Danas

3 subota – nedelja, 3 – 4. jun 2000.

Dnevnik pobednika

Moskva suzama he VEPUJe

Ponedeljak, Most

Opozicija prdnula u čabar, mi zabeležili još jednu blistavu radnu pobedu! Njih u Moskvi primio pomoćnik šefa sale u restoranu društvene ishrane narodnih deputata, mi postali ponos i dika cele Evrope! Sorom šajke a Dunavom čeze... Preko novosadskog železničko-drumsko-avio-čeznog montažno-demontažnog mosta sa rasporedom časova i semaforima. Na nezapamćeno veličanstvenom narodnom veselju okupilo se nas za jedno desetak mitinga opozicije – lično sam doterao propisanu kvotu: sto pokretnih iz naše Ustanove („Dr Laza Lazarević“). Sve je bilo organizovano: prevoz, topli obrok, voda, obezbeđenje, prva pomoć, košulje... Još za 1. maj uvežbali smo spontane izlive oduševljenja, burne ovacije i frenetične aplauze, tako da smo i ovom prilikom dobili zapaženo mesto u izveštajima elektronskih medija sa Studijom B na čelu.

U Ustanovu se vratili brzim prugama, autobusom...

Utorak, Autoput

Probudio se u cik zore ı zauzeo svoje mesto u redu radnika, proizvođača i seljaka koji žive od svog rada u najevrOpskijoj evropskoj zemlji na svetu. Sa mnogo ljubavi, sa velikim znanjem i ogromnim strpljenjem, čekamo zejtin. Od duga vremena, držim do sebe, uvažavam druge mada je Vasa đubre jedno neopevano, gradim svoj Život 1 svoju Zemlju, oslanjam se na sopstvene snage i sposobnosti iako mi seva kurje oko od stajanja. U svojoj slovenskoj prirodi, praštam i Kurti i Murti, ali Vasi ne mogu da oprostim one dve kile šećara što Je juče uzeo preko reda na mufte.

Dođem na red – nestalo ulja. Ispod tezge sigurno ima još barem dve flaše. Sa sažaljenjem 1 indignacijom pogledam Canu prodavačicu – ona Jadna još ne zna da u ovoj zemlji ne mogu da prosperiraju špekulanti i dileri. Kao što Je Vasa...

Sreda, Navodnjavanje – odvodnjavanje

Juče sam, pun privredničke psihologije, išao da gradim autoput. Nigde nikog na saobraćajnoj kičmi Balkana. Samo Jedna krava permanentno uspostavlja aktivnost koja može potpuno da eliminiše problem đubriva. _

Danas sam bio spreman da navodnjavam-odvodnjavam. s koficom i lopaticom:otišao na kanal Dunav – Tisa – Dunav ali ga nisam našao. Vratio se u ekonomski ambijent Ustanove da odradim noćnu smehu. Tamo sam bio srećan sa svoJom velikom porodicom kao što je Porodica srećna sa nama. U našoj srećnoj zemlji...

Četvrtak, Evropa

Uključio se u nastavni plan i program. Odlučan sam da naučim Evropu pameti. Da toj usedelici, istorijski važnoj ali posustaloj na kraju XX veka, pokažem šta su istorijsko dostojanstvo i čovekova sloboda, sa kojim ljudskim vrednostima treba da se gradi nova epoha u koju ulazimo. To je naša

dužnost pobednika! A pobedili smo ne zato što smo jači ·

već zato što smo bolji! Svi osim Vase...

Petak, Svet

Danas prikucao letve na kapiji brzinom nezabeleženom _ u Evropi. Dve odvalio ja kad sam se pobio s Vasom, dve on. Sad je kapija kao nova – tehničko-građevinski rešena na visokom nivou, vizuelno moderna, saobraćajno i komunikacijski bitna, moralno superiorna. Ona predstavlja moju graditeljsku i moralnu pobedu iako je Vasa jači.

|O

Ušće.

onaj svet.

(| -

leon.

