Danas

Prva knjiga na engleskom

FOTO: ROJTEES

London - Pod uveličavajućim staklom se vidi detalj prvog izdanja Časerovih „Kanterberijskih priča". Knjigu je 1477. godine izdao ViUjam Kakston i to je prva knjiga šrampana na engleskom jeziku. Osmogjula biće ponuđena na prodaju u londonskoj aukcijskoj kući Kristi po izuzetno visokoj ceni od 500.000 do 700.000 funti sterlinga.

Svežije s kišom i pljuskovima

Srbija: Oblačno i svežije vreme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. U centralnim i južnim krajevima moguće kratkotrajne vremenske nepogode. Vetar i umeren zapadni i severozapadni. Jutarnja temperatura od 12 do 19 stepeni. Najviša dnevna temperatura od 20 na severu, do 27 stepeni na jugu. Beograd: Oblačno i svežije sa kišom pljuskova i grmljavinom. Krajem dana razvedravanje. Vetar slab i umeren zapadni i severozapadni. Jutarnja temperatura oko 19 stepeni. Najviša dnevna temperatura oko 22 stepena. Crna Gora: Oblačno sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, naročito posle podne. U severnim krajevima moguće i kralkotrajne nepogode. Jutarnja temperatura od 12 stepeni na severu do 20 stepeni na jugu. Najviša dnevna temperatura od 20 na severu do 27 stepeni na primorju. Sutra: U kontinentalnom delu zemlje sveže i vetrovito. Ponegde mogući kratkotrajni pljuskovi. Na primorju sunčano.

Surovi zločin u Teksasu

Džasper - Sud u Teksasu optužio je za prvostepeno übistvo trojicu belaca osumnjičenih da su počinili zločin koji je svojom svirepošću šokirao američu Javnost. Prema optužnici, Šon Beri (23), Lorens Bruer (31) i Džon King (23)"sti 7. juna ove godine übili crnca Džejmsa Birda tako što su ga lancima vezali za svoj kamionet i vukli više od dve milje po makadamskom putu. Istraga je pokazala da su optuženi bili povezani sa rasističkim organizacijama koje zagovaraju supremaciju belaca. Kvalifikacija prvostepenog übistva tužilaštvu daje mogućnost da zatraži izricanje smrtne kazne. (Beta-Rojters)

Mamut iz epruvete

London - Naučnici iz nekoliko zemalja oformiće ekspediciju za Sibir koja treba da pronađe zaleđenu spermu mamuta kako bi ta izumrla vrsta bila vraćena u život, javlja londonski ~Tajms“. List piše kako je njihov plan da se zaleđena sperma mamuta iskoristi za oplodnju jajne ćelije slona kako bi se uzgajila hibridna vrsta. U projekat su uključeni naučnici iz Britanije, Rusije i Japana koji će zaleđene mamute tražiti u istočnom Sibiru. Mamuti, džinovska dlakava stvorenja nalik slonovima, izumrli su pre oko 30.000 godina, a njihovi se ostaci mogu naći na nekoliko mesta u Sibiru. (Beta-Rojters)

Deca sve vide

Borka Pavieević

Ako se dobro sećam, negde devedesetih Slavenka Drakulić objavila je u zagrebačkom ~Danasu“ tekst o Tuđmanovoj propagandi protiv abortusa, a u prilog proizvodnje što većeg priraštaja u ime Hrvatske. Nalepnice u tom smislu behu lepljene na javnim mestima, uopšte su primenjivani veoma moderni, suvremeni načini uticaja na javno mnjenje i narodne mase. Docnije u toku rata Drakulićeva je od strane Tuđmanovog režima proglašena za izdajnika i vešticu. Zajedno sa Dubravkom Ugrešić, Radom Iveković, Vesnom Kesić i Jelenom Lovrić. Bila je, naime, objavljena tabela čitavog njihovog izdajničkog projugoslovenskog života od mame i tate, do stanova i dece. Poternica. Jedna mlada dama danas je svedočila, sve u šali, kako je pop u jednoj beogradskoj crkvi prilikom krštenja deteta održao govor o nužnosti razmožavanja u ime suprotstavljanja novom svetskom poretku. Negde u vreme oslobađanja Vukovara bavila sam se belom kugom u ~Vremenu“ u okviru ratne, a ne postdejtonske mode. U beograskom saobraćaju se, naime, u ta vremena, retko mogla videti trudnica, a još ređe da joj neko ustupi mesto. A u vreme sankcija i Srebrenice, Srebrenice i sankcija, u istom prevozu moglo se slušati o sposobnostima zamrzivača da održe hranu i pomade u slučaju nestanka struje. Za sve ovo vreme dok su svi Slovenci bili cicije i separatisti jer nisu hteli da Ijube istu sliku na kamionu i u izlogu, pa onda svi Hrvatu ustaše, pa onda svi Muslimani mudžahedini, pa bogme i svi Crnogorci balije, „razmnožavali" su se uglavnom Šiptari, onda kada su bili pominjani. U međuvremenu nazidano je po Beogradu mnogo kuća sa doksatom i ispevano mnogi novokomponovanih pesama sa istočnom inkantacijom, dok su Slavija i druge okretnice i uglovi grada počeli da liče na prilaz Prištini. A onda su počeli pregovori sa „lojalnim" Albancima kako to Ratko Marković reče. Sada se übrzano sa dna i odozgo diže zahtev za ovdašnjim razmnožavanjem. Krajem veka i krajem naših poslednjih deset godina. To je plan za budućnost. Koje će biti ukoliko se razmnožimo. Prethodno nam ni deset miliona Srba koje treba prineti patriotizmu i ratu nisu predstavljali problem. Ah vidite, svi su se nekao snašli. Samo sada treba proizvesti nove Srbe, lojalne, za privatnu državu. Hitler je lično bio kum. Posle modernih spektakularnih venčanja ratnika i pevačica, na redu su kumstva. Ali sve to ipak izgleda zakasnelo, a gomila akumuliranog kiča oko smrti, otadžbine i svega svetog je tolika, da i razmnožavanje deluje nekako umorno i tužno. Pa i deca to vide.

