Danas

ina Žrtva bilo - jagnje.

Posle „porodiljskog“ odsustva

Bla se uraća na p0Sa0

London - Britanski premijer Toni Bler vraća se na posao. u Dauning stritu broj 10, pošto je 15 dana bio na „porodiljskom“ odsustvu, posle rođenja sina Lea 20. maja. Blerovi su poslednjih deset dana proveli u vikendici u Cekersu, a premijer je, da bi pomogao supruzi, otkazao sve zvanične obaveze, izuzev redovnog sedmičnog prijema kod kraljice Elizabete Druge.

Toni i Ceri Bler imaju četvoro dece: uz tek rođenog Lea, imaju dva sina, Juana (16) i Nikolasa i ćerku Ketrin (12). (Beta, AFP)

| U senci uzavrele političke atmosfere odvija se proces ruiniranja ostataka privrede i širenja ı produbljivanja bede. Ako se može sporiti o uzrocima propadanja, trebalo bi da budu nespome cifre koje o tome svedoče. Tabela koja se objavljuje, kao svojevrstan taksimetar propadanja, iz dana u dan će

SO

Vrednost potrošačke „korpe {ishrana

za "aha,

mesečna zarada prema društvenom proizvodu

Prosečna

Društveni zarada za

gd penzija proizvod za

prema društvenom | proizvodu

Gubici . U privredi

8

EHBIBI| MOO

S ——

| :_ 1 +

weath Helsinki | — Moskva Oe i. * __

Tel/Fax O11 322 3842 027 63 481 9 02763.663

Prognoza za Jugoslaviju: Uglavnom vedro i vrlo toplo vreme. Duvaće slab južni vetar. U popodnevnim satima biće malo oblaka u planinskim područjima jugozapadnog dela Srbije i na severu Crne Gore. Minimalne temperature od 11 do 16, a maksimalne od 30 do 32 stepena. Na Primorju sunčano uz maksimalnu temperaturu od 28 do 30 stepeni, dok će u Podgorici biti oko 33 stepena.

Prognoza za Beograd: Sunčano i vrlo toplo uz slab jugoistočni vetar. Pritisak. malo iznad normale uz tendenciju opadanja. Minimalna temperatura oko 16 stepeni, a maksimalna 32 stepena.

Prognoza za Niš: Sunčano i vrlo toplo vreme uz slab istočni vetar. Pritisak malo iznad normale uz tendenciju opadanja. Minimalna temperatura oko 14, a maksimalna 31 stepen.

U selu Sara] kod Skoplja

OHMPIVena ML: U|Vl CD lierpina

· Peć između planinskog

Podgorica - Put Rožaje-

prevoja Kula i mjesta Savine Vode, četiri kilometra u dubinu teritorije Kosova i Metohije, postao je u DOsljednje vrijeme opasan Zbog naoružanih i najčešće maskiranih napadača. U protekla tri mjeseca, grupe naoružanih i maskiranih lica nasilno zaustavljaju 1 pretresaju teretna i

|__

Podgorica - Na Podgoričkoj stočnoj pijaci i dalje je zabranjena prodaja svinja, kao ı uvoz iz Srbije, zbog opasnosti od širenja svinjske kuge, javljaju podgorički mediji. Prema izveštajima terenskih sluŽbi veterinarske inspekcije, poslednji slučaj uginuća svinja od kuge zabeležen je krajem protekle sedmice, tako da se

lihijena dva putnika, Jlpt0 Sta hiljada maraka

putnička vozila koja dolaZE. )7 pravca Grng Gore bi iZ Peći, i maltretiraju putnike. U četiri takva slučaJa, koji su prijavljeni odjeljenju Centra bezbjednosti u Rožajama, maskirani napadači oteli su na toj relaciji oko sto hiljada njemačkih maraka od građana Podgorice, Mojkovca, Berana i nekih drugih mjesta iZ Crne GOe.

