Danas

2 utorak, 6. jun 2000.

Deklaracija Srpskog nacionalnog veća Kosova ti Metohije

Meffunangdna 1ajpdnica mona [la 7a0iStavi nasilje nati SPhima

U konaku manastira Gračaruce u nedelju Je održana sednica Srpskog

nacionalnog veća Kosova i Metohije,

kojoj su prisustvovala 62 delegata iz

kosovskog, grjuanskog, mitrovačkog, brezovičkog ı metohijskog okruga. Sednicom Je predsedavao episkop raško-prizrenski Artemije, koji je ujedno i predsednik SNV KiM. Po završenoj sednici većinom glasova prihvaćena Je Deklaracija čiji tekst objavljujemo u celini.

„Srpsko nacionalno veće Kosova i Metohije sa velikom zabrinutošću prati nasilje koje se naročito od kraJa rata sprovodi nad srpskim narodom Pokrajine i najoštrije osuđuje najnoviju eskalaciju nasilja. | pored stalnih apela i zahteva Ktoru i Unmiku da preduzmu konkretne mere u poboljšanju bezbednosti, što je ujedno i uslov učešća posmatrača SNV KiM u privremenoj administraciji Kosova, zločini koje SprOVOde albanski teroristi nastavljaju se nesmanjenom Žestinom. Samo u poslednja dva meseca više od 20 Srba je ubijeno, 40 ranjeno, dve pravoslavne crkve su minirane, Zapaljene su desetine srpskih kuća, a misija UN je čak počela pod pritiskom albanskih ekstremista i sa oduzimanjem zemlje našim manastirima. Budući da Misija UN na čelu sa dr Bernarom Kušnerom do sada konkretno nije ispunila nijedan zahtev SNV KiM i da se bezbednosna situacija krajnje pogoršala, Veće je odlučilo da pošalje specijalnu delegaciju u Njujork, u sedište UN, kako bi se pred Savetom bezbed-

nosti UN zatražilo donošenje hitne deklaracije ili aneksa Rezolucije kojim bi se zaštitila prava Srba ı omogućilo stvaranje funkcionalne samouprave na područijima gde Srbi žive.

Albanski lideri ı veliki deo albanskog stanovništva na Kosovu zasad su pokazali da njihova namera nije stvaranje demokratskog društva već kvazidržave zasnovane na etničkoj ı verskoj diskriminaciji, nasilju ı teroru protiv svega što nije albansko.

Kosovo, godinu dana nakon rata živi u bezvlašću sa organizovanim kriminalom, mafijom, trgovinom droge i belog roblja, bez zakona, sudskog sistema i poštovanja osnovnih ljudskih prava, Srbi koji su pokazali dobru volju da sarađuJu sa Misijom UN 1 albanskim liderima imaju puno moralno pravo da zahtevaju konkretne i obavezujuće odluke kojim bi se zaštitili osnovni principi Povelje o ljudskim pravima i slobodama čoveka. Delegacija će posebno zahtevati da se javno osudi albanski terorizam i da Međunarodni sud što pre poč-

ne sa istragom zločina koji«se pred očima demokratske javnosti već godinu dana dešavaju nekažnjeno. Međunarodna zajednica Rezolucijom 1244 nije dobila zadatak da stvori vladavinu aparthejda i da represiju Miloševićevog režima zameni represijom koju organizovano i planski sprovode albanski ekstremisti pod direktnom ili indirektnom podrškom većine svojih političkih lidera.

Nakon povratka delegacije SNV KIM, Veće će doneti odluku o daljem učešću u organima privremene administracije. Do tada, u znak protesta zbog najnovijeg talasa albanskog terorizma i fašisoidne diskriminacije protiv svega što je srpsko, članovi SNV KiM neće prisustvovati sednicama PAVK i PSK. Ukoliko se u Njujorku dobiju čvIste pismene garancije na najvišem nivou, SNV KiM će nastaviti svoje učešće u privremenoj administraciji u svojstvu posmatrača do početka konkretne realizacije postavljenih zahteva na terenu kada će se odlučiti da li će učešće u PAVK i PSK biti podignuto na nivo redovnog članstva.

