Danas

24

Društveni O Moguća Prosečna O : Spoljni zarada pEigija Gubici _ | zarada za ki PO 5 dug prema | Rea m | U prvredi april · 000. društvenom prpizvodu 2000.

četvrtak, 22. jun 2000.

: La

Beograd - Nadziđivanje je poslednjih godina

postao omiljeni

beogradski

trend. Nadziđuje gde, ko i šta stigne... Nekad popularni ravni krovovi zgrada doživeli su, na užas arhitekata i urbanista, novu mladost. Drugačija priča odvija se na Bežanijskoj kosi, gde je svoj ravni krov Salon za lepotu „Madam“ adaptirao kao podijum za aerobik. Među vežbačicama se mogu videti Nevena i Ivana članice grupe Models, mlada danska glamica jugoslovenskog porekla

Marinela Mališić i druge javne ličnosti.

Ta. —- (S ~ IV ea mak aan = KĆI U senci uzavrele političke atmosfere odvija se proces ruiniranja ostataka privrede i širenja ı produbljivanja bede. Ako se može sporiti o uzrocima propadania, trebalo bi da budu nespome cifre koje o tome svedoče. Tabela koja se objavljuje, kao svojevrstan taksimetar propadanja, iz dana u dan će beležiti promene. Ako koza laže, rog ne laže.

___o glavi stanovnika (22. 6. 2000) u DENI

proizvodu

| ! | | | | | | |

|

i | |

\re će takođe biti sunčano uz temperature od 30 do 32 stepena duž obale i oko 34 stepena u Podgorici. | Prognoza za Beograd: Biće sunčano i toplo uz

\plo. Vetar će biti slab, zapadni i Jugozapadni. Mini-

"IBIM _; _____

NICOM „Z_ _ We ON weath Pi _ O. | 18 Š _ * Helsinki 20 0 | a : O UO > i io - - Moskva | o > II C-EoldonO e vHerinY Varšava |

i o. Tel/Eax (0 TE 4 2000 4 027 63 481 l du

070703005

Prognoza za Jugoslaviju: Sunčano i vrlo to-

malne temperature od 12 do 17 stepeni, a maksimalne od 30 do 34 stepena. Na Primorju i jugu Crne Go-

slab zapadni vetar. Pritisak će biti malo iznad norma\le uz tendenciju opadanja. Minimalna temperatura \oko 17 stepeni, a maksimalna 33 stepena. Prognoza za Niš: Sunčano i toplo. Pritisak će biti malo iznad normale uz tendenciju opadanja. Minimalna temperatura oko 15 stepeni, a maksimalna 32 stepena.

izgledi vremena za naredne dane: Sutra će se zadržati vrlo toplo vreme uz maksimalne temperature u intervalu od 31 do 35 stepeni. U subotu se očekuje prolazno osveženje sa pljuskovima i padom | itemperature. |

Marina Lazarević

Odluka Ministarstva prosvete Srbije

. Bez prijemnom ispita za snpiinjea škole na Kosovii

Beograd - Ministarstvo prosvete Srbije donelo je odluku da se na ·'području Kosova i Metohije ove godine ne obave kavlifikacioni ispiti za upis u srednje škole, javila je juče Radio-televizija Srbije. Učenici će se rangirati samo na Osnovu uspeha iz osnovne škole. (Beta)

liliijen Zonan Rosanilić Roske

Beograd - Zoran Rosandić (30) zvani Roske sa Banjice ubijen je juče oko 1,30 kod benzinske pumpe na Trošarini dok je parkirao automobil „golf 3“.

Napadači su iz „audija“ u pokretu ispalili u Rosandića smrtonosne rafale iz automatskog oružja, najverovatnije „tompsona“ i „kalašnjikova“ i udaljili se u nepoznatom pravcu.

Ubijeni Rosandić imao je policijski dosije u kojem su ostala, kako saznajemo, uglavnom „sitnija“ kriminalna dela. JK

Jučereašnja poseta prijatelja i njegovo još sa vrata „Bio sam na Bledu!“ - podsetila me na kraj novembra 1982. i svadbeno putovanje u bratsku nam republiku.

Siromašni novinar morao Je tada, posle tipično našeg, na kredit priređenog veselja, da sebi ı životnoj izabranici, makar ona bila tek stasala apotekarica, priušti spavaća kola u vozu na međunarodnoj liniji BeogradLjubljana-Beč-Minhen. Od Ljubljane do Bleda moglo se kako hoćeš i kad hoćeš.

„Kompasov“ hotel su upravo pripremali za opštu feštu za korisnike slobodnih

Ppve plpktn0nshe [10Vinp RO 109

Podgorica - U Podgorici su pokrenute prve crnogorske nezavisne elektronske novine (PCNEN), koje će svakodnevno informisati o najznačajnim zbivanjima u Crnoj Gori, državama bivše Jugoslavije, Evropi i svetu.

