Bratstvo

--- 1440 ===

своме селу или граду; посебице и са осталим народом заједно, у току 365 дана, од Савиндана 1935 до Савиндана 1936 године; и нека својим трудом, жртвом и љубављу увелича ово свенародно славље, које само једно једино поколење може да доживи за 700 година, славље које се назива СВЕТОСАВСКА ГОДИНА. -

И коме год дође нека светла и практична мисао од Бога, како би требало ову годину прославити и нечим нарочитим ознаменовати, нека се слободно писмом јави.

Одбор за прославу

СВЕТОСАВСКЕ ГОДИНЕ ПРИ ПАТРИЈАРШИЈА У БЕОГРАДУ, Светог Саве улица број 35

Пут Православља

Колико пута су ме приликом мојих путовања ради држања, предавања по Европи питали иновјерци: шта се дотађа у православној цркви у Русији, да ли она не назадује и зарнијевећсасвимпропала...:

Како ми је лако било наћи тачан одговор, али како ми је и тешко било да мој одговор објасним њиховом унутрашњем равумијевању !

„Одиграва се невиђени препород у очитом расшад њу

То је тако. Тако ће и бити. Друкчије и не може бити.

Али како ћу им то објаснити • Како ћу их довести дотле да виде оно чега је пуна, чим сија књига свештеника Михаила „Стање цркве у Совјетској Русији % — Књига која се одликује не само потпуном искреношћу тона и јуначком правичношћу писана, него и мудрошћу својих одговора и јасним гледањем у будућност књига, која као да се је појавила на свијет зато да покаже православним у иноземству, што су огрезли у ситничарским свађама мирног живота, тратичности јунаштво Православља у ропству, које изводи свој невиђени препород борећи се с искушењима, саблажњавањем и прогонствима сатане.

Та, гоњења неће убити православну цркву, али ће очистити и ојачати православне душе.

Видим. Знам. Признајем. Али какве бих нашао ријечи да ту истину докажем неправославноме који нам није наклоњен % А нарочито — римокатолику“....

пе