Bratstvo

2

уклони сувишан материјал и да се тако „открије лепота, у којој ћемо увек уживати“. |

И ти си, побожни човече, таква мраморна стена, изваљена божанском благодаћу из каменог мајдана, и усправљена да је уметник изради: Али не можемо још да видимо слику Христа у теби поред свих наших жеља. Додуше, трагови, „бледе контуре од оног што треба -да постане, опажају се. До тебе стоји да длетом и чекићем постојаним трудом и светим поуздањем у Бога, израдиш икону Христа у себи, да "те сви људи могу поштовати као и твог Господа и Учитеља.

Превео: Љ. Ш. 4 С туршон.

Маска духовног незнања

Дуго времена није се знало. ко је био човек са твозденом маском. Мислимо, да је пре неколико година ова загонетка решена вероватном хипотезом, да је то био близанац француског краља Луја ХЛУ. Краљ, забринут да му не би његов необично сличан близанац сметао у власти, нареди те му ставише на лице гвоздену маску и затворише га доживотно у бастиљу.

Ваше тело и ваша душа су близанци. Ваше тело, као да је љубоморно према вашој души, ставља је под жељезну маску духовног незнања. Праве карактерне шрте њеног бесмртног порекла не виде се; душа је затворена у бастиљи греха, да не би сазнала своје царско достојанство и завладала над грубом природом тела.

Пријатељу, знадеш ли ти, шта си, кад тако радиш са својом рођеном душом Зар да угађаш само своме телу, зар да се тренутно задовољи само твоја земна природа !

О, пријатељу, не буди без осећаја, не буди окрутан према себи! Грех је живети само, да се наједеш, обучеш. Грех је живети од часа до часа, у уским границама времена, које мери шеталица сата једноликим својим ходањем ; грех је живети само за