Danas

4 Sede 14. jun 2000.

Poti ovim

Beograd – Na sednici Glavnog odbora ONO: pokreta obnove, održanoj u subotu zaključeno je da bez obustavljanja državnog terorizma i vraćanja otetih medija nema uslova za izlazak na izbore. Učešće na izborima značilo bi davanje podstreka režimu da pojača represiju, i zbog toga SPO, ukoliko se nešto bitno ne promeni nabolje na izborima neće učestvovati, Tekao je na jučerašnjoj konferenciji za novinare portparo] ove stranke, Ivan Marković.

Odluku ostalih opozicionih partija da pod svim uslovima izađu na izbore on |e ocenio kao gaženje sporazuma od 10. januara, što bitno otežava trenutnu situaciju. „Sada kada imamo odluku od drugog juna da se izađe na izbore pod bilo kakvim uslovima, režim je dobio odrešene ruke da pojača i teror i represiju“, kazao je Kovačević i naglasio da su svi, izuzev SPO sporazum opozicije porušili i pogazili. Upitan da li postoji mogućnost da se SPO predomisli on Je odgovorio potvrdno, u slučaju da izborni uslovi budu promenjeni nabolje, na primer ako bi bili slični onima u Herceg Novom i Podgorici, ili izbornim uslovima iz 1997.

Na pitanje koji je to način borbe za demokratske izborne uslove Kovačević je odgovorio da bi odluka svih partija da na izborima ne učestvuju predstavljala „najveći mogući pritisak na režim da uđe u dijalog sa opozicijom“, ali su „oni

Tvan Kovačević, Srpski pokret obnove

uslovima

nećemo na Izlionp

(ostale opozicione partije) onemogućili najjače sredstvo za postizanje OR LN izbora.“ KovačevIć smatra da bi i drugi „trebalo da stave moratorijum na politički rad,

Solildannosi i sramata

Povodom odluke sa poslednjeg saslanka udružene Opozicije koja se odnosila na slva-

_ ranje mreže solidarnosti Ko-

· vačević je kazao da je SPO uvek bio za solidarnost, ali da vređanje ove partije, i pored činjenice da su, kako je naglasio, samo njeni lideri ubijani,· · dajesamo njeno obezbeđenje _ ičlanstvo u zatvoru, da je sa mo njena imovina i medijiOli-· -· mana, pokazuje da le solidarDOsti nema. „Ne samo da soli-_ · darnosti za pomoć SPO nema, · nego se ta stranka optužuje – Za šurovanje sa režimom – i. je sramota, a ne solidarnost _ · rekao j je Kovačević, - __

što bi ogolilo sistem represije i ostavilo režim na čistini.“ Povodom sumnjičavosti građana da SPO sarađuje sa režimom, Kovačević Je rekao da „građani VIlo dobro znaju da je saradnja SPO s režimom bazirana na dostavi peska putem kamiona.“ S. Cosić

Nova demokratija ističe da je prošlo godinu dana od bombardovanja NATO i od kada Srbija i Jugoslavija nemaju suverenitet nad Kosovom ı Metohijom, a vladajuća crveno-crna koalicija se i dalje ponaša kao da se ništa nije dogodilo. Jedino moguće rešenje je raspisivanje demokratskih i fer izbora na svim nivoima.

Republikanska stranka je povodom preksinoćnjeg otkrivanja obeliska u Parku pnjateljstva na beogradskom Ušću saopštila da je to bila „privatna zabava vladajućih partija na kojoj se konačno videlo ko je glavni ideolog nacionalne i ava propasti. U saopštenju ove stranke _ alje navodi da će u ovoj izbornoj godini biti još „otkrivanja ovakvih oboa SDOpiĆnIKJ Zajedničke nesreće, „ali da to ned sprečiti poraz režima i demokratske promene u Srbiji.

Građanski savez Srbije u jučerašnjem saopštenju konstatuje da je Crna Gora pokazala da je na „nemirnom Balkanu moguće usvojiti i poštovati demokratska pravila“, alii organizovati fer i poštene S izbore, „kakve opozicija u Srbiji zahteva čitavu deceniju“. GSS ukazuje da su izbori u Crnoj Gori prošli maksimalno dostojanstveno, a da su glasovi „brojani, a ne štimovani, kao i da su rezultati bili poznati već posle „pet-šest sati, a ne posle pet-šest dana“.

Koalicija Vojvodina smatra da je čvrst prekjučerašnji dogovor demokratske Opozicije najbolji odgovor „Miloševićevom nasilju i zastrašivanju naroda. Osvrćući se na govor predsednika Svenarodnog kongresa Kine u Saveznoj skupštini, Koalicija Vojvodina ocenjuje da „Li Peng nije mogao odabrati gori čas za posetu a jer se „govorom u skupštini navodne Jugoslavije stavio na stranu Miloševića protiv Vlade Crne Gore“. Koalicija VOJVO0 u jučerašnjem saopštenju zamera Li Pengu što se nije sastao i sa Opozicionim poslanicima u Saveznoj skupštini.

