Danas

Jirži Dinstbir poručio Bernaru Kušneru

Me namenavam ila

„TačepI

Prag - Specijalni izaslanik UN za ljudska prava u bivšoj Jugoslaviji Jirži Dinstbir poručio je juče šefu Civilne misije UN na Kosovu Bernaru Kušneru da „nema nameru da zaveže“, kako mu Je Kušner prekjuče rekao na konferenciji za novinare u Prištini. Dinstbir je u telefonskom razgovoru iz Beograda za češki radio Jutros DpOručio Kušneru da „nije Začepio gubicu ni decenijama kao disident, pa nema nameru ni sada da prećuti šta misli“.

Kušner je, vidno ljutit, prekjuče u Prištini na zajedničkoj konferenciji Za nOVInare rekao da je Dinstbir boravio na Kosovu svega dva dana u martu ove godine i da sada „pokušava da prenese istinu ostatku sveta“. „To ne samo da nije fer, to je sramota“, kazao Je Kušner. Na primedbu Dinstbira da se mešao u policijske istrage, on Je rekao da je to učinio samo jednom, 1 to, kako je kazao, pod posebnim okolnostima, a potom se obratio Dinstbiru: „Molim vas, gospodine Dinstbir, zavežite“. Kušner

rase Sao

OU Vd tkačio“: Jirži Dinstbir

je još rekao da se ubuduće neće sastajati sa Dinstbirom, a u neskrivenom izlivu besa, dodao je da se ne bi sastao ni sa češkim predsednikom Vaclavom Havelom.

„Mislim da je gospodin Kušner otkačio. Ne razumem zašto, jer nikada nisam kritikovao ljude na Kosovu, uvek sam govorno da u teškim uslovima obavljaju fantastičan posao“, rekao je Dinstbir u telefonskom Tazgovoru sa novinarem češkog radija. „Moja kritika uperena je protiv takozvane svetske zajednice, što su u stvari najmoćnije države sveta, koje nisu u stanju da stvore uslove za to da se na teritoriji Ve-

m UBICI"

likoj kao sedmina Ceške realizuje Jedna zajednička rezolucija Saveta bezbednosti UN, broj 1244“, dodao je on. Dinstbir je zaključio da Kušner ne može da izbegne svo) deo odgovornosti ___| za sadašnje stanje na

|. Kosovu.

Ceški mediji, čak i

i koji Dinstbira

JTER'

gon! _Jesumnjiče Za SUVIŠE _j* prosrpske · stavove, ji komentaršu da je Ovog puta Bernar Ku-

R

OT

ma Šner preterao. Portpa-

ro] predsednika Ceske Ladislav Spaček je rekao da je „predsednik Havel uvek nastojao da na Kosovu bude obnovljen normalan građanski život“. Špaček Je naglasio da je „upravo Vaclav Havel jedan od evropskih političara koji Je prema bivšoj Jugoslaviji postupao uvek u skladu s politikom UN ı Evropske unije“.

Ceško Ministarstvo inostranih poslova osetilo je takođe potrebu da se ogradi, naglasivši da je Dinstbir, iako specijalni ambasador MIP-a, kao izveštač za ljudska prava nezavisan 1 da njegovi stavovi nisu Zvanična politika češke diplomatije. (Beta)

DHhpajt taži novpatak SPha ii PRURK

Vašington – Američki državni sekretar Medlin Olbrajt zatražila je juče od predstavnika Srpskog nacionalnog veća Kosmeta da se ponovo uključe u rad administrativnih tijela pokrajine i da podrže popis stanovništva u okviru priprema za oktobarske lokalne izbore.

Sef delegacije SNV vladika raško-prizrenski Artemije je u razgovoru sa Olbrajt u Va-

šingtonu naglasio da međunarodna zajednica prethodno mora da preduzme konkretne korake za normalizovanje stanja i povratak izbjeglih Srba na Kosovo.

