Bratstvo

ДЕ

лијепих фресака, топло је љековито врело. Ту се од вајкада околни народ љети купао, па је и манастир добио име по бањи.

6559

Псовачи.

Свуда чујемо псовку. Чујемо је у сеоским домовима, у кафанама и на састанцима и раденичким кућама. Чујемо је, на жалост, у војсци, чујемо је у уредима. И ако је законом прописана казна, псовка се као зараза шири. Псују и малена деца, невине девојке и жене. Старији свет снебива се и пита: Куд ова несрећна појава води:

Псовачи и несвесно псују, не знајући какво зло чине. Старије псоваче чују деца, од њих се уче псовки. Тако псовка прелази са старијих на млађе.

Тежаци, раденици и сви остали, нека добро знају да ће псовком покварити своју децу. Њихова деца постаће псовачи својих родитеља. Доживеће под. старе дане највећу срамоту — незахвалност своје деце.

Официри и остали чиновници не могу псовком створити дисциплину И поредак, него ће разорити оно, што су најбољи синови наше Отаџбине створили.

Згто, браћо, у нашим домовима треба да се чује само побожна реч, зато сваки добар Србин треба да

избегава псоваче и да шсовку сматра као велики порок. М.

6229)

Хроника.

Страдање Њ. Св. Патријарха Тихона. — Непријатељи Православља не мирују. Московски дописник „Русспресеа“ јавља да је највернији друг патријарха Тихона Ј. А. Полозов убијен у Донском Манастиру. Злочивци су имали намјеру да убију патријарха Тихона. Изабрали су моменат, кад је патријарх сједио у кабинету. Полозов је пошао ходником да спријечи убијство, а злочинци су на њега опалили неколико пута из револвера. Погођен у срце, пао је вјерни пратилац патријарха. Оставио је иза себе жену и дијете.

Црнва. у Грчкој. — Републиканска, влада у Грчкој одузима црквена, имања, те их продаје римо-католичкој цркви Док грчки републиканци | прогоне православне снештенике, помажу новчано иновјерце. („Х. Живот)“

Пољаци и православље. — Нечувене патње подноси руски нароп у данашњој пољској држави. Невјероватно је да, је народ, који је живио