Bratstvo

= 100

нова васељенска »Интернационала Човјечности« могла ухватити у коштац са »Интернационалом Бесчовјечности«, која већ ради. .

»...Ја не могох заспати. Окрећући се с десна на лијево, пружих руку. Прст ми удари у једно брвно зида. Чу се слаб, али јасан, као дуг, звук. Како изгледа, ја сам погодио празно мјесто... Тешко је било појмити одакле је долазио звук... Он као да је облијетао собу; као да је кружио уза зид. Ја сам случајно ударио на акустичну жилу (»Луп, луп, луп »Тургењева«).

Надаћемо се да латинска Академија у ријечи »хуманизам« није случајно наишла на такву акустичну жилу, — »празно мјесто« у старим зидовима наше европске куће. Ако она само умједне да истински по њој удари, онда ће јасни звук на узбуну облетити читаву кућу будећи спаваче. Чини се да није потребно доказивати, — то сви јасно осјећају, који још могу осјећати, — да се је послије рата општи степен човјечности снизио и све више опада са опасном брзином у свима. областима човјечијега духа; да се догодио и све више расте страшни назадак Човјека у човјеку. Показало се је, за вријеме рата и послије њега да је било као врло танка навлака позлате, која лако спада, на кожи звијера оно, што људи држе да је оклоп, који се не пробија, против звјера у њима, и што је друга половина пошљедњих хришћанских хиљаду година означавала ријечју »хуманизам«.

Сви знају шта су то »репарације« у крајевима, који су

материјално разрушени ратом; али зна ли, сјећа ли се ико:

шта су то репарације у најдрагоцјенијој области духа — човјечности Све су материјалне и духовне ствари послије рата опале,. у тржној вриједности су поскупиле, а по вантржној појефти– ниле. Али је од свију ствари највише спала и појефтинила »ствар по себи« (Раз Гпе ап <1сћ), која је некада била за човјека мјера свију његових вриједности, — он сам, апсолутно, унутрашње његово лице, Личност.

У страшном ратном искушењу показало се је, да Лице човјечје ни из далека није онако стално у човјеку како је он мислио; да се оно скида с неочекиваном лакоћом и без боли, само спада као маска послије мачкара — »цивилизације«, »прогреса«, »права човјека«, »хришћанства« и т. д. Изненада су се појавили и умножили без броја лажни људи, голи,

и