Danas

20 DENARA e O,5 KM

www.danasnews.com

Dhaveštenje Vlada Snhije pneuze

čitaocima

Za list Danas, kao i većinu nezavisnih medija, ponovo su došli teški dani kada je i sam opstanak lista doveden u pitanje. Kombinovanim dejstvom različitih represivnih mera reŽim nastoji da sasvim eliminiše ova glasila.

Pogromaške osude i pretnje i dalje se čuju sa svih strana, tužbe i drastične novčane kazne po famoznom Zakonu o informisanju sustižu jedna drugu, a sada ponestajei papira za naš list, uprkos spreminosti da ga platimo koliko proizvođači i trgovci traže.

Pritešnjeni ovako teškom situacijom, prinuđeni smo da povučemo dva podjednako nepopularna poteza: da povećamo cenu redovnih brojeva na osam dinara (subotnji dvobroj ostaje po nepromenjenoj ceni od 15 dinara), i da smanjimo broj strana, nadamo se samo privremeno.

Verujemo da će oni kojima je stalo do objektivnog, profesignalnog informisanja i slobodne javne reči raZUmeti da je ovo bio jedini način da list Danas nastavi da izlazi. ·

___Redakcija Danasa

Po Zakonu o Javnom informisanju i prijavi ginekologa dr Miloša Ognjevića

WIN kažnjen Sa 280.000 tlinana

Beograd – Beogradski nedeljnik NIN i glavni ı odgovorni urednik tog lista Stevan Nikšić kažnjeni su juče po Zakonu o informisanju sa ukupno 230.000 dinara.

Prekršajni sudija Slavica Kajganić kaznila je NIN sa 150.000, a Nikšića sa 80.000 dinaTa, na IS u Domu zdravlja „Voždovac“ Miloša Ognjevića. U zahtevu za pokretanje postupka, Ognjević je naveo da su mu povređeni ugled i čast u tekstu koji je NIN objavio 3. juna prošle godine pod naslovom „Vapaj za nerođene“.

U tekstu je navedena izjava anonimne Žene koja kaže da ju je „dr Miša Ognjenović iz DZ Voždovac savetovao da prekine dvomesečnu trudnoću Zbog radijacije“. A.M.

Strana 3

Nikola Šainović, SPS Ppetdisednik tinžave može ila iode u Svaki njen tea

Beograd ~ Visoki funkcioner Socijalističke partije Srbije Nikola Šainović, govoreći o najavljenoj poseti predsednika SRJ Slobodana Miloševića Crnoj Gori, kazao Je da „predsednik uvek može da dođe u svaki deo države čiji je predsednik“. Na pitanje da li će Milošević tamo ići kao predsednik savezne države ili u svojstvu „zamrznutog“ predsednika SPS, Sainović je juče na konferenciji za novinare stranke, odgovorio da je „SNP Crne Gore izvor informacije“, te da „ostavlja njima da to komentarišu“. LJ

. Strana 4

i Budimpešte

www.sabfravel.com·

Deligradska 9 - ___ -Beograd - 011/361-59-59

la SP

Na pitanje da li preuzimanje GSP znači i prvi korak ka prinudnoj upravi u Beogradu visoki funkcioner SPS Nikola Šainović rekao je da „znači baš to“

Beograd – Vlada Srbije je suspendovala organe upravljanja i rukovođenja u Gradskom saobraćajnom preduzeću Beograd, a na zahtev „mnogobrojnih Beograđana“, saopšteno je juče sa sednice kojom je predsedavao premijer Mirko Marjanović. „Nesposobna i neodgovorna gradska vlast u Beogradu blokirala je sve vitalne javne funkciJe grada i stvorila haos“, navodi se u Saopštenju i dodaje da je ugrožena državna imovina u GSP, te da su privatni prevoznici reketirani što je i, saopštava Vlada, dovelo do višednevnog štrajka privatnika.

U upravnu zgradu GSP juče nešto posle 13 časova ušla je desetočlana grupa na čelu sa Zlatanom Peručićem, šefom socijali- RH sta Palilule i Zoranom Miloševićem, bivšim E predsednikom Izvršnog odbora Skupštine | grada Beograda. Vest o tome da gradskim |_ prevoznikom od juče ne upravlja gradska vlada prvi je obnarodovao Nikola Sainović, visoki funkcioner SPS, juče na redovnoj konferenciji za novinare.

– Vlada Srbije nosi veliki teret upravljanja ekonomskim“ svim drugim procesima

| SRĐAN STEVANOVIC

u Republici. Očigledno je đa je gradska vlast umesto ulaganja i brige za jedan izuzetno važan objekat, za jedini objekt interesovanja imala uzimanje reketa za izdavanje dozvola privatnim prevoznicima. Io Je bila jedina briga i taj opšti reket je saobraćaj potisnuo u drugi plan. SPS podržava

Vladin gest – naglasio je Šainović i istakao da ovaj gest predstavlja akt velikog požrtvovanja Vlade i njene duboke rešenosti da svaki veliki problem, koji se tiče građana Srbije, uzme na svoja pleća, čak iako je neko drugi formalno do tada, kao u ovom slučaju gradska Vlada, odgovoran.

