Bratstvo

— 225 —

За понеког богомољца чуо сам где се каже: оставио мотику па пошао да проповеда, јер је лакше проповедати него копати. Заиста, вара се онај ко тако мисли. У своме животу ја сам и копао и проповедао. И могу вам отворено рећи: лакше ми је било копати него проповедати. Јер онај ко хоће да проповеда, мора непрестано копати и орати и плевити по својој души. Цео наш живот јесте орган проповеди, а не само језик. Ко пак само језиком проповеда, а иза језика му стоји сећање на своје сопствене грехе, тај са стидом проповеда, м његова проповед ће звечати не као злато него као тантуз. И људи ће познати лажан звек, и окренути леђа.

Немојте, дакле, тискати се да друге учите док прво себе нисте утврдили у истини.

Овај живот је као поледица. Ако онај који се добро и усправно држи на леду виче другима: држите се да не паднете! сви ће га слушати. Но смешан и глуп биће онај, који је пао, па ипак довикује онима што стоје: држите се да не паднете !

Прави богомољац није онај који само _ говори: прави богомољац је онај који се усправно држи и не пада. Па ма и не говорио он ни речи другим људима, он ће ипак бити велика поука свима онима који га виде.

Јесте ли гледали, како хитро срна бега од ловца који је гониг А понекад су дивље срне долазиле светим људима на праг, и лизале им руке. Још хитрије бега истина од оних који јуре да је ухвате нечистим рукама. А ко се постара те очисте своје руке од злих дела и своје срце од злих жеља и помисли, истина му сама улази у дом и нестањује се у срцу његовом, и из срца осветљава га и загрева га целога као неко Ура сунце.

Епископ Охридски Никола ј.

ое5=99