Bratstvo

НАШ МЕСНИ ОДБОР У. ВАРЕШУ — Поводом прославе Светосавсоке године одржао је у очи св, Саве наш Месни одбор свечану академију. Прославу је отворио претседник Братства г. Марко Радуновић, старешина, среске испоставе у Варешу. 0 св, Сави говорила је гђица Љубица Љубичић, наставница Грађанске школе. Химну св. Сави певали су чланови и чланине Братства св. Саве »Растко«, од Илића у слици и речи изводе гг. Отефан Пантић (калуђер), Олавко Вујадиновић ученик Ш разр, Грађанске школе, Растко и Максим Ерић, Декламација »Умро је Велики Краљ — да живи Петар П декламовао Славко Вујадиовић, уч. ЛИ! разр. Грађанске школе, Чланови Братства отпевали су државну химну. Одиграна. је актовка Косте Трифковића »Честитам«.

На дан св. Саве обављено је ломљење колача и освећења кољива, Домаћин славе био је г. Марко Радуновић. И први и други део прославе био је свечан. Посета је била велика.

+ ДИМИТРИЈЕ ТЕРЗИЋ, професор Женске гимназије у Сарајеву

умро је дне 2 априла о. г. у 56 години свог живота у црквеној служби као референт Епарх. Савјета у Мостару и професор Богословије у Сарајеву. Истицао се као надионалист те је због свог рада у црквеним установама провео за време рата у арадским тамницама, Вечан му покој. + ЛАЗАР БАЈИЋ, претседник Месног одбора нашег друштва У Плевљу преминуо је у прошлом месецу, Покојни Лазар био је религиозан човек, коме су увек на срцу били Српска црква и нација. Наш месни одбор у Плевљу у знак пијетета према покојнику донео је закључак. да се место упражњено смрћу пок. Лазара не попуњава за четрдесет дана од његове смрти, Нека је вечан помен пок. Лазару.

НАШИМ ПРЕТПЛАТНИЦИМА. — Молимо све наше претплатнике да изволе послати претплату. Уредништво листа може једино правилним испуњгвањем обавеза својих читаоца кроз целу годину појачавати материјал и украшавати лист сликама наше црквене уметности: »Братство« ће у Светосавској години помоћу својих пријатеља приказати најлепша дела црквеног сликарства и архитектуре,

Садржај:

+ Архиепископ ришки Јоан: Ускрс,

Филип Поповић: Христос воскресе!

Житије преподобноги богоноснот оца нашег Саве Архисепископа српакот,

Стеван Душанић: Султанова дозвола за градњу прибинићкедцркве.

Др. Р. Вешовић : Будско друштвои хришћанска религија, ;

Хроника Белешке.

„Братство“ излази једанпут месечно. — Претплата го-

дишња 40 Динара, полугодишња 20 Динара. За иностранство

годишња је претплата 100 Динара. „Братство“ чек конто 1394 За Штампарију Просвету одговара: Јован Карић, Сарајево

а Е