OS

gradskog prevoza.

bimci vođe.

zr) PJ

TIC

Leksikon sppskih PECI | IZPaZda Vaspitna palica, sl. – Pendrek u sirovom sta-

nju, TV antena u prerađenom.

Dunavski kej, im. – Novo mesto za prevođenje žednih preko vode, uzvodna zamena za

Izgradnja i obnova, sl. – Kupovina vremena, da bi se što više odložio neizbežan put u Hag ili na

Javni radnik, sl. – Politička prostitutka, koja na ulice izlazi danju, a ne noću, i to u pratnji vođe.

Moralno superioran most, sl. – Omiljena uzrečica svakog koji uobrazi da je – Napo-

Otpor, im. – Reč koja se spontano javlja čim se otvore frižider, novčanik ili vrata autobusa

Paravojne formacije, sl. – Psi rata, kućni ljuStudenti, im. – Grobari diktatorskih režima. Transparent, im. – Rekvizit svih statista u istoTiji, koji se u Srbiji koristi ı kao hladno oružje.

Univerzitet, im. – Kapela diktatorskih režima.

Franjo, im. – Slobo, na hrvatskom.

M PKI O

Filip Mladenović

O: a 1715) _____Rialcećha jo Dblpp

| ____ZNGOI Dal

ada M Sam

Uterivanje

Kada krenu na hiljade željnih hleba, mleka, pravde Tad odluče vlasti naše

·Da pokrenu batinaše.

Na ulici svaka drama

Da se reši batinama.

Narod nema šta da brine Sem da dođe po batine.

I na faksu batinanje: Uteruju deci! znanje. Ne treba im drusa volja, Dobijaju znanje spolja. Puca koska od lobanje Da u mozak uđe znanje. Kad batina dobro mlatne Tu lekciju svi zapamte. Mi imamo vaspitače, Profesore -– batinaše.

Sto budemo odsad znali” Jo SU om! nama dali

Jer sve drugo sija lažno – Jedino je znanje važno!

znanja

Rastko Zakić

Počelo je Još jedno proleće, iako je

ovaj put snažan otpor bio prisutan

da proleće stigne. Jedan od naših značajnih javnih radnika, jer svačiji rad jeste javan i podložan proveri policije i ostalih nadležnih institucija, rekao je nedavno na temu proleća da nije ni bio svestan koliko je prošlo proleće bilo lepo, dok su padale bombe.

_ Valjda zato neki od nas još uvek žive u Srbiji. Niko nema takvo proleće i niko nema takve bombe kao što imamo mi ovde u našoj Srbiji i pod našim bombama i na našim šinama koje su deo Evrope.

Kakva bi to tek obnova bila da su ovi iz Evrope pristali da ih mi obnavljamo i da su se sami bombardovali. Videće oni kad mi dođemo na vlast u njihovim zemljama, kod njih će obnova trajati hiljadu godina, koliko kod nas traju sankcije. Koje su uvedene s proleća i zato nismo hi videli kako je ono lepo.

Sto više proleća obnovimo to ćemo više biti moralno superiorniji . Vrlo mi je imponovalo što sam i ja jedan od branilaca mostova i što je moj most samo malo oštećen, kad sam se potukao u redu za ulje sa Živkom, onom debelom iz drugog ulaza.

Razbila mi krunicu i most flašom od onog gnusnog pića Koka kole, koje pije onaj njen gnusni unuk i [erorista, a ide tek u osnovnu školu.

Reče pre neki dan jedan govornik da samo naši mostovi imaju moralnu superiornost, pa zato Ja se ı osećam nekako postiđen što je moj most pao. Ne Žurim ja sa obnovom, ima prečih mostova ı prečeg morala od mog mostića. Koristiću za sada veštake, samo ako pasuju, na po pet minuta, dok ne prođe voZ. Krunoslav Mostić

_MKKOZ MOST |

ona

+

TZALE SAP IMADU ODO -

IPROS:O VOZ e

U NOVOME

( FRAVA ı __-OL) TEK PREDSTUJE

| _ _

š S acer

eo _aaaBe.

V