Poslednje autentično srpsko pivo

Kada je hladno svako pivo je dobro. Međutim, prava je umetnost napraviti pivo koje je odlično i kada je mlako. U tome je ~valjevsko“ neprevaziđeno. „Nektar" iz Valjeva teško da ćete naći u elitnim beogradskim kafićima, ali, zato je ovo pivo simbol svake seoske prodavnice (žargonski „zadruge"), na potezu Valjevo-Užice. Ovo je jedino ~osvežavajuće“ piće kome frižder nije potreban. Zato je „valjevsko" simbol kosidbi, trpanja sena i ostalih seoskih manifestacija, karakterističnih za vrele letnje dane. Teško da ćete naći ~valjevsko“ u limenci. Ono se ambalažira, kako dolikuje, u polulitarske, „zidarske", Haše-braon (klasičnu) i zelenu („švalersku"). To više nije obična flaša, već „vlaša" piva. „Valjevsko" se najbolje ~ladi“ u nekom potoku, isto kao i lubenice. Mada će vam svi iskusni alkoholičari potvrditi da je mamurluk od piva „težak ko crna zemlja“, nakon noći provedene s „poslednjim autentičnim srpskim pivom" ustaćete ko leptirić. I po tome se „valjevsko" razlikuje od napumpane konkurencije. Pod uslovom da imate dobro društvo (i bešiku, naravno), gajba „valjevskog" dovoljna je da doživite srpsku varijantu „Oktober festa". Na temperaturi od 37 Celzijusovih, u putničkom vozu Bjelo Polje-Beograd, koji kasni fatalnih 3 sata, i koga, kako očajni putnici tvrde, „neće ni nebo ni zemlja", pogled u silose VaIjevske pivare izaziva ćežnju i u.'dahe. Na toj temperaturi fatamorgana je učinila svoje: zamišljam kako silosi eksplodiraju a ogromni talas pivske pene

guta fantomski voz koji übrzo zatim, ko Nojeva barka, pluta po okeanu piva. Izabrani su činom Božje volje spašeni iz gologote jugoslovenske železnice. Bilo je potrebno da se doživi najtopliji dan u poslednjih 100 godina, pa da se shvati zašto je Bata Stojković u filmu „Poseban tretman“ svoju Ijubav prema slobodi demonstrirao skokom u gigantsku kriglu punu piva. Možete zamisliti razočarenje kada svratite u Tešnjar, stari deo Valjeva, i u kafani naručite pivo, valjda misleći da se podrazumeva da je to ~valjevsko“, a konobar vam donese neki ~Lav“ ili ~Pils“ koji vas ostavljaju u dilemi da li da se smejete ili da plačete? Onda put po noge, na hodočašće po okolnim selima, u potrazi za „pićem vaše mladosti". ..Valjevsko"? Stvarno najbolje!

Zoran Panović

IMHE SABO

24/Danas

DOSTA JE ZA X>anas

Sreda, 8. jul'l99B

POSETITE NAS NAINTERNETU www.atlas.co.yu DINARSKI SEKTOR 324^23*^4 DEVIZNI SEKTOR Atlas <: : .i BELGRADE • VUGOSLAVIA

t Id

Besgpad, Dimitrija Tucovića br. 13 tel. 011/344-00-90 (3. liniie) telfeX. 011/444-46-17, 459-569, 454-991 e-maif: Logo@EUnet.yu telefoni teiefaksi centrate telekomunikadoni ureaa|i i oprema mobilna telefonija oprema i prtbor pribor i oprema za računare