Bratstvo

= 255 ==

Спаситељем и беху сведоци његових чудеса, смрти и васкрсења. = Име св. Андрије често долази у Евангелију. После вазнесења Господњег и силаска Св. Духа апостоли се разиђоше по свету да проповедају реч Божју. Св. Андрија је путовао кроз Грчку, Малу Азију, обалама Црнога Мора па је долазио и у крајеве садашње Русије. Свугде је марљиво проповедао науку Христову, али је трпео и гоњења од незнабожаца. У старе дане већ дође опет у. Грчку, у град Патрас. Ту га управитељ римски веже на крст на којем је мученички и умро 70. године после Христа.

6659

Хроника.

устоличење румунског патријарха. Уз највеће церемоније обављено је устоличење румунског патријарха. На свечаности- учествовали су многи представници православних цркава.

Рушење (Саборне цркве у Варшави. Стручњаци варшавске политехнике препоручили су да се рушење изведе експлозивима. Употребљени су експлозиви за рушење четири унутрашње колоне. Од експлозива срушила само једна колона. Остале три потпуно су очуване, те је рушење обустављено. („Новоје Времје“ Мо 1360).

Руси у француској. По најновијој статистици, коју објављује лист „Ексцелсиор“ у француској се налази 91.461 Рус. Француска влада прздала је сва руске црквена имања Совјетској Русији. Руску цркву у Паризу употребали су представници МЕН Русије за павиљон изложбе.

Из Совјетске Русије. Руско „модерно“ брачно законодавство створило је хаос у брачним односима и изазвало руину руске породице, По 5 80. совјетског брачног законика „женидба се може раставити за живота супруга“, а према 8 87. као разлог раставе служи воља супруга, а такођер и воља једног од обоје. Поступак је брз. У Русији је било ова године 200.000 растава. Катастрофа руске породице деловала је на Троцког те је сазвао 1923. год. конгрес. Марков, председвик московског губернијског савеза текстилних раденика, осудио је истицање „слободне љубави“ у руској јавности, јер је оно изазвало највећу катастрофу у породицама. Лидак, члан контролне комисије Московског комитета предлагао је да се решење ових деликатних питања препусти црквн. По најновијим вестима извршено је око 100.000 операција за побацивање, Потпуно расуло руске породице није имало јачег утицаја на оне који владају. Комесар правде Курски бранио је нови закон, који је у комунистичком духу, са свима најмодернијим проналасцима. Против тог закона су једногласно устали сељаци, а нарочито сељанке. У њиховим простим и наивним говорима лепо се оглеца данашњи комунистички свакодневни живот: раздор породице, разврат младежи, незбринута деца, силне болести и потпун пад морала.

„Народ се сасвим разуздао — каже сељанка Пасинкова (ове г080ре цитира Ал. Кејуњин из московских „Известија“ у „Политици“ број 6299.) — и то и женско и мушко подједнако; по неки човек има двадвсет жена; с једном проведе недељу дана, са другом две... А свакој остане дете. То се не може више трпети. Он баш и кад би хтео није у могућвости да материјално помаже своју децу, те она остају на улици“.

Радница Капустина каже: „Док радник не ступи у партију, он ради као што треба и жену поштује. Чим намирише партијске послове