SNV KiM podržava Rezoluciju 1244 i traži da se sve tačke implementiraju, kao i da se što hitnije preduzmu mere koje bi sprečile diskriminaciju srpkog stanovništva i nastavak etnički motivisanog nasilja.

sednik Srpskog nacionalnog ve-_ ća mitrovačkog regiona Vuko Antonijević ocenio Je juče da je” odluka istoimene organizacije,

gog reda, što su im nameinuli Albanci ı međunarodna zajed-

ANTONIJEVIC: Smešna odluka Kosovska Mitrovica - Pred- rijantu zamrzavanja posmatrač. ___Kog statusa“, rekao je AntonijevIĆ na konferenciji za štampu. Prema njegovim rečima, „oni su zamrznuli svoi status, dok ne

kojoj je doneta odluka o zamr_- I |- Zavanju statusa posmatrača pica,a sada su izmislili novu va-” SNV KiM. (Beta) |

Ministar Jovanović Slinac Il Hanoj

Hanoj – Sef jugoslovenske diplomatije Živadin Jovanović stigao je Juče u četvorodnevnu posetu Hanoju, gde će sa tamošnjim pred-

koju predvodi vladika raško- odu kod Medlin Olbrajtpo novu | stavnicima vlasti razgovarati O poprizrenski Artemije, da zamr- odluku“. ___ boljšanju ekonomske saradnje SR Zne učešće u kosovskoj admini- Antonijević i predsednik SNV | Jugoslavije i Vijemama.

straciji Unmika „smešna“ iz Zvečana demantovali su da Ministar Jovanović, koga je do___DPrvO su ušli kao posmatrači, su predstavnici Srba sa severa | čekao vijetnamski kolega Ngujen prihvatili da budu građani dru- Kosova prisustvovali sednici na | Di Nijen, treba da se sastane sa mi-

nistrom za trgovinu Vuom Koanom i ministrom za planiranje i investiranje Tranom Suanom Gijom.

Move sutlije na Kosgavu

Kosovska Mitrovica – U prisustvu zvaničnika medunarodnih organizacija aktivnih na Kosovu, juče je u Kosovskoj Mitrovici zakletvu položilo još 55 sudija, istražnih sudija i sudija-porotnika, koji će ubuduće raditi u opštinama Vučitrn i Mitrovica. Zakletvu Je» zgradi Kulturnog centra u južnom, albanskom, delu grada, položilo sedam sudija koji će raditi u mitrovačkom Okružnom sudu, 13 u opštinskom, 22 u Vučitrnu i 13 u Srbici. Među sudijama, sudijama-porotnicima ı tužiocima ni ovog puta nije bilo Srba. (Beta)

Produžen npitvon Tećinijli

Priština – Istražni sudija Okružnog suda u Gnjilanu odredio Je „istražni pritvor“ Afrimu Zećiriju osumnjičenom za ubistvo tri osobe srpske nacionalnosti u selu Cernica 28. maja, rekla je juče portparol] Unmika Nađa Jonus. Kako navode izvori agencije Beta u Unmiku, taj potez pravosuđa formiranog pod patronatom međunarodnih misija, u stvari predstavlja poruku kosovskim Srbima da će Albanci koji čine zločine nad njima biti osuđeni za svoja dela. Zećiri Je prethodno nekoliko puta hapšen zbog pretnji ı napada na Srbe u mešovitom selu Cernica, nedaleko od Gnjilana. Tamošnji Srbi su duže vreme ukazivali predstavnicima međunarodnih organizacija da je Žećiri najekstremniji među Albancima u Cernici. (Beta)

(Beta-AFP)

Kanada uputila humanitarnu pomoć

1

S

Beograd – Kanadska ambasada u Beogradu saopštila je da je odobren humanitarni projekat koji će pružiti značajnu pomoć interno raseljenim licima sa Kosova sa prebivalištem u Srbiji. Organizacija OXFAM će rukovoditi ovim projektom vrednim 700.000 dolara. Ukupni cilj projekta Je da doprinese poboljšanju zdravlja ı opšte dobrobiti interno raseljenih lica u Srbiji.