Na pitanje da li preuzimanje Gradskog saobraćajnog preduzeća znači i prvi korak ka prinudnoj upravi u Beogradu, Sainović je kazao da je „ovaj gest Vlade mera za Zzaštitu građana“ i da „znači Daš to“.

T-M.-=IJ. Đ: M A. Strana 8

Zbog jugoslovenskog duga mađarskoj firmi „Mol“

justavijen nusli nas

RRST daBia koncesiji

Beograd — Vlada Srbije je

Novi Sad – Od juče ujutru mađarska firma „Mol“, koja Jugoslaviji prosleđuje gas iz Rusije zbog neplaćenih raču-

odbora NIS Živko Šoklovački i generalni direktor NIS Milan Đaković, jedini su koji mogu da daju zvaničnu informaciju,

Kako smo saznali, iz Rusije preko Mađarske stizalo je dnevno pet miliona kubnih metara gasa, a najavljeno je da

odlučila da se Konzorcijum RAST koji predstavlja Beogradska banka odredi za koncesionara kome se ustupa pra-

na obustavlja dalju isporuku, saznaje Danas nezvanično iz krugova Naftne industrije Srbije. Predsednik Upravnog

- _„Matpoz" juče slag _U najvećoj domaćoj fabrici roto-hartije „Matrozu“ u Sremskoj Mitrovici juče je bilo „problema na mašini Za pro-

izvodnju papira, koji će danas biti otklonjeni, a proizvodnja nastavljena, saznaje Danas nezvanično. Svi radnici su uobičajeno dolazili na posao, pogon celuloze normalno radi, a' očekuje se uskoro i proizvodnja bezdrvne hartije. S. Dž.

ali su bili nedostupni pošto se nalaze u Moskvi. ŠSoklovački nije znao da je obustavljena isporuka gasa.

će isporuke biti nastavljene čim NIS plati dug: mađarskoj firmi. Reč je o dugu za usluge transportovanja gasa iz. Rusije, a mađarska firma je i tokom minule zime nekoliko puta iz istog razloga obustavljala isporuke gasa, ali se rešenje brzo našlo. NIS od juče potrošačima isporučuje samo dva miliona kubika gasa iz domaće proizvodnje. U neke štamparije juče je stiglo obaveštenje da je obustava ruskog gasa razlog Zaustavljanja proizvodnje roto papira u Matrozu. N. Uzelac

Ubijen Goran Žugić, savetnik Mila Đukanovića za bezbednost

Sigden: Klasični politički atentat

Podgorica – Coran Žugić, savetnik crnogorskog predsednika Mila Đukanovića za Bezbednost, ubijen je iz zasede preksinoć u Podgorici, oko 23 sata, ispred svog stana. Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore saopštilo je da je Žugić ubijen preksinoć hicima iz vatrenog oružja, ispred ulaza zgrade u kojoj je stanovao, u Bulevaru Save Kovačevića, broj 11, u Podgorici. U kratkom saopštenju se navodi da pripadnici MUP-a preduzimaju opsežne mere na planu rasvetljavanja tog dela. Dodaje se da će javnost o tome biti blagovremeno informisana. VK.

Strana 3

Sastanak opozicionih stranaka

Na dnevnom PBillI

jellinstvena lista?

Beograd – Predstavnici opozicionih stranaka sastaju se danas u prostorijama Demokratskog centra kako bi dogovorili dalju političku i izbornu strategiju, ali i razmotrili „Predlog strategije narodne odbrane od nasilja irepresije“, koji je studentski pokret Otpor u skladu sa. pređašnjim dogovorom dostavio predsedavajućem udružene opozicije Draganu Veselinovu. Povodom sastanka Veselinov je izjavio za Danas da će pred predstavnike opozicionih stranaka izneti predlog pokreta Otpor o kome će se raspravljati. S. E.

Strana 3

| INWeWOJX - OLiGdOž

vo finansiranja, projektovanja, izgradnje, korišćenja i održavanja dela autoputa E-75 od Novog Sada do Beograda. Ovim, u roku od 10 dana započinje izgradnja savremenog autoputa koji će poveZivati Novi Sad i Beograd i koji će biti završen u roku od najviše dve godine. AE

Strana 14

CENTRA 3078blue

Microstar MS-6178D w/4MB UDMA66 Intel P2 466MHz 128kB

dtk 15" DE-556BA

AGP 3D Intel810 up to 32MB

SDRAM 64MB PC100 7nS

Quantum Fireball LB 15GB UDMA66 FDD 1.44 MB

Teac 40x CD ROM

Analog Device 3DMax sound system Microstar AMR 56K V.90 f/m

Asound zvučnici 160W P.M.P.O. Blue Midi Tower ATX w/DSPC

PS/2 Mouse + pad PS/2 dtk Win98 tastatura

Er 536 19 242 ii S 536 19 243

_Protnmpufprnpntar 64 64 ı+

GEMTEKRA LIME

|| 1410 - - eSc-obe /E90 7: ppr-EZS /LIO_

} 35211OiS | INOTOL1S 3511Od | IAO11nd

INIZVLNIOMI

CZ