Bratstvo

— 7 —

зионисан са 500 форинти. Свој пак тројици придодато је по 2 форинта дневно за храну.)

Унијатски свештеници, после толиких напора и перипетија, једва једном дочепаше се своје домовине Галиције, проклињући Далмацију, где им је, по њиховој фикс-идеји, живот био угрожаван.

Прошо Љубо Влачић

6599)

Хроника

Југославија. — Њ. Св. Патријарх г. Варнава о резултатима овогодишњег заседања. Пошто је Сабор привео крају своје заседање,_ замолили смо Њ. Св. Патријарха да нам о његовом раду да један општи преглед. Њ. Св. Патријарх није ни овога пута одбио да нам љубазно изиђе у сусрет:

»Свети архијерејски сабор српске православне цркве завршава сутра свој рад у најбољој хармонији и са потпуно задовољавајућим успехом. Ово је заседање трајало дуже него прошлих година услед. тога што је Сабор сада имао да донесе многе уредбе на основу новог црквеног Устава озакоњеног у новембру прошле године.

На овоме заседању извесни правилници и уредбе донесени су у дефинитивној редакцији. Тако, на пример, правилник о наплати црквених такса. Он се састоји из три дела. |рви говори уопште о наплати такса, које ће отсада ићи у црквену касу; то ће бити приход с којим црква у овим тешким материјалним приликама много рачуна. Други део правилника говори о томе које радње подлежу црквеним таксама и о висини тих такса, Трећи део правилника тиче се наплате таксе за разна чинодејства свештеника. Први и други део правилника донети су на овом заседању, а трећи одложен је за доцније, када се буде уопште решавало питање свештеничке дотације.

Неки црквено-законски пројекти враћени су Светом синоду да он састави нове редакције на основу инструкција које је дао Сабор. Један од таквих врло важних пројеката јесте и црквено-судски поступак. Синоду је стављено у дужност да за наредно заседање Светог сабора, које ће се одржати између Ускрса и Духова идуће године, а у вези овог црквено-судског поступка, спреми по добивеним инструкцијама од Сабора пројекте црквено-кривичног закона и брачног права.

Поднесена правила за свештеничко и монашко удружење враћена су непотврђена Синоду, са напоменом да овим удружењима да потребну инструкци у ради састављања правила на другој основи и са извесним изменама. Правила извесних црквено-просветних и културно-хуманих

удружења потврђена су Једно од тих удружења је и Женски хришћански покрет.

На данашњој седници нарочито је третирано питање о празницима који су и прописима државног закона предвиђени, али се ти прописи врло често не испуњују. Светом синоду је поверено да у томе правцу и даље настави акцију код државних власти, како би се за-

конски протиси вршили, а нарочито да се избегава одржавање пазарних дана у недељу и о великим празницима.

7) Укр. Рус. Арх., бр. 39 списа Митрополита Левицког.