Igor Kurjački, predsednik Saveta za poljoprivredu Lige socijaldemokrata Vojvodine ocenio je da ako tokom naredne dve nedelje ne padne kiša, žetve neće biti na 50 procenata zasejanih površina u Vojvodini. „To će biti katastrofalna posledica suše, ali i SLO organizovane setve, bez dovoljno đubriva, kao i neupotreblji Jivog sistema navodnjavanja, koji pokriva svega tri procenta obradivih površina“, kaže on.

TRGOVINA · GRAĐEVINSKIM MATERIJALOM · || OBOJLENIM METALIMA

Danas sastanak ekspertskog tima opozicije o lokalnim izborima

Kantlitlati važniji Oni kupta.

Beograd – Pred današnji sastanak Tr za ea principa za zajednički nastup opozicije na lokalnim izborima još Je nepoznato na osnovu kojih kriterijuma će biti sastavljane zajedničke liste, kao ni sa koliko procenata će pojedine stranke |] koalicije učestvovati. Kako saznajemo neke stranke će usmeno IZložiti svoje ideje, dok su druge na ranijim sastancima tima već iznele Dp}smeno formulisane predloge. Niko od članova ekspertske grupe juče nije želeo da iznese konkretne ideje, a aje nam je da je u Ra čvrst dogovor, 1 da će detalji biti poznati posle današnjeg sastanka u sedištu Socijaldemokratske unije.

– Nova demokratija je još pre tri meseca iznela predlog, kao jedan od mogućih kriterijuma ı modela za buduće liste, koji je već Dio predočen ekspertskoj _. Ima i drugih ideja ı O svemu ćemo TaZ ovarati, hoe član grupe ı predsednik Izvršnog odbora ove stranke Vojislav Andrić.

Stav Demokratske stranke je da prilikom sastavljanja lista treba voditi računa o kvalitetu kandidata, a ne o procentima. Prema rečima šefa izbornog štaba DS Cedomira Jovanovića, Važno je sve stranačke potenciJale staviti u okvire udružene OpoZIcije. Na pitanje o kvotama 1 procentima, Jovanović kaže da je jedino važno da na svakom izbornom mestu bude najbolji kandidat.

– Sada je najvažnije ojačati udruženu opoziciju kako bi bili u stanju da u pravoj meri konkretizujemo većinsku potrebu za promenama ı ura-

Žarko Korać, SDU

(Hivonei smo i 7a SPIJ

Beograd – Predsednik Socijaldemokratske unije Zarko Korać izJavio

je na jučerašnjoj konferenciji za nobje da je opozicija nakon duže krize krenula logičnim putem i izrazio nadu da će ona uskoro utvrditi principe za formiranje zajedničke liste za predstojeće lokalne izbore.

On Je dodao da će ostatak opoZicije u svakom trenutku biti otvoren i za SPO, ukoliko ova stranka odluči da im se pridruži u dogovaranju O formiranju zajedničkih lista ı konzistentnog plana opozicionog delovanja. „Idemo svojim putem i očekujemo da će nam se pridružiti ı SPO“, rekao je Korać, i naglasio da opoziciJa Odluke da formira zajedničku listu uverava građane Srbije da je u stanju da ponudi de at režimu.

Na pitanje kako će opozicija reagovati ako vlast nametne neprihvatljive izborne uslove, Korać Je odgovorio da će pažljivo procenjivati situaciju i „do poslednjeg trenutka odlučivati o tome da li će izaći na izbore“. Komentarišući boravak visokog kineskog funkcionera Li Penga u SRJ, lider SDU je, napomenuvši da je reč o ranije ugovorenoj poseti, podvukao da bi bilo krajnje pogrešno ako bi seta poseta tumačila kao direktna podrška ovdašnjoj vlasti, i dodao da Kina ima samo „pasivnu simpatiju za ovaj režim“. M. S.

ALEKSANDAR DIMITRIJEVIĆ

|Z >= u sl > < | zi O = = O < [4 o u | -

dimo ono zbog čega postojimo 10 godina – smenimo režim Slobodana Miloševića. Nećemo učiniti ništa na svoju ruku, jer smatramo da nije vreme borbe za unutarstranačke interese, kaže Jovanović, dodajući da će ekspertski tim ponuditi jasan ı efikasan plan za izbornu pobedu. Zoran Sami, član ekspertskog tima opozicije iz Demokratske stranke Srbije, rekao je da će grupa eksperata pojačati svoj rad ı „nastaviti tamo gde je stala“. On je istakao da će ekspertski tim na današnjem sastanku formulisati konkretne predloge, a da će drugi deo posla izneti lokalni odbon. „Mi ćemo dati kriterijume i ključeve, a na lokalnom nivou će se odrediti imena i prezime-

na“, kazao Je Sami, ne želeći da precizira predlog DSS, koji Je, kako je rekao, ta stranka već ranije predoči la timu za izradu zajedničkih lista. Socijaldemokratija se takođe zalaže za kordiniran rad lokalnih odbora i centrale stranaka.