Polučasovni razgovor bio je posvećen sprovođenju Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, a posebno zaštiti Srba preostalih na Kosovu. (Srna)

Izveštaj interne radne erupe ITiDunalı H I1aeil

. Mema osnova 7a istnarju nanotiv MATI

Na osnovu dokumentovane smrti 495 civila i ranjavanja 820 ne može se govoriti o genocidu i zločinima protiv čovečnosti

| s | DEL POMTE: DHillika zasngvana _ na činjenicama i ppavli · Glavni tužilac Karla del Ponte saopštila je juče da neće biti krivične istrage protiv NATO zbog prošlogodišnjeg bombardovanja SRJ. Na konferenciji za štampu u Hagu, ona je rekla da je takva odluka zasnovana na činjenicama i pravu, a ne na političkim obzirima. Delponteova Je dodala da se zbog ogromnog publiciteta koji je pratio internu” analizu Tužilaštva o bombardovanju odlučila da javno sa· opšti da istrage neće biti. Na pitanje dopisnika agencije Be_ ta da li eventualno pojavljivanje novih činjenica može obnoviti „slučaj NATO“, Karla del Ponte je odgovorila da novi dokazi mogu voditi ponovnom otvaranju dosijea. Karla del Ponte je istakla i da je Tužilaštvo pokušalo da stupi u kontakt sa jugoslovenskom ambasadom u Hagu da bi direktno zatražilo podatke i informacije o bombardovanju,

Hag - Tužilaštvo Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju objavilo je prekjuče izveštaj ınterne radne grupe koja je analizirala prošlogodišnje NATO bombardovanje SRJ i zaključila da nema osnova za pokretanje formalne istrage o eventualnim zločinima NATO. Nema opravdanja za podrobniju istragu bombardovanja ili istragu pojedinih konkretnih napada, bilo zato što Je pravo nedovoljno jasno ili zato što nije verovatno da bi istrage vodile dokazima dovoljnim za optuženje ličnosti na VISOkim položajima ili onih na nižim položajima za eventualna teža dela, zaključak je analize na 44 stranice.

Oslanjajući se na nalaze međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava HJuman rajts voč ı Belu knjigu jugoslovenskih vlasti koju je HRW ocenio kao generalno pouzdanu, radna grupa je

_ ali da nikakav kontakt nije bio moguć.

zaključila da se na osnovu dokumentovane smrti oko 495 civila i ranjavanje oko 820 ne može govoriti o genocidu i zločinima protiv čOVeČnosti. Analiza pojedinačnih slučajeva u kojima su stradali civili pokazala Je da nema osnova Za otvaranje istrage,

Bez zvaničnih kanala ŠBJ ___Radna grupa je analizirala materijale koje su Tužilaštvu. dostavili pojedinci i grupe sa zahtevom za pokretanje is rage, javne dokumente NATO i ministarstava odbrane SAD i Velike Britanije, tužbu SRJ protiv NATO zemalia pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, razne doku· mente Hjuman rajts voča i izveštaj Programa UN za zašlii-.

tu sredine o ekološkim posledicama bombardovanj

'Ta--

· kođe i dokumete koje je podnela komisija ruskog parlamenta, studije o dva konkretna napada Koje je pripremio

nemački državljanin Ekehard Venc, izveštaje, odgovore NATO na upi

organizacije Za ljudska pra _ novi radne grupe nisu” od SRJ zvaničnim kanalir _ je, navodi se u izveštaju

SRJi

HeDpOS0

ipitnik Tužilaštva i izvešlaj” Amnesti Internešenel. Čla 1 tražili informacije”

navodi se u preporukama radne grupe koja Je analizirala sve navode protiv NATO. Na analizi se radilo od 23. jula prošle godine. NATO je priznao da Je bilo grešaka tokom bombardovanja i izbor izvesnih ciljeva može biti predmet pravnih rasprava, ali na bazi rasploživih informacija, nema osnova Za otvaranje istrage, zaključili su članovi interne radne grupe Tuzilaštva u Hagu.

U izveštaju su navedeni metod koji je primenjen, Činjenice sa kojima Je radna grupa raspolagala, relevanina pravna pitanja i zakijuči za sve potencijalno sporne slučajeve tokom bombardovanja – korišćenje kasetnih bombi i municije sa oslabljenim uranijom, ekološke posledica bombaradovanja ı analiza pet konkretnih napada ukljujući bombradovanje zgrade RTS. (Beta)

<

Priština – Kosovski

ć okupljanjima u više gradova Kosova godišnjicu ulaska međunarodnih vojnih snaga. Na skupu pred više hiljada građana Uroševca, komandant Kosovskog zaštitnog korpusa Agim Ceku rekao Je da je „sprečavanje nasilja danas najveća pomoć Kosovu 1 njegovom imidžu u svetu“. On je istakao „požrtvovanje OVK i naroda Kosova za slobodu“ ı odao priznanje SAD, Velikoj Britaniji i drugim zemljama članicama NATO za njihovo doprinos slobodi Kosova. Ceku je na skupu u Uroševcu poručio da poslednji akti nasilja govore da na Kosovu još ima elemenata koji rade protiv mira, bezbednosti i stabilnosti, zbog čega je zatražio da krivci budu „izvedeni pred lice pravde“. (Beta)

Zbog podmetanja požara u Obiliću

i(fon pnivan tia dasetonolišnjaka

Priština – Vojnici Kfora uhapsili su dva desetogodišnja dječaka, osumnjičena da su u subotu podmetnuli požar u jednoj kući u Obiliću – rekao je portparol Kfora Skot Slejten, napominjući da se sada dječaci nalaze u pri-

tvoru policiji Unmika.

