Bratstvo

—_ 52 =

Ћемо читаоце »Братства« упознати с његовим заиста дивним животом, из кога се свијетлог примјера много чему треба да научи и руски и српски народ, а особито њихова интелигенција и младеж.

Преп. Серафим још као дијете био је наклоњен молитви и читању св. књига. То га је побудило да се закалуђери. Као монах тај светитељ се тако одликовао строгим постом да се је три године хранио само травом (снитком), хиљаду дана и ноћи молио се је стојећи на камену уздигнутих руку, уз ријечи: »Боже милостив буди мени грјешномеј« А пошљедњих година пред смрт преподобни је измислио особит начин сна, спавао је стојећи на кољенима, сагете главе која се наслањала на руке, чији су лактови додиривали земљу.

Тај истински калуђер и св. старац све те управ надчовјечје подвиге чинио је само зато како би се и по страдању што више приближио Христу и што јаче исказао Му своју пламену љубав.

Таква му бијаше увијек и љубав према ближњима. Он није чинио разлике између добра: хришћанина и највећег злочинца; свима је био као њежна мајка према својој дјеци.

Особито нас задивљава необична благост св. Серафима. Он некад бјеше висока раста и јаке физичке снаге. Једном га у шуми сретоше три разбојника и нападоше без икаква разлога, јер су знали да му немају шта отети; преподобни, ма да се је могао одупријети нападају, није се ни покушао бранити, шта више бацио је на земљу и сикиру коју је држао у рукама. Злочинци га тако испребијаше да је послије читава живота остао грбав. Иако су они нађени и позвати на суд, сзетитељ им је сасвим опростио, замолио да се не казне, послије чега су му они дошли као покајници, а он их је примио као добри отац блудне синове и извео их на пут спасења.

Он се одликовао највећом смјерношћу. Свакога је обично дочекивао ријечима: »Моја радости!« Све је љубио, грлио, смијешио се, па каткад и најпростије људе у руку љубио. »Особито је волио дјецу, јер је и сам постао свето дијете — својим подвигом,“ као што о св. Серафиму добро каже Б. Зајцев.

Св. Серафим својом молитвом и необичним утицајем на људе лијечио је разне тјелесне и душевне болести, својом мудрошћу и прорицањем показивао је како су у њему били развијени дарови св. Духа.

=