Bratstvo

; |

1

5 +

«ни и Херцеговини и Старој Србији да би се према томе могло што закључити у погледу прештампавања Школског листа. >) Иако Пелагићев предлог пије остварен ипак је нешто учињено да се нове педагошке идеје рашире по Босни и Хрецеговини. То је извела Уједињена српска омладина преко својих организација и својих чланова у Војводини. Српска омладина у Српском Бечеју од прихода са своје забаве претшлаћује се на Школски лист, и то изрично каже да се лист шаље: Теофилу Петрановићу у Сарајеву, бањалучкој богословији и Петру Петровићу, учитељу у Требињу.“ Поједини родољубиви ЈВојвођаки годинама, се претплаћују на Школски лист да се шаље српским школама у Босни и Херцеговини. Сарајевска српска, општина, се преплатила, на овај лист за њену школу.

Пелагић издаје у Београду 1867 г. свој чувени „Руковођ“ за учитеље српских школа наведених покрајина. У „Руковођу“ говори, поред спољашњер уређења школа, и 0 „новој методи по којој су учитељи дужни да раде; доноси наставни план и програм за сва четири разреда основне школе. Књижници српских школа у Сарајеву послао је 1867/68 „у три пута, 9 комада разни књижипа с подписом његовим. “') Везе су ту и оне ће се одржавати све до његова прогонства из Босне.

Српска општина у Лијевну тражила је од Пелагића да нађе учитеља за њену школу. Он је ошштини одговорио писмима 22 августа и 6 новембра, 1868 г. и препоручио им је учитеља, Ђорђа, Јазаревића из Сарајева. Уједно их упућује да те„леграфишу „у Сарајево г. Сави Косановићу свештенику и учитељу и питајте га: је ли у Сарајеву учитељ Борђе Лазаревић или није, и хоће ли доћи у Лијевно за учитеља % — Коса“ новић је телеграфски одговорио трговцу Отавишићу у Лијеено, да је Лазаревић остао за учитеља у Сарајеву. 'а) Ив овота се види, да је између Косновића и Пелагића постојала, тешшња, веза у општим народним пословима. Пелагић не упућује љеванску општину на ког угледнијег трговца у Сарајеву, нето баш на младог Косановића.

Пелагићева парница и страдање у Бањој Лупи и у Сарајеву позната је из објављеног одломка његове Аутобиографије.“Пелагић ту прича, како се замерио сарајевским учитељима, што је критиковао њихов наставнички рад, али тиме Косановић није стекао за непријатеља. Напротив. „Тих дана (пред

5) Матица — 1865/66, бр: 30 од 31 јуна 1866 г.

6) Школски Лист — Сомбор. Год. ХР — 1869.

т) Архива српске црквене општине, Сарајево: Тевтер од прихода школскор 1.

та) Српске школе у Ливну — Душан Ј. Карањац — »Школски вјесник« — Сарајево, Год. ХУГ — 1909.

8) »Раввитак« — Бања Лука. Год. 1—1910. Објавио Др. Ј. Скерлић