Branič

САДРЖАЈ ПРАВНИХ ЧАСОПИСА 515

основу за оцену могућности плаћања особе, која је дужна платити трошкове кривичног поступка. Могућност последице предвиђеке у § 164 |рпп. то јест штете за неопходно издржавање, могуће је оцениги само тада, ако буде суд у сваком конкретном случају још унапред бар приближно предвидео и висину трошкова одбране. То предвиђање неће моћи проузроковати суду посебних тешкоћа. У будуће пак треба колико је могуће пажљиво и тачно утврдити окривљеникове имовинске

прилике и при том искористити околности,. које су познате самом суду. Једино ако са одређивањем заступника за сиромашне није могуће одуговлачити, требаће та утврђивања бар накнадно без одлагања свршити, како то прописује § 47 ксп. На ту одредбу, ксја се у већини случајева превиди, судови се изрично упозоравају. Претседништво Апелационог суда у Љубљани. 28 октобра 1935.

С4ДРЖАЈ ПРАВНИЖ ЧАСОПИСА Б р а н и ч ће доаосити садржаје свих правних часописа код нас. А р х и в за правне и друштвене науке, орган Београдоког правног факултета. Уредник Др. Михаило Илић. Садржај Бр. 3. Књ. XXXIII. за септембар 1936. год.: Чланди: Др. Евгеније Спекторски: Правне науке и психологија; Др. Лаза М. Костић: Критика статистичих података; Др. Јован Савковић: Прво рочиште у нашем Грађанском парничном поступку; Др. Јован Ђорђевић: Савремена франдуска демократија (Крај). — Правна политика од Др. Милана Бартоша. — Економскофинансијска хроника од Др. Мије Мирковића. — Административна хроника од Николе Стјепановића. — Судска Хроника од Др. Адама Г1. Лазаревића, Ивана Д. Петковића, Петра Д. Вучковића и Јована Д. Смиљанића. — И т. д. Југословенски економист. Уредник Др. Душан. Паншић. Садржај Бр. 6. за септембар 1936. год.: Др. Душан М. Пантић: Привредна терминологија; Леонид Таубер: Друштво са ограниченом одговорношћу. — Привредни и друштвени живот. — Преглед штампе. — И т. д. Одвјетник, орган Адвокатске коморе у Загребу. Уредник Др. Иво П олитео. Садржај Бр. 8. Год. X. за октобар 1936. год.: Позив на Скупштину Адвокатске коморе у Загребу; Позив на Скупштину Мировинског фонца А. К.; Извешће одбора Адв. Коморе, Закључни рачуни и прорачун Адв. Коморе; Тајничко извешће Мировинскога фонда; Благајничко извешће Мировинскога фонда; Размјера, закључни рачун и прорачун Мировинскога фонда; Предлог Правилника Мировинскога фонда; К стабилизацији нашега осигурања. Вијести Адвокатске Коморе у Загребу. — Разно. Полидија, часопис за управно-полицијску и судску праксу. Власник и уредник Васа Лазаревић. Садржај Бр. 17.—18. Год. XXII. за сентембар 1936. год.: Незавнсност и сталност судија од Леонида Таубера: Може ли приватни учесник постати супсидијарни тужилац пред срес. судом (свршетак) од Др. Јована Катурића; Улога судије у квивичном праву (наставак) од Др. Јураја Кулаша; Истражни затвор (свршетак) од Секуле Н. Кецојевића; Нови претседник Касационог суда од Уредн.; Нови члан Државног савета од Уредн.; Женски криминалитет од Мориса Пармалеа у преводу Ђорђа Петровића; Окружне самоуправе у Србији од Драг. Ј. Ранковића; Друштво народа од Р. Гавриловића; Атанасије Николић од Велимира Кузмановића; Полицијске мере против деце у Совјетској Русији од Катарине Хауг; Уредба о заштити земљорадника у односу на парнични поступак од Петра Митића; Уговор о наслеђу на случај смрти од Рад В. Јовановића; Нашим читаодима на знање од Уредн. Полиције; Међународни биро за борбу са циганским криминалитетом и наши Цигани; ПолИтичка тајна полиција руског царства и њене наследнице — Чека и Г. П. У. од Ј. П. П.; Материјална истина и сведоци поменути у §§ 168 и 169 к. п. од Витомира Петровића; ПолидиЈа и њена-улога у сузбијању криминалитета од Љ>убинка Обркнежевића; Рок за подношење оптужнице од стране прив учесника као тужиоца од В. Вуковића; Настава у жандармерији од Звонка и Радића; Начин постављања општинских чиновника од Јована М. Берића. — Судска пракса. — И т. д.