Glavni i odgovorni urednik PCNEN-a Dragoljub Vuković, novinar crnogorskog nedeljnika „Monitor“, rekao je da će elektronske novine, pored vesti, objavljivati analitičke tekstove, polemike, intervjue, kao i servisne informacije. Prema Vukovićevim rečima, u perspektivi je stvaranje Široke dopisničke mreže u Crnoj Gori, Srbiji i inostranstvu. Osnivač PCNEN-a je nevladina organizacija PRO NEN, čiji Je cilj da podrži razvoj novih elektronskih medija u Crnoj Gori. Adresa PCNEN-a je www.pcnen.cg.yu (Beta)

TERAZIJE.

Beograd - Nataša Kan(ić: ošnivaČ ı IZVEŠDI (i rektor Fonda za humanitarno pravo i Viosa Dobruna, osnivač Centra za zaštitu žena i dece na Kosovu i sadašnji koministar za demokratizaciju i ljudska prava u Unmiku, dobitnice su italijanske nagrade za ljudska prava za | 2000. godinu, koju dodeljuje fondacija Aleksander Langer Stftung-Onlus. Nagrada će dobDitnicama biti uručena 2. jula u Bolzanu, na svečanosti u okviru Euromediteranskog festivala.

Nagrada Je ustanovljena 1997. godine, u znak sećanja na Aleksandra Lange-

Nagrada Aleksander Langer za ljudska prava

Nataša Kamilić i Uigsa Dohpuna lauppati

ra, evropskog parlamentarca, koji je preminuo 1995. godine. Fondacija ovu prestižnu nagradu dodeljuje osobama čiji je rad usmeren na očuvanje i odbranu univerzalnih ljudskih prava, uspostavljanje civilnog društva ı zajedničkog života između naroda i očuvanje prirode. Novčani deo nagrade koji dele Nataša Kandić i Viosa Dobruna iznosi 2.000 nemačkih maraka. Direktor Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić je svoju novčanu nagradu poklonila sandžačkom Helsinškom odboru za ljudska prava. RD.

Metelja solidarnosti sa ženama iz Biuše Jugoslavije

Prag - U organizaciji češkog Centra za ženske studije u Pragu, počela je nedelja solidarnosti sa ženama iz ratom ugroženih područja bivše Jugoslavije.

Aktivistkinje ženskih grupa iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Kosova i Crne Gore i Makedonije, njih ukupno trinaest, u javnim debatama i dva vorkšopa posvećena problemu nasilja nad ženama 1 trgovini belim To-

Bleda

„DB SVečal”

dana povodom 29. novembra - Dana Republike. Zbog toga smo tri-četiri dana bili smešteni u „Parku“, velikom hotelu na samoj obali Bledskog jezera. Joj, švedskog astala! U „Kompasu“ nešto skromnije, u smislu infrastrukture, ostalo na sličnom nivou kao ı u „Parku“. Poslednje veče aranžmana podrazumevalo je obaveznu „večeru ob svečah“ uz jela po Želji i vina po izboru, što već vremešnom mladoženji, inače „Ssporhsbi u penziji „1 nije bio poseban užitak (mislim na vina, makar i slovenačka). Povratak je podrazumevao

"VO se vratili polurazdrn-

bljem, češkim koleginicama i gošćama iz slovačke prenose svoje viđenje krvavog raspada bivše zaJedničke domovine.

Kako je izjavila „duša“ celog projekta, češka književnica Pavla Fridlova, pisma Koja joj je pisala iz bombardovanog Beograda njena prijateljica Nadežda Cetković inspirisala su je da upriliči susret žena koje stoje na „dve strane ratne priče“. (Beta)

Opljačkana bihlioteka

Bečej - U noći između ponedeljka i utorka u Bečeju je opljačkano Dečje odeljenje Narodne biblioteke. Zasad nepoznati „bibliofili“ provalili su dvorišni prozor Dečjeg odeljenja i tako ušli u prostoriju.

Prema prvim procenama radnika Biblioteke pljačkaši su dobro poznavali raspored polica i knjiga u prostoriji, jer su otuđih samo stručnu literaturu na mađarskom Jeziku, 50-60 naslova, u vrednosti od nekoliko desetina hiljada dinara. LL. B.

_4 Jaš samg 7 dana dw ghvapanja _ __UTUBUDUON Sluilija 2a inat

LU JJ LJ

„celodnevni boravak“ u Ljubljani - lutanje gradom, kupovinu za uspomenu (escajg Je bio mladina želja), „onesvešćivanje“ pred prepunim izlozima pojedinih velikih i malih prodavnica. Do Vinkovaca smo se vo-

Zili vlakom, do Beograda „Vlačili“ vozom, u Valje-

danom „dijanom O“ (mladoženjin miraz).

I tad, pretpostavljam i sad, Bled je baš bio - „bled“!

|

MC ODMA

Sa sve letnjikovcem Karađorđevića i Josipa Broza. Branko Vićentijević

BE ”R Šina

O