Bratstvo

= 150

Две госпођице су разговарале о: нечем уздржљиво и узбуђено.

Може бити, направиће пакет и однети га у стан.

Да, а да ли је плаћен за последњу недељу >

Ја приступим и упитам у чему је ствар. Болна историја. Стидљив, симпатичан човек, незапослен, болестан. Устручава се. Напокон прилази и седа постранце. Треба га нудити да би попио чај. На преноћиште га не пуштају; као да је губав. Одредили су му 20 фр. недељно и нашли засебну собу. Данас није дошао. Стиди се.

Врло слабо иде са обућом, причала ми је једна од госпеђица. Код овдашње полиције чудан је обичај. Може човјек бити у дроњцима, но ако је обућа подерана — одмах га хватају. Пре свега гледају на ноге. Многи нам нису дошли. Полиција их је на путу похватала. Палци не смију вирити из чизама. Ето, трчкарамо, скупљамо по целом граду. Нема одела, рубља — то је велико зло. Што се тиче чизама — то је већ државна ствар; скоро као докуменат. _

Друга је наставила:

— Недавно је био интересантан случај. Дошла нам францускиња, старица. Некада је живела у Русији, воли русе, нои сама је сиромашна, Прочитала подлистак о нама и ето дошла. »Дајте ми четири незапослена, поћићемо ван града, набраћемо ђурђевка и првог маја продати, а новац — незапосленим « Ми изабрасмо. Сва их је одвезла у село, појила, хранила. Истина, цвеће се још није развило, но наша су четири човека били читав дан сити и безбрижени.

У 4 сата почео је програм. Дошли су познати артисти, певали руске романсе и опет је радосно било посматрати исчезле боре са лица, зажаране очи, одушевљено пљескање руку, које су већ изгубиле жељену грубост рада. Симпатично је било погледати те људе, који су целим својим стидљивим утиском показивали, да они разумеју и уважавају одличан поклон артиста, који су оставили своје послове, желећи да приреде један час одмора, забаве и угодности онима, који су лишени обичних људских радости.

У суседној соби дотеривали су једног оголелог. Закаснио је. Стигао је управо, када је већ све било поједено. Био је босоног и страшно је изгледао у својим дроњцима. Несхватљиво је било, како је могао да прође кроз град и поред полицијског кордона. Истога дана дошао је изјутра у Париз да тражи за-

А