Bratstvo

= #63 —

Епископ Саво Трлајић

Сава 'Трлајић, викарни епископ _ сремско-карловачки, родио се 1884 године у Молу- у Бачкој. Основну школу свршио је у родном месту, гимназију и матуру у Сремским Каљрловцима као и Богословију. Правни факултет завршио је у Београду. Рукоположен је 1913 године и једно време био је свештеник у Башаиду у Банату. Године 1929 постао је референт Светог архијерејског синода. Год. 1981 захвалио се на положају и постављен је као архимандрит за настојатеља манастира Крушедола,. Њетов исправан рад, ревновање за свету цркву, запазили су наши највиши црквени кругови. У новом епископу добила је наша црква доброг администратора и одличног раденика. у

Епископ др. Симеон Поповић

Др. Симеон Поповић, Архимандрит и ректор Богословије у Призрену, хиротонисан је за епископа и устоличен 7 октобра о. г. Велики и тешки догађаји, који су иза, ове свечаности настали, разлот су што нисмо у довољној мери донели опсежнији извештај ове дивне свечаности „Гласник српске патрнјаршије“, „Нови источник“ и др. листови описали су устоличење Епископа Оимеона и Епископа Саве Трлајића. Нови епископи познати су у пределима наше цркве као одлични црквени радници.

Др. Симеон Поповић провео је 33 године у раду на црквеној њиви. Рођен је у Лијешћу, срез дервентски, у кући, која је давала народу борце и свештенике. Основну школу свршио је у родном месту, гимназију у Сарајеву, а Богословски факултет у Черновицама, у данашњој Румунији, где је промовисан за доктора теолошких наука. Год. 1901 постављен је за суплента, гимназије у Сарајеву, за тим за, професора, Богословије у Рељеву, где је уређивао лист „Меточник“. За време рата страдао је др. Симеон, боравећи око две године у тамницама. Год. 1916 после затвора отпослан је на најбеднију парохију, где је вршио дужност сеоског свештеника, са великим пожртвовањем. Године 1921 постављен је за професора, Богословије у Призрену, а 1924 године за ректора исте Богословије, са кога је положаја изабран за епископа. Од почетка свог катихетскот рада у школи и све до избора за. епископа, др. Симеон је био оличење ревности и пожртвовања. Наши јужни крајеви добили су у новом епископу доброг и вредног црквенот раденика, који је цео свој живот посветио цркви. :