Bratstvo

—- 179 =

"те побуде бити признате ни упоређене с начелом несебичне хришћ. љубави.

Проповедањем еванђеља почела је велика религиозна и морална реформа. Учење о једнакости беше квасац од кога ће надоћи тесто. Откривена је вредност душе човекове, слика Божија у човеку показала се у пуном сјају, љубав се запутила триумфалним Ходом кроз човечанство.

Већ у првим хришћ. општинама показује се дух солидарности; зближује се богати и бедни, учени и неуки, господари и робови. Јерусалимски хришћани дају цркви на располагање свој иметак; хришћ. општине помажу своје чланове у свим потребама; први ђакони старају сео реду и праведној подели дарова. Хришћанству приступају богати људи са жељом да помогну своју сиромашну браћу свесни, да благо није циљ живота него средство милосрђа. Хришћанство је заменило одредбе Мојсијева законодавства о милосрђу, које су имале заповеднички карактер са животворним начелом слободне и неприсиљене љубави, непресушног извора помоћи. Нова религија имала је циљ да образује савршену духовно-моралну личност. Историја првих хришћ. општина јесте низ примера, како се љубав и милосрђе манифестовало према том начелу. Живот хришћана управљао се према животу Великог Учитеља,; еванђелски закон деловао је неодољивом силом у редовима обраћених Христу. Црква је средствима богатих чланова могла да оствари начело љубави и постигне свој циљ апелирајући на осећаје а без социјалног присиљавања.

Лагано и сигурно продирала је Христова наука у широке слојеве народне вршећи огроман духовни преображај варвара и стварајући величанствени споменик милосрђа Божијег према грешном човечанству. Христово име беше пророчанство будућег идеално-сретног живота и с тим именом унишли су милиони невољних кроз триумфални славолук хришћ. Љубави у царство Божије.

Љубомир Шпирић: бе29

Сигнал,

Једном приликом ишао је кроз шуму Симон, чувар железничке пруге. Сунце је већ било ниско, мртва тишина, само се чуо цевркут птица и под ногама. пупкарање сувог грања. Ишао тако Симон неко време и већ је близу железничка пруга и чини му се да нешто чује, као да негде неко гвожђем о гвожђе удара. Симон похита. „Шта може битиг“ помисли он. Кад.