. Број 2585. Ваша је ствар решена. Изречена је против Вас пресуда због изостанка. Господине наредниче, ствари за пола једанаест. — Нова се бујица људи улива у дворану. Нови бројеви. Други адвокати. Узбуђење странке чија борбеност одједном замире у трезвеној, бескрајно сухој атмосфери суднице. — Госпођа Лансинг још увек стоји пред судијским столом, са позивницом у руци. — Па шта Ви још хоћете? Ваша је ствар решена. — Госпођа Лансинг је недељама чекала тренутак када ће пред судијом моћи да докаже да је у праву. Па она не треба да плати. Недељама је размишљала шта ће рећи. Свака реч је на месту. А сад? — Изречена је против Вас пресуда по изостанку. Зар не разумете? Ви у одређено време нисте били ту, и Ваша ствар је свршена. — Па ја сам већ од девет сати.