Bratstvo

<= 2 ==

певале ученице Женске стручне школе Химну Ов. Сави и црквене песме и рецитовале лепе религиовне песме. Ову академију у корист сиротиње спремио је наш Месни одбор са протом г. Душаном Бошковићем. г

__НОВИ_ДОБРОТВОР_ СРПСКОГ НАРОДА. — У шематизму српских. православних богомоља време је да се, ако већ пре није, убележи нова капела св. Петке у Вогњу, коју подигоше досада непознати добротвори,. Јован Риг, индустријалац са својом супругом Вилмом из Руме. Капела је подигнута на месту старе — трошне, опет на извору »водица«, за коју се верује да, је чудотворна, јер су се овде многи исцелили.

Велики добротвори Јован и Вилма свесни величине свога дела, у споразуму са свештеником и осталом дрквеном управом, ревносно сз и даље залажу за добро, за опстанак и свестрани углед светог храма, па су до данас паркирали и потшумили и црквено земљиште око капеле.

Пошто ова светиња билно одговара својој намени редовно се у њој врши богослужење младим недељама, када је народ — по старом обичају — најрадије посећује и дарове доноси.

С. М. Пауновић, свештеник

Стево Налуђерчић, ИЗ ПРОШЛОСТИ САРАЈЕВА, СИЈЕЛО, Београд. 1939. — Наш познати национални радник г, Отево Калуђерчић, коме много. дугујемо, што су сачувани драгоцени подаци о орпским школама у Сарајеву и многе значајне успомене од заборава, објавио је у овој лепој књижици о чуваним сарајевским Сијелима. Невине игре, које су забављале наше старије генерације, имале су у себи и много васлитног. Ова. ће књижица добро послужити науци и литератури.

ПРЕДАВАЊА СИНЂЕЛА О, ЈОВАНА РАПАЈИЋА, УРЕДНИКА. МИСИОНАРА. __ Наш познати писац и мисионар синђел 0. Јован Рапајић одржаће неколико знтчајних предавања у нашим разним местима. ·Шрво предавање по теми Хришћанство и марксизам одржао је о. Јован у сали Православне народне хришћанске заједнице у Пожаревцу 10 децембра о. г. Предавање о. Јована наишло је на најбољи пријем.

Садржај:

Молитва Св. Василија Великог на Божић,

Епископ жички Д-р Николај: Молитва са мир међу људима и народима, Епископ Зворничко-тузлански Д-р Нектарије : Савјети православ. Србину, Георгиј В. Флоровскиј : Религиозне теме Достојевског,

Д-р Тихомир. Тот ; Тајне успеха у проповеди,

Д. Мережковскиј : Павле ослободилац,

М. М; Протојереј Душан Комљеновић,

Хроника,

Белешке, ви иенниие

»БРАТСТВО« излази једанпут месечно. — Претплата годишња 40 Динара, пслугодишња 20 Дин. За иностранство годишња је претшлата 100 Дин »Братство« чек конто 1394.

За Штампарију »Просвета« одговара : Јован Карић, Сарајево