Branič

БЕЛЕШКЕ 4бЗ

но и дужност наљепљивања одвјетничких таксених маркица. На одв.јетничку пуномоћ лијепи се одв.јетничка таксена маркица од Дин. 2.—, једино у кривичним стварима пред окружним судовима таксена маркица од Дин. 20.—, осим у случају заступања странке са сиромашким правом или по службеној дужности. Чл. 5. Ако је одвјетник управитељ поравнања или стечајне масе, дужан је поднијети суду и Одвјетничкој Комори извјешће о сваком износу, ко.ји је примио у готову у име награде за сво.ју управу и на поднесак суду нали.јепити одвјетничку таксену маркицу у висини од 5% од примљенога износа награде. Исто вриједи и за награде, ко.је одвјетници примају као принудни уппавитељи (овршни секвестри). На пропуст ове дужности има сс поимијенити еходно пропис чл. 3 Правилника. Чл. 6. На поднеске, које одвјетник као заступник странке предаје бановинским управним властима одвјетничка таксена маркица наљепљује се у висини једне десетине такса прописаних законом о таксама с тим ограничењем, да та! износ не може бити мањи од 0.50 ни већи од 25 динара. Дијелови динара испод 0.50 динара заокружују

се на 0.50 динара, а дијелови преко 0.50 динара на цијели динар. Чл. 7. Одвјетник је дужан намиривати одвјетничке таксене маркице искључиво из свога. Забрањено је било којим начином ову дужност превалити на странку или на треће лице. Прекршај овога прописа сматра се дисциплинском кривицом. Поновљени такав прекршај има се казнити обуставом одв.јетништва, а почини ли га одвјетник и по трећи пут, брисањем из именика одвјетника. Чл. 8. Одвјетничка Комора у Загребу односно њезин Мировински Фонд дужни су водити точну евиденцију о изданим и проданим одвјетничким таксеним маркицама и о њиховој залихи. Чл. 9. За све случајеве, кош нијесу предвиђени у овоме Правилнику вриједе схо шо ирописи тарифе и правилника Закона о таксама и Закона о судским таксама као и уредбе са законском снагом о грађењу и опреми судских зграда и о уређењу земљишних књига. Чл. 10. Овај Правилник ступа на снагу мјесец дана након објаве у Народним Новинама.

ПРЕГЛЕД ЗАКОНОДАВСТВА БроЈ 237. 1.ХХХХ111 од 15. октобра 1940. год.: 713) Уредба о преносу својине 1'едног дела државне шуме „Столови", на месту зв. ..Вилово" манастиру Жичи. — 714) Уредба о проширењу важности прописа§-а 23 Финанси.јског закона за 1938/39 на радове Данске гоупе „Хојгард и Шулц а. д. и Кампсакс а. д. из Копенхагена" за друштво „Дунавско бродоградилиште а.д. V Београду" и за министарство саобраћаја. — 715) Упедба о измени чл. 11 Уредбе о додацима на скупоћу свештеницима свих Уставом усвоЈених конфесија. — 716) Уредба о установљењу Комитета за безбедност пловидбе на Дунаву. — 717) Уредба о допуни Уредбе о помоћној војсци земаљске одбране. — 718) Поавилник о дневницама поштанских службеника за спровоћење поште. — 719) Допуна Правилника о Фонду за памук. — 720) Допуна Правилника о заштити од ваздушних напада IV део. — 721) Прелаз у нивоу са ручним браницима на км. 7+128 Београд—Панчево оглашава се јавним. — 722 1 ) Таксе за отпоему новина и часописа путем потпте. Број 241—ЦСХХ1У од 19. октобра 1940. год.: 723) Уредба о промету гума за моторна возила. — 724) Уредба о ограничењу права порабодавца на отказивање најма (закупа) станова и пословних просторија. — 725) Наредба о контроли увоза парафина из бр. 183/112 Увозне царинске таоифе. 726) Наредба о контроли извоза кланичних производа. — 727) Примена Уредбе о контроли цена на вучену, жељезну н бодљикаву жицу. — 728) Допуна наредбе бр. 4 о ограничењу саобраћаја моторним возилнма. — 729)