Bratstvo

—_ 18 —

Белешке

#=з дабролбос. Етаржије. — Сходно Уставу Дабро-босанској епархији сада припадају ман. Бања, св. Тројица и многе парохије, које су биле у опсегу рашко-призренске епархије. Њ. Високопреосвештенство Г. Митрополит Дабро-бос. Г. Петар посетио је нове пределе, где су га народ и свештенство дочекали са великим одушевљењем. Појава нашег седог Архијереја у овим крајевима имала је обележје верскеи и националне манифестације. Објављујући свуда мир, братство и слогу у својим говорима, изазвао је дубок утисак у души мвогобројног народа, који га је дочекао. Муслимански део народа, који је учествовао у дочеку нашег седог Архијереја, поздравио је широку Његову толеранцију и захвалио на лепим говорима о братству и љубави. Њ. В. Г. Митрополит Петар, иако у годинама, обишао је са усхићењем наше старине, издао потребна наређења и обећао потребну помоћ.

Заузимањем Њ. Високопреосвештенства, дугим и неуморним ње“ говим посредовањем, повраћен је после два деценија иметак бивше Рељевске богословије Епархији Дабро-босанској. Дугим проучавањем опсежног материјала постигнут је овај велики успех, који је несумњиво једнак једној великој задужбини. 6

О дужностима хришћани. — Др. Петар Маркичевић, прота и професор богословије у Саррјеву објавио је ову лепу и корисну књигу, која садржи 1440 цитата св. Писма са 2287 стихова, распоређених у 76 наслова. То је морално богословље у цитатима, неопходно потребно сваком богослову и свештенику проповеднику. Цена је овој књизи 20 динара.

манастир Раковица сиротињи. — Настојатељ манастире Раковице Епископ госп. Митрофан у име управе манастира поделио је од овогодишње жетве један вагон пшенице крајевима пострадалим од града.

Организација нових женских манастира. Прео већени Г. Епископ Нишки Доситеј спровео је недавно устројство дна женска манастира Темског и Успења св. Богородице Јашуњске.

(Садржај:

Др. П. Маркичевић: Бог је непзменљив; | Бог је свемогућ; Д. С. Мережсковскиј: Шта је шо хуманизам 2; Св. Стивенсон: Пустињак; Прото В. Јанкулов: Богашсшво; Др Д. Милер: Епидемија самоубистава; Љубо Влачић: Душевно неспокојставо унајатских мисионера у првом покушају уншјаћења Па 155" у Далмацији ш

Боки Которској. |. = Хроника. Белешке.

„оратетво“ излази један месечно. — Претплата годишња 40 Динара, полугодишња 20 Динара. За иностранство годишња је претплата 100 Динара. „Братство“ чек конто 1394.

За Штампарију Друштва Просвете одговара: Јован Карић, Сарајево.

Ре