Zaustavljeno širenje svinjske kuge u Podgorici

Osnovano se sumnja da su maskirani pljačkaši krivi] za smrt dvojice Berana-

(36) čiji su leševi pronađeni 15, odnosno, mjesec dana nakon njihovog nestanka. Međutim, o tome u odjeljenju MUP-a u Rožajama osim prijavljene pljačke nisu saopštene nikakve pojedinosti. VK.

i A

zarazne bolesti u opštini Podgorica zaustavljeno Veterinarski inspektori ističu da se po zakonu smatra da je kuga iskorenjena, kada od poslednjeg prijavljenog slučaja prođe 40 dana, koliko traje inkubacija svinjske kuge, a do tada je na snazi Zabrana prodaje svinja kao | uvoza iz Srbije. (FoNet)

Skoplje - Makedonsko Ministarstvo unutrašnjih poslova otkrilo je u selu Saraj kod Skoplja laboratoriju za proizvodnju heroina, javljaju makedonski mediji. Prema policijskim informacijama, laboratorija je otkrivena u kući Bajrama Kadrija (41), brata Dauta Kadrija, poznatog narko dilera, koga policija u Evropi traži već 20 godina. Iz izvora MUP-a, agencija Beta saznaje da je ova operacija dugo DTriDIemana. Đaut Kadriu, protiv koga je interpo] raspisao poternicu, pre dvadesetak godina, na Kosovu je imao nekoliko laboratorija za proizvodnju narkotika.

„Službe za borbu protiv droge tadašnje SFRJ pronašle su i uništile te laboratoriJe. Daut Je, međutim, uspeo da pobegne i od tada se nalazi u bekstvu. Pretpostavlja se da je u Turskoj“, rekao je Beti visoki funkcioner makedonskog MUP-a, koji je želeo da ostane anoniman. (Beta)

Srednjovekovni gradovi uskih ulica bili su, kažu istoričari, prilično opasna mesta. Ne samo zbog toga što je putnik u njima lako mogao da bude opljačkan pa ı ubijereod strane lokalnih poznavalaca tajnih i dobro prikrivenih prolaza i lavirinata, već i zato što je sistem uklanjanja otpadnih voda bio veoma jednostavan, neposredan... Neupućeni ili nesmotreni prolaznik mogao je tako biti poliven sadržajem noćne posude koju je neko prosuo sa prozora svoje spavaće sobe. Situacija u gradovima od tog vremena se u velikoj meri izmenila. Uspostavljena su pravila ponašanja koja se rano uče i obično podrazumevaju.

Amsterdam je, čini se, mesto gde su ta pravila dovedena do savršenstva: voZači su, za razliku od mediteranskih, pažljivi, satnica odnošenja smeća je precizna, signalizacija jasna, čistoća ulica i vozila javnog prevoza na zavidnoj visini. Pored napora komunalnih vlasti tome doprinosi i visoka svest lokalnog stanovništva o napisanim i nepisanim regulama života u gradu, svest o sistemu kojeg samo ponekad narušavaju bahati ekscesi turista koji poznaju drugačiju, labaviju regulativu svojih sredina.

Ponašanje se uči. Važan element u tom procesu je odvikavanje. Nizak zid koji okružuje odvod ventilacionog si-

stema poslovne zgrade u centru Am-

s a

može konstatovati da je širenje te opasne

sterdama idealno je mesto gde biste mogli sesti, odmoriti se ili sačekati ne-

ki od tramvaja koji će se zaustaviti na.

obližnjoj stanici. Takvo ponašanje, međutim, nije u skladu sa nepisanim zakonikom. Radi odvikavanja od tog štetnog običaja nisu primenjena verbalna sredstva, nije, na primer, postavljen natpis kojim se sedenje zabranjuje. Preduzeta su mnogo očiglednija sredstva, Jasna i nepismenima: ivicom hiskog zida postavljena je metalna šipka sa zavarenim šiljcima okrenutim naviše. Moglo bi se to shvatiti kao citat neke od morbidnih srednjovekovnih alatki za mučenje ili egzekuciju, pre svih čuvene nirnberške „Gvozdene device“ čije je ime, pre svega decibelima, na kraju dvadesetog veka proslavila jedna „heavy-metal“ grupa.

Važan detalj urbane živosti čini obnova tradicije uličnih akrobata, gutača vatre, mačeva ili eksera i hodača po srči. Za prilog u sitnom novcu ti hrabri momci spremni su da na pločniku trga izvedu čuda od kojih zastaje dah. U Amsterdamu, gradu koji je spreman da, u skladu sa objektivnim mogućnostima, svakome ponudi autentični okvir ili barem kutak života, u sredini koja u skladu sa

barem elemente civilizacija udaljenih sredina iz kojih dolazi imigraciono stanovništvo, mikrourbani zahvat sa nizom zlokobnih šiljaka mogao bi se shvatiti i kao izgradnja specijalnih klupa za poznavaoce drevne fakirske VI štine. To bi, dakle, mogao biti autenti ni kutak gde bi se, nakon naporno; da, hodači po staklu mogli na tren

tevima sveOpšte korektnosti po-

kušava da sačuva

DOSTA JE ZA '