Danas

___ Hoćemo li nestati pod ___ Oozonskom rupom ___ GHHICEM OMAR ON _______ Strana 18 ___Vojin Dimitrijević, profesor __ međunarodnog prava.

Sve je DO Hag sna koji mana tla · propale ___ ___- Sirena 20 Slobodan Šnajder o dojmovima ·

ai

| | - A del i Optužnice za DBuhnovnik

Podgorica - Glavni tužilac Haškog tribunala Karla del Ponte izjavila je, uoči odlaska za Hag sa aerodroma u Čilipima, da očekuje da će prije kraja ove godine biti podignuta optužnica protiv onih koji su od kraja 1991. do kraja 1992. godine počinili ratne zločine prilikom napada na Dubrovnik i okolinu. Ona je, takođe, rekla da je veoma zadovoljna razgovorima i saradnjom sa crnogorskim predsjednikom Milom Đukanovićem i premijerom Filipom Vujanovićem. VK.

(RO MAM SO LSV O: ICC. JEL A. O-O

_ telekomunikacija, kultur-

_Jejuče Saveznoj skupštini

x

_ Letovi iz Beogradin i Budimpešte : sita na pu ay ema ode ara) add namo PO a JR LC IPO O Zo (el ci PO. VO PLO a

Deligradska 9, Beograd

·011/361–59–59-

| www.sabftravel.com

Vanredne sednice oba veća Savezne skupštine zakazane za 30. jun

Beograd - Vanredne sednice oba veća Jugoslovenskog parlamenta biće održane 30. juna, a pred poslanicima će se naći, između ostalog, novi Zakon protiv terorizma, saopštila je juče Informativna služba Skupštine SRJ.

U saopštenju se navodi da su predsednici oba veća Milomir Minić i Srđa Božović sazvali vanredne sednice na zahtev jugoslovenske Vlade. Dodaje se da će poslanici razmatrati i nekoliko zakona iz oblasti krivično-pravne zaštite, kao i više zakona kojima se proširuje saradnja SRJ sa drugim državama u oblasti privrede,

no-prosvetne saradnje i drugim područjima. Savezna vlada uputila

Predlog zakona protiv terorizma na „usvajanje po hitnom postupku“. Prilikom izrade zakona korišćena su rešenja koja postoje u zakonodavstvima država koje su se znatno ranije suočile sa problemom terorizma, kao što su

Velika Britanija, Španija, Italija, Francuska i Irska, navodi se u saopštenju Savezne vlade dostavljenom medijima.

Iz tih zakonodavstava, preuzeta su ona re-

Odluka Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija

ni

li Paspinavi

Ujedinjene nacije - Savet bezbednosti UN preduzeo je Juče neuobičajeni korak isključivši juoslovenskog predstavnika u UN iz debate o Balanu, Zbog čega je ruski ambasador napustio sednicu. Američki ambasador Ričard Holbruk je pokrenuo taj postupak, rekavši da je Jugoslovensko

Aduokat Nikola Martinović Lgvpići netinajii IČEeŠĆE II atentatil

Podgorica - Braća Ivan i Milan Lovrić iz Beograda, osumnjičeni za atentat na lidera Srpskog pokreta obnove Vuka Draškovića, izjavili su na prvom saslušanju da sa tim atentatom „nemaju veze“, rekao je juče njihov advokat Nikola Martinović. (Beta)

Strana 3

ihnanjeno UČEŠĆE

Balkanu

rukovodstvo, uključujući i predsednika Slobodana Miloševića, pod optužnicom Haškog tribunala za zločine počinjene tokom prošlogodišnje krize na Kosovu. „Bilo bi neprikladno dozvoliti predstavniku te vlade da koristi ovaj Savet Za raZgOVOI o Kosovu“, rekao je Holbruk. Strano 6

Privredni sud pokrenuo stečajni postupak nad ABC produktom

Namena tla Se liništi finma

Beograd - Privredni sud u Beogradu Dokrenuo 2 postupak za utvrđivanje stečaja nad preduzećem ABC produkt koje je jedan od vlasnika lista Glas javnosti, a ročište je Zakazano za 27. jun. Advokati ABC produkta će do tada pokušati da prikupe dokumenta kojima bi dokazali da nema osnova za stečaj i iz kojih se vidi da je firma platila kaznu koju je utvrdila finansijska policija zbog neplaćenog poreza i kamate, rekao je Slavoljub Kačarević, glavni i odgovorni urednik Glasa Javnosti u izjavi za Danas.

Prema njegovim tvrdnjama firma Je čak preplatila kaznu za oko milion i po dinara i u ovom trenutku nema nikakvih dugova. 1. K.

- . Strana 6

šenja koja su neophodna za suzbijanje krivičnog dela terorizma, uz puno poštovanje Ustavom garantovanih ljudskih prava ı sloboda građana, kaže se u obrazloženju Vlade. J.J.

Kušner dOnnOoOSL novu Uredbu

SUN 7 paine 7IDČine

Priština - Sef Misije UN na Kosovu Bernar Kušner planira da u narednih 15 dana potpiše uredbu o osnivanju suda pod međunarodnom upravom koji će suditi za ratne i etničke Zločine počinjene u pokrajini, tvrdi Njujork tajms juče.

NjuroJk tajms tvrdi da će „sud imati mandat da pokriva ratne zločine koje su počinili Srbi u sukobu na Kosovu“, ali će takođe suditi ı Albancima odgovornim za kidnapovanje i ubistva Srba, kao i drugih manjina tokom i posle rata.

Sud za ratne i etničke zločine počinjene na KOsovu, predvodiće međunarodne sudije i tužioci i biće dopunjen jednakim brojem albanskih, srpskih i sudija drugih etničkih pripadnosti. K. D.

IM eWOXN =" O.LIdOž

0] ĐE-EZS /LLO

} 35211O1S i INAOT1OL1S 3511Od I IAOL1nd

IINIZVJLNIOVA

O