Pomoć je namenjana za ukupno 10.000 korisnika – starije osobe, samačka domaćinstva, hendikepirane i hronično obolele osobe. Od tog broja, 7.000 lica su smeštena u porodicama. Ostalih 3.000 žive u novootvorenim kolektivnim centrima. Među primaocima pomoći spadaju i 2.400 interno raseljenih lica romske nacionalnosti. Pomoć koju će dostavljati OXFAM obuhvataće higijenska sredstva i elemente za domaćinstva. Biće upriličene i radionice za promociju zaštite zdravlja u cilju prenošenja osnovnih poruka koje se tiču zaraznih bolesti, imunizacije i vakcinacije, zaštite od neispravne hrane i vode kao i pre i postnatalna bripe o deci. U kolektivnim centrima će se pokrenuti i <ampanja vektorske kontrole i zaštite od štetočina, kaZe se u saopštenju Ambasade Kanade, dostavljenom našoj redakciji. Ee)

______ DOKUMEMTI — ——~—

a

U maju 2000. godine, vlasti u Srbiji pojačale su napore da ućutkaju one koji se suprotstavljaju vlasti predsednika Jugoslavije Slobodana Miloševića. Policija Srbije Je 17. maja iznenadno upala u prostorije televizije Studio B - istaknute beogradske opozicione televizije – i optužila stanicu da je „u službi NATO mašinerije“. Istog dana, vlasti su zatvorile i druge nezavisne medijske izvore. Radio B2-92, Radio Index i dnevnik Blic. Vlasti su pojačale napore da zaustave ili spreče mirna okupljanja opozicije, ponekad koristeći brutalna sredstva. Preprečivši pristupe gradu pristalicama opozicije, policija je 9. maja u Požarevcu blokirala miting opozicije. Kori-

steći prekomernu silu, policija Je 17. i 18. maja rasturila ulične proteste u Beogradu ı tukla demonstrante i prolaznike satima pošto su protesti rastureni.

Od sredine maja, vlasti su takođe započele novi talas progona opozicionih partija, kao i pokreta Otpor – potonji Je labavo struktuisana grupa protivnika vlasti, od kojih većinu čine studenti. Ofanziva vlasti protiv Otpora - što predstavlja fokus ovog izveštaja uključuje hapšenje stotina studenata ı eskalaciju vladine propagandne kampanje protiv Ovog pokreta. Državni zvaničnici ı mediji pod kontrolom vlasti iznose ozbiljne optužbe protiv Otpora uključujući i otvoreno okrivljavanje Otpora za „terorizam“ — ŠItO neki posmatrači tumače kao korak ka zabrani ovog pokreta.

Progon u poslednjih nekoliko nedelja samo je eskalacija sve agresivnijih nastojanja da se uništi svaki oblik suprotstavljanja vlastima. U aprilu 2000. godine, Hjuman rajts voč Je zaključio da:

Vlasti u Srbiji ı Jugoslaviji istrajno koriste represivne mere – nepravična suđenja, maltretiranja 1 Silu – protiv opozicionih političara, uličnih demonstranata i neZavisnih domaćih kritičara. Međutim, u prošloj godini zlostavljanja opozicionih partija, nezavisnih mediJa, studentskih organizacija, nezavisnih sindikata, nevladinih organizacija, kao i građanskih aktivista u Srbiji – ukratko, svih koji predstavljaju potencijalnu pretnju prupi na vlasti – znatno su se pojačala.

Analiza organizacije Hjuman rajts voč o rastućoj represiji u Srbiji

Kao što je prethodno spomenuto, vlasti naročito nastoje da se oštro obračunaju sa pokretom Otpor. Vlasti iznose ozbiljne optužbe protiv ovog pokreta, tvrdeći da je Otpor „teroristička organizacija. Optužbe su sumirane u izjavi od 16. maja koju Je dao Ivan Marković, Jugoslovenski ministar telekomuhnikacija 1 visoki zvaničnik Jugoslovenske levice (JUL), jedne od stranaka iz vladajuće koalicije u Srbiji. On je optužio Otpor za podmetanje bombi ispred sedišta JUL i Socijalističke partije Srbije (SPS) u Cačku i Beogradu, uoči mitinga opozicije u Beogradu 14. aprila, za pokušaj ubistva člana JUL u Požarevcu 2. maja, kao i za ubistvo Boška Peroševića, predsednika vlade

O OR

ALEKSANDAR DIMITRIJEVIĆ

Vojvodine ı šefa lokalnos ogranka SPS, 13. maja ove godme.

Identitet onih koji su podmet nuli eksplozivne naprave ispred prostorija SPS i JUL u Cačku ı Beogradu nije utvrđen. Pre izjave Ivana Markovića čak su se 1 provladini mediji ı rukovodioci vladaJućih stranaka uzdržavali od pripisivanja krivice Otporu. Markovičeva izJava, poput tolikih drugih izjava predstavnika vlasti protiv opozicije, ne izgleda da Je zasnovana na bilo kakvim verodostojnim dokazima protiv članova Otpora. Izjava Ivana Markovića data Je veče uoči vladinog zatvaranja Radija i TV Studio B, Radija B292, Radija Index ı lista Blic. Izjava je očigledno trebalo da stvori opravdanje za pojačavanje represije prema neistomišljenicima vlasti u Srbiji.

Poslednjih nedelja, više stotina aktivista Otpora je uhapšeno ı saslušavano, a u najskorijem slučaju dva vodeća aktivista optužena su za umešanost u ubistvo istaknutog političara u Novom Sadu, u slučaju za koji mnogi neutralni posmatrači smatraju da Je politički motivisan.

Dok Hjuman rajts voč nije u poziciji da oceni postojanje krivice ili nevinost lica pod istragom, okolnosti vezane za ove slučajeve i, kako se čini, nedostatak dokaza, izazivaju ozbiljnu zabrinutost da su optužbe politički motivisane sa ciljem da se progoni ı na kraju zatomi svaki oblik suprotstavljanja aktuelnoj vlasti.

Nastavlja se

Mišića 1, Novi Sad, ISSN 1450-538X

Beograd, e-mail: danaseeunet. Direktor DAN GRAFA: Duš SO Božidar Andrej |. udwik Wincenty Gado

(desk), Radomir Ličina, Gordana Logar, Dragana Luković (GL kn) 73 (Beograd), Dragan Stošić (kultura), Prodaja: Slavenka Đurović, Milorad Đ

Danas, dnevnik, izdaje preduzeće za novinsko-izdavačku delatnost, DAN GRAF d.o.o, Redakcija: Alekse Nenadovića 19-23, V sprat, yu, danasdeseinfosky.net, tel/fax: 344-11-86, 432-731. Predsednik Upravnog odbora: Radomir Ličina. an Mitrović. Glavni urednik: Grujica Spasović, Odgovorni urednik: Veseljko Koprivica, Redakcijski ić (zamenik glavnog urednika), Radovan Balać (Novi Sad), Safeta Biševac (unutrašnja), Petar Cvijić (spori), ski (posebna izdanja), Zdravko Huber (zamenik glavnog urednika), Milovan Jauković (svet), Jelka Jovanović gorka Milošević, Predrag Mitić (foto), Aleksandar Nikašinović, Vesna Ninković, Imre Sabo, Vladimir Stefanović urović. Ziro-računi 40816-603-5-3045538 i 40816-603-8-4045538, Štampa „Forum“ – Holding korporacija, Vojvode

|