Zarko Korać, koordinator Saveza demokratskih partja ı predsednik Socijaldemokratske unije smatra da će proces dogovaranja biti dugotrajan ı mukotrpan, sastanaka će biti više, ali će rezultirati konzistentnim planom za desetak dana. On Je istakao da će ekspertski tim ostaviti mesto za Srpski pokret obnove, koji će moći naknadno da se priključi ako promeni stav o izlasku na izbore.”

A M.-M.V.

Beograd – Demokratska alternativa je sa poslednjeg ODOZICIOnog sastanka preuzela obavezu da za deset do 14 dana pripremi sporazum demokratske opozicije u SIbiji, koji bi trebalo da sadrži elemente o našem ponašanju, Obavezama i pravima za predizborni, IZborni i postizborni period, kao i pristupe Za kriterijume u vezi sa kandidatima za lokalne odbornike i savezne poslanike, saopštio je juče na konferenciji za novinare Nebojša Čović, predsednik DA.

„Demokratska opozicija ima veliku šansu samo ako je udružena, kazao je Čović, dodajući da su „vrata SPO otvorena“, te da „očekuje da će ta stranka promeniti O

„Važno je da na političkoj sceni dođe do Pos kristalizacije odnosa i pristupa oko čega smo objedi-

njeni, kao ı da dođemo do KOLU ta za koje narod neće imati ništa negativno da kaže“, kazao je on.

Čović je saopštio da je „dogovorena radna grupa koja će definisati akcije opozicije na terenu“. „Neće to biti samo mitinzi. Negde će se ići ı sa tim, ali su generalna razmišljanja da kroz akcije prodremo do što ve-

Nebojša Čović, Demokratska alternativa

Uskoro sporazum 0D ponašanju DjpI07iCIig

ćeg broja građana“, precizirao je, dodajući da „sada sve zavisi od trenutka operacijalizacije“. Komentarišući lokalne izbore u Crnoj Gori on Je kazao da su „srađani pokazali demokratsku zrelost“ i da „izbori predstavljaju dobru podlogu za dalje poteže vlasti“. On je potvrdno odgovorio na pitanje da li je nakon tih izbora veća verovatnoća da Đukanovićeve snage izađu i na savezne izbore. „Takvo raspoloženje postoji. Pitanje je kakav će naš predlog biti. Moramo potpuno da uvažimo Crnu Goru kao pravog partnera, jer oni ne žele da budu potcenjeni, Tiiti da igraju sa prevarantima“, kazao je Čović, dodajući da bi „bilo dobro da se napravi zajednička strategija „jer bi se „time smanjile sve varijante Miloševićevih manipulacija“. Komentarišući posetu Li Penga našoj zemlji, Čović je upitao šta Je O toga. „Da li su to možda „BOVI . kreditni aranžmani“, ideološka podrška Miloševiću, poduka u obračunu sa demonstrantima i studentima, ili davanje azila našem predsedniku“, zakljuČio Je Gović. JEL 8}

Suđenje ui Majtanpeltii

Majdanpek - U Majdanpeku je juče održano suđenje dvojici funkcionera lokalnih opozicionih stranaka i dopisniku lista Glas javnosti i Radija „Slobodna Evropa“. Proces je vođen protiv predsednika Opštinskog odbora DSS.Ljubomira Brandušanovića, člana Opštinskog odbora SPO Radovana Kulića i novinara DeJana Radulovića. U zahtevu za pokretanje prekršajnog postupka navodi se da su oni 1. juna u centru Majdanpeka organizovali i održali javni skup koji nije bio prijavljen 0 poliCIJI. OL JO su pred sudom negirali te tvrdnje.

Brandušanović je izjavio da se te . .

večeri pojavio pred okupljenim gra-

đanima kako biih obavestio daskup nije dozvoljen jer policija nije htela

da primi prijavu skupa. Radulović Je negirao bilo kakve veze sa održavanjem skupa. On je rekao da je taj događaj pratio Kao akreditovani novi-

nar za šta je sudu ponudio svoju

akreditaciju. Svedoci odbrane Su tvIdili da skup nije bio održan jer nije bilo O ni ozvučenja. Oni su

potvrdili da se okrivljeni Kulić obra- . tio prisutnima kako bi ih obavestio da je skup zabranjen. Presuda će bi

ti doneta naknadno. (Beta)

ĐORĐE POPOVIĆ

Ade ie At Ol (pot Be