„Nakon što se oko ponoći čula velika eksplozija u sjevernom dijelu Orahovca, vojna policija

Kfora je obavila istragu i otkrila da se radi o protivtenkovskoj granati“, istakao je Slejten, dodajući da nije bilo povrijeđenih.

Prema njegovim riječima, vojnici Kfora iz Mališeva su javili da je prošle noći pet do sedam hitaca ispaljeno u vazduh iz automobila koji je prolazio pored kampa Krtora, ali nije bilo povrijeđenih ili štete. (Srna)

| Ko i 8 a | Ratne igre odraslih: Srpski dečak i danski vojnik na blokiranom putu Kosovska Mitrovica-Zvečan

FOTO: ROJTERS

ea

U Centralnom klubu VJ promovisana knjiga „Načelnici generalštaba 1876-2000"

gpngnali Penišić i Mirković izostali sa svecannsti

Beograd - Povodom 16. juna, Dana Vojske JugoslaviJe, juče je u Centralnom klubu Doma VJ promovisana knjiga „Načelnici generalštaba 1876-2000“ pukovnika Velimira Ivetića.

Promociji su, pored aktuelnog načelnika Generalštaba VJ general pukovnika Nebojše Pavkovića, prisustvovali ı bivši načelnici Generalštaba, izuzimajući generalpukovnika Momčila Perišića i general-pukovnika Stevana Mirkovića.

O knjizi su govorili Milen Simić, načelnik uprave za moral i Goran Matić, savezni ministar za informisanje. „Kao što smo mi vaspitavani na herojstvima vojvode Put-

nika ı Peka Dapčevića, isto

tako naša deca moraju da znaju ko su tvorci današnje

slobode da se u Beogradu vi-·

jori zastava samo naše Zemlje“, rekao Je ministar Matić ı poručio da se u Beogradu nikada neće vijoriti tuđa, okupatorska zastava.

Na kraju skupa, general Nebojša Pavković uručio je spomen-knjige prisutnim nekadašnjim „načelnicima Generalštaba generalima Milošu Šumonji (bio načelnik od 1967. do. 970), PGru Gračaninu (1982-1985); ZO ku Canadiju (1985 1987). Blagoju Adžiću (1989-1992), Životi Paniću (1992-1993) ı Dragoljubu Ojdaniću (19982000). Umesto izostalih generala Momčila Perišića (načejnikovao od 1!199). do 1998.) i Stevana Mirkovića ( 1987-1989), prisutni su mogli da vide samo njihove po!trete među ukupno 37 Dportreta svih načelnika generalštaba. J K

Uarnas

Jovanović (desk), Radomir Ličina, Gordana Log.

Danas, dnevnik, izdaje preduzeće za novinsko-izdavačku d Beograd, e-mail: danaseeunet.yu, danasdeskesezampro.yu, d

g Mitić (foto), Aleksandar Nikašinović, Ves ) 6-603-5-3045538 i 40816-603-8-4045538, Stampa „Forum“ – Holding korpo-

elatnost, DAN GRAF d.o.o, Redakcija: Alekse Nenadovića 19-23, V sprat, anasdeseinfosky.net, tel/fax: 344-11-86, 432-731. Predsednik Upravnog, odbora: Radomir Ličina. Direktor DAN GRAFA: Dušan Mitrović. Glavni urednik: Grujica Spasović, Odgovorni urednik: Veseljko Koprivica, Redakcijski kolegijum: Božidar Andrejić (zamenik glavnog urednika), Radovan Balać (Novi Sad), Safet (sport), Ludwik Wincenty Gadomski (posebna izdanja), Zdravko Huber (zamenik glavnog urednik ar, Dragana Luković (marketing), Zagorka Milošević, Predra Stefanović (Beograd), Dragan Stošić (kultura), Prodaja: Slavenka Đurović, Milorad Đurović. Ziro-računi 4081 racija, Vojvode Mišića 1, Novi Sad, ISSN 1450-538X

a Biševac (unutrašnja), Petar Cvijić a), Milovan Jauković (svet), Jelka na Ninković, Imre Sabo, Vladimir