Dabro-bosanski Istočnik

Стр. 128

Д.-Б. ИСТОЧНИК

Ее18 е га. 18. Ћуприја у Вишеграду, приопћио Коста Херман. 19. бкч^је о пекојјша 1>11јеуп1т о(1позај1та и ровјесЈпп^т гет1јата, рпореш Ггапјо Г1а1а 20. Серпентини Босне и њихови утвори, особито истива, ириопћио В. Радимстси. 21. КагПсЈЕо: — Различито: Негсе^оуо уге1о. — Искапаље предхисторијских гробова у Босни и Херцеговини у год. 1888. — Каупе ^готИе [Р1асћ^гаБег) кос! 8ге1еза и Возп1. — Краљев гроб. — ВагоУ1 гетаЦзкот тигеји. 22. N а ј п оУ1ЈакпЈ12еупа 1 г (1 а п ј а. — Најновија књижевна и з д а њ а. 23. И о р 1 81 и г е <1 п 18(;уа. — Дописи уредништва. Овај гласник излази свака трн мјесеца по једна свеска а годишња је цијена са поштарином 2 Фор. Поједине књиге са поштарином стоје 80 новч. Позив на претплату на IV. и V. свеску „Сриског православног пјенија" по карловачком старом начину, у један глас од нас написаног,

а посвећеног сину Преузв. госп. барона Феодора Николића од Рудне. Вијерни свом обсћању, а ободрени лијепим одзивом нашијех претплатника нрема овом дјолу, дадосмо у име божје тискати у Лајпцигу и IV. V. свеску горе споменутог Пјенија. Ооје ће свеске готове бити до Цвијети ове годпне. Четврта свеска садржава у себи пјеније уз часни пост и о свијетлим празпнцпма васкршњим, па све до Тројичног дне. А пета садржава у себи свих 15 велнких Сједална, и велико Господи возвах и велико Да исправитсја. И ове је, као и остале свеске, прегледао и одобрио наш вјештак у музици г. Др. Јован Пачу, на чему му н овом приликом изјављујемо нашу јавну захвалу. Цијена је овим свескама, свакој по 1 Фор. авр. За поштарину у крстоплету у Аустро-угарској иштемо јошт 10 новчића, по свакој свесци. У Сарајеву, о Мученицима 1889. Гаврило БољариЋ, Никола ТајшановиЋ, свешг.-вјероуч. на вел. гим. народ. учит. и учит. пјевања

Р у к о п о Никола С. Николајевић нз Травника, ученикбивше богословије у Бањалуци, рукоположен је за ђакона 26. Фебруара о. г. а за свештеника 25. марта о. г. у С -Јрајеву, и одређен је на упражњену парохију трновску (у протопрезвитерату Сарајевском), коју ће привремено послуживати до даљо наредбе.

Л 0 Ж 0 II И. Петар Говедарица из Невесиња ЕпархијеХерцеговачко захумске и приватни ученик Сриско-православне Богословије на-Рел>еву, рукоположен је за ђакона 25. марта о. г. у Сарајеву. Ристо Вошковић, ђакон и канцелиста АЕ. М. Конзисторије у Сарајеву произведен је за протођакона на дан 25. марта о. г.

Број. 444/1889. Н а Т ј У Дабро босанској Епархији осим другијех стоје упражњене парохије: Трново са 2739 чељади и 224 куће, у Сарајевском протопрезвитерату; Бабићи са 2072 чељади и 227 кућа, у Варцар ВакуФском протопрезвитерату. Прва је парохија са слободним станом, половиггом парохијални прихода до краја ове године, а друга такође са слободним станом и потпунпм парохијалним приходпма.

е ч а ј. На обје ове парохије расписује се натјечај и овијем се позивају свештеници или свршени богослови срп. - правосл. завода на Рел.еву, нека се — ко има вол,у — пријави са молбом АЕ. М. Конзисторији у Сарајеву, најдаље до половине маја ове године. Из сједнице АЕ. М. Конзисторије. У Сарајеву 27. марта 1889.

Власник и издавалац: АЕМ Конзис. — Штам. Шпиндлера и Дешнера. — Одговорни уредник: Ђ. Петрови},, свештеник,