Bratstvo

48

троизведен у чин архиманурита, а 1881 постао је митропотит дабро-босан-

ски-сарајевоки. = Бавшо (се и књижевношћу. У тим својим књишжевиње градовима, описао је авој шут (на хаџилук — но Оветој Земљи, а објавио је и неколико птришопа. за историју сарајевске орпако-правосавне (отитине као и за историју Босне, Њепов национални рад ти борба. са. окутаторјавјим властима још је и данас у живој успомени многим сгаријим Сарајтијама..

жоји га, се сећају са највећим шијететом, 1 проавежни рад је ји материјално -

„обиштато потпомагао, г— Бранећи веру и шародност дошао је у сукоб са. „бившим (ајусштриијј сиим елити отром Калајем, ша је ради тога био и пензиониван 1885 године, Од тога, времена. мнопо је путовао што свету, а највише. се задржавао (у рној Порш тле је и умро. Учитељски (сталеж, коме је неко време и сам триптадајо, необично је волео и ценио, а познавајући добро материјану беду овога сталежа, (ив онога времена, оставио му је својим опоручним писмом знатан део свога имања. које (се налази у Босни. Уптра=. ва која рукује овим његовим фондом стара се, да његову последњу вољу приведе у живот и тиме га постави [у ред оних чије име никада не умире.

Слава: великом токојешку и вјечна му памјат. 5

- 5 - От. Правида, учитељ.

Говор Њ. В, Г. Митрополита Петра. — На парастосу у Саборној цркви одрекао је В, Т. Митрополит Дабро-босански Т. етар говор, у коме је истакао значај личности блаженошоч. Саве Косановића у историји наше цркве и народа. Пок, Митрополит Сава. ушрављао је црквом од 1881—1885 т., али је за ово кратко време показао (најлепше резултате) у своме раду, у коме је наплавио (на многе потешкоће. Бос. херцеговачка влада с једне стране а с друге многи његови противници, отежавали су му јавалу 'акацију у народу. Па. ипак успео је да у том кратком времену створи трајне тековине. Подине 1882 организује Конаисторију и оанива, Богословију и потпомазе сваку акцију на шпросветном и црквеном пољу. Њ. В. Г Митрополит Петар истакао је нарочито заслуге блаженопоч. Митрополита Саве за цркву ш народ, његов књижевни и научни рад, његов црквено-полипитати аначај у историји наше црве и народа, Њ. В, Г. Митрополит Петар» изложио је своје успомене и опсервашије у дужем! говору, који је народ. са највећом пажњом (саслуштао. По речима Г. Митрополита сме Митрошто-

та Саве Косашовића ушло је у општу пржавенну! петој.

САЛИ |

Наша православна црква свима православним црквама.

Ч. Спурџон: Икона Христа у побожном човеку.

Ч. Спурџон: Маска духовног незнања,

Др. П. Маркичевић: О спаљивању мртвих.

Емил С. Петровић: За живот. -

Славко Калуђерчић: Хаџи Мелентије Стевановић.

Хроника.

Белешке.

„БРАТСТВО“ излази једанпут месечно. —- Претплата годишња 40— Дин., полугодишња 20'— Дин. За иностранство. годишња је претплата 100— Динара.

„Братство“ чек